В последните 50 години медицината се развива така, че от

...
В последните 50 години медицината се развива така, че от
Коментари Харесай

Проф. Владов: Хирурзите ни имат достъп до всички иновации, но те не се плащат от НЗОК

В последните 50 години медицината се развива по този начин, че от самостоятелния метод към всеки пациент, без строго базиране на групов опит и научнообоснован метод, в този момент към този момент приказваме за уеднаквен метод, медицина, основана на доказателствата. Това уточни началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във Военномедицинска академия проф. Никола Владов в презентацията си за нововъведенията в хирургията по време на форума „ Иновации в лечебните заведения, апаратурата и медицинските произведения “, проведен от в. „ Капитал “.

„ На базата на този уеднаквен метод бяха основани мултидисциплинарните екипи и високообемните центрове за лекуване на дадени болести като рака на панкреаса, чернодробните болести и други, което докара до внезапно възстановяване на резултатите в кратковременен и дълготраен проект. И не на последно място, най-модерният метод е индивидуализирания метод, който се базира на огромна база доказателствен материал и води до в допълнение прецизиране на лечебния метод “, разяснява проф. Владов, като категорично акцентира, че индивидуализираният метод няма нищо общо с самостоятелния метод от преди 50 години, защото той се основава на огромна база доказателствен материал, който води до в допълнение прецизиране на лечебния метод.

„ В подтекста на това, което ви споделих, в последните години в развитите страни се смени концепцията за лекуване на изострен апандисит “, даде образец хирургът. „ Това беше доктрина – да кажем един пациент, че има изострен апандисит, и да бъде лекуван с антибиотици, обезболяващи и така нататък Сега в Америка много от неусложнените остри апандисити се лекуват с антибиотици, което икономисва доста средства, икономисва лекарски труд и в това време резултатите са аналогични. Разбира се, това към момента се уточни, само че това е един съвременен метод, който към този момент се практикува в развитите страни. Едно време не можехме да си помислим да пристигна болен със подозрения за изострен апандисит и да не го сложим на операционната маса. Още повече, че този метод икономисва на пациентите непотребни апендектомии, при които – отваряш го и не намираш инфектиран апандисит, а той има болки вдясно “, разяснява проф. Владов.

Специалистът даде и различен образец – лекуването на острия панкреатит. „ Вече 90% от тях се лекуват консервативно. Едно време ги лекувахме с апетит и жадност, в този момент ги лекуваме с хранене, което защищава пациентите от зараза. Ето две нововъведения, които са основани на доказателства “, уточни той и заключи: „ Така че това е извънредно значимо – да се практикува съвременна медицина, а не да бъдем жертва на канони, които съществуват от преди 100 години “.

Проф. Никола Владов означи още, че войните са един от главните мотори за въвеждане на нововъведения в медицината. Така да вземем за пример, по време на американската революция се вкарва анестезията, по време на Първата международна война – хемотрансфузията и здравната евакуация. Преди и по време на Втората международна война пък стартира да се ползва пеницилин в американската войска. През 50-те на ХХ век се вкарва авиомедицинската евакуация с хеликоптери, през 1955 година, когато стартира виетнамската война, се вкарват кръвните банки на бойното поле, което дава опция да се реагира доста бързо, описа той.

Проф. Владов се спря на развиването на цели клонове в хирургията с помощта на на пръв взор дребни нововъведения и заключи: „ Иновациите дават опция все по-малко да се стига до осъществяване на огромни хирургични интервенции. Хирургията става все по-агресивна, само че все по-малко инвазивна “.

Той обаче означи, че за жал, въпреки хирурзите у нас да имат достъп до всички нови технологии, те не се заплащат от НЗОК.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР