В последната седмица случаят на зверско насилие над 18-годишно момиче

...
В последната седмица случаят на зверско насилие над 18-годишно момиче
Коментари Харесай

Има ли връзка между чалгата, чалгизираното поколение и рекламираното насилие?

В последната седмица казусът на зверско принуждение над 18-годишно момиче в Стара Загора роди голям брой полета на дискусии; за жалост, сподели и доста заболели лица – на тези, които заеха страната на насилника.

Но едно беше хем ново, хем остаряло – полето за полемиката ражда ли и възпитава ли чалгата и чалгизирането насилие; води ли до спад в морала; провокира ли талази от пренебрежение към обществените правила?

Хем ново, хем остаряло, тъй като от години се води тази дискусия, само че в това време се появиха фотоси с чалга певици на охранителя в чалга заведението и това възобнови полемиката с нов „ ъгъл “ – на преляло чашата принуждение, което образно се свърза с чалгата.

Преди да ви покажа полемиката, която открих, и която намирам за доста, доста забавна и значима, би трябвало да споделя първо персоналните си наблюдения.

Ако ме бяхте питали преди няколко години, щях изрично, без да се замисля, да обвиня чалгата за доста от проблемите, насилието измежду тях, опростачването и още куп. Сега обаче… виждам на нещата малко по-различно. Ако имах избор дали да има или няма чалга на тоя свят, бих избрал да няма, не ми харесва и към момента считам, че носи ненапълно виновност за някои от несгодите на България – зомбирането на младите да вземем за пример. А и като музика изключително ми лази по нервите… нещо в тия ладове ми звучи неестествено и тук-там като незавършено, тук-там – като сбъркано, нервира ми слуха, само че това си е мой проблем, а не на музиката или музикантите, които я вършат.

Това, което ме накара да осмисля КРАЙНАТА си позиция и да я трансформира ненапълно, е че се почувствах като лицемер, до момента в който упреквах музиката, която не одобрявам, в неща, които се съдържат и в музиките, които одобрявам.

Сега ще направя едно съпоставяне, което мен персонално щеше да ме ядоса доста преди години, само че човек по тази причина пораства и се развива, с цел да може да приема повече от света. Сравнението е, че да упреквам чалгата за експанзията в България ми звучи като опитите на всякакви консерватори да упрекват Хеви метъла през осемдесетте за насилието и самоубийствата в Америка. Срещу „ Джудас Прийст “ има водени каузи, обвинявания, че техни почитатели, повлияни от музиката им, са се самоубили.

„ Повлияни от музиката им “ е толкоз необятно за пояснение, че може да включва всичко. Човек, в случай че доста му се натрупа на главата и е благоразположен, може да превърти и от скъсана връзка на обувката (по Буковски).

През 1985 година на Дий Снайдер от „ Туистед Систер “ се постанова да се явява пред сенатска комисия, в която обществено да пази цялостен един род от нападките на консерваторите. Хора, които са приписвали на тяхна сметка използването на опиати, убийствата, насилието и така нататък

Оценявам иронията, че в България точно консерваторите слушат чалга, само че това е напълно друга тема…

Също по този начин, в случай че взема текстовете на някои от обичаните си групи и реализатори – от всички жанрове, които обичам – ще би трябвало да си призная, че има и по-агресивни, и по-тъпи, и по-закачливи, и по-двусмислени, и по-сексуални… е, правилно е, че са изключения, само че ги има – множеството са в пъти по-добра класа, само че има и неприятни. Но аз не ги упреквам за контузиите в обществото.

Тук следва и другата формула – дали качествената музика/култура се дефинира от съотношението положително наличие: неприятно наличие? И аз мисля, че отговорът е да. Така че – моята си музика печели по всички линии.

Но да се върнем на главното – отговорна ли е чалгата за опростачването и експанзията?

Хем да, хем не. Ако един човек/едно общество са склонни да прескочат границата, всичко може да ги бутне.

Чалгата може да е толкоз отговорна, колкото гангстерският рап. Да, но Айс Кюб споделя, че не той е нарушителят с оръжието, а той е актуалният описвач на действителността – нещо като публицист, само че с музика и рими. И не е напълно неверно това изложение. Чалгарките не разказват ли тяхната си/нашата си среда? Е, да, само че пък, в случай че го разказват прекомерно сантиментално – няма ли това да притегли меките мозъци – да желаят да са като „ неприятните момчета “? Да, ще го направи. Но тогава пък би трябвало да обвиним филмите „ Кръстникът “, че прекомерно сантиментално разказват мафията и проведената престъпност и това е повлияло на доста момчета да желаят да са като мафиотите. Трябва ли да забраним „ Кръстникът “? Ами „ Белязаният “? Става все по-сложна полемиката.

Да не забравяме, че джазът преди 100 години е бил гангстерска музика. Дюк Елингтън е свирил в „ Котън клуб “ пред най-големите мутри на това време.

Днес джазът е музика за ценители и никоя мутра не би ѝ обърнала внимание.

В най-страхотните музики на света – блуса и рока – в блус и рок стандартите се срещат текстове за принуждение против дами, които са били погрешни. Среща се и принуждение от различен вид. Среща се и мощно преобладаващо наличие на мъжа над дамата: „ Аз си заплащам цената да бъда началник, в случай че почнеш да плащаш сметките, тогава ще имаш мнение, да не си посмяла да ми правиш забележка, когато вървя да пия или да се развличам “ – недодялан превод на една доста обичана моя ария на един блус колос. Нито едно от тези – изброените там неща – не би ми хрумнало да бъде част от моя живот, това е просто ария (с неповторимо добра музика). Обаче съм сигурен, че все на някого му е бръкнала в главата и той е решил да живее живота си по този начин. Най-великият китарист на всички времена изпя по какъв начин ще простреля жена си, тъй като му е изневерила. Какво – да спра да чувам Хендрикс? Няма да стане. Плюс това – Хендрикс е бил ужасно любезен благородник и тази ария не отразява и това какво е представлявал той самият.

Чалга певиците не ги познавам – не знам дали и до каква степен песните им отразяват какви са те самите в живота.

Доколко аз съм бил двуличник до неотдавна, когато упреквах чалгата за експанзията и половите послания, а съм слушал групи и реализатори, които са пели за същите неща? Доколко те минават границата? Доколко обществото ни е готово изобщо да попива такава субкултура, без тя да го поврежда (на последния въпрос отговорът е: не е готово, то се вижда). Доколко обществото ни е със слаб ангел, по принцип – че да може всичко да го вади от релси – експанзия от политиците, музика, послания – който не го е домързяло, той не е манипулирал експанзията на обществото.

Но пък и правя оценка, че с появяването на ферарито с цвят червен чалга културата избуя и почти това беше времето, когато младите престанаха да бъдат бунтари в България и започнаха да стават „ неприятни момчета “. Тоест: от бунтари, деятели, борци за истина, се трансфораха в единаци, мислещи единствено за себе си и за имиджа си. „ Лоши момчета “ е просто имидж, етикет. И, като почнат да се престарават да се вършат на такива, се на*ират.

Навсякъде по света студентите постоянно са били мотор на протести и обществени революции, а тук – в България – студентите не можеш да ги изкараш от положението на внушаемост, в което знаят единствено да мятат салфетки, да друсат задници, да пият и нищо на света не може да ги накара да рискуват личното си улеснение в името на общото богатство, камо ли… „ обществен протест “. Така че – на системата ѝ е комфортно да са „ хипнотизирани “. Чалгата ги опиянява, да. Но, в случай че не беше чалгата, дали нямаше да е нещо друго? Дали нямаше да е по-страшно? Кукловодите постоянно търсят способи куклите да са кротки. Лошото е, че хората тук станаха апатично кротки единаци. И „ неприятни момчета “ е най-оригиналното, което мозъците им съумяват да измислят.

Както и да е. Да се върнем на основата – на за какво написах това: открих една полемика сред човек, който по никакъв начин не харесва чалгата, и чалга певица, която освен е професионално обвързана, само че има и нелоша отбрана на жанра си. А аз – за себе си – признавам, че значително се съгласявам с някои от позициите и на двамата.

Въобще полемиката е многопластова и изобщо не става да се махне с лека ръка.

Цитат:

„ Нали ви споделих преди дни, че чалгаризацията е отговорна.

Няма по какъв начин да се кефиш на просташка музика с дебелашки текстове и да имаш културни полезности. Тази музика сътвори килнат кръчмарски светоглед в генерации българи. В блян за прелестен живот се трансфораха словосъчетания " карай лудо на алено - направи за мене нещо откачено ", " 7/8 и ще си легнала -лягай и брой си сама ", " Какво ти даде онази кучка, какво ми криеш тази смучка, ще ти се случи по-късно преживелица, ще ти удрям шута шушумига, да не ти е скучно ", " И се буди в леглата на други, и оставя нещастни съпруги, а сърцето му бул., постоянно е недодялан, постоянно е хард ".

Това е възпитанието, школата, полезностите които изместиха учебното заведение, образованието, учтивостта, културата, интелигентността.

Цели генерации загубихме в пошлостта и арогантността на чалга текстовете и чака-рака музкалните форми.

Ако си образован и учтив, значи си шушумига и балък, в случай че си напомпан батка, надута силиконова кукла, значи си вървежен, хитрец и сполучлив в обществото.

Тези мостри се сътвориха и мултиплицираха до степен на обезличаване на нацията. Вече няма цивилизационен избор, а избор на чалга джунглата. Или си недодялан напомпан келеш, или си тъп грамотен балък - шушумига си. Не очаквайте това проваляне да се реши с един митинг, с едно неодобрение, с една корекция в закон. Не, няма. Пропиляни са години, изгубени са цели генерации и занапред ще се сблскваме с културната злополука която сяхме, моделите за подражателство които създавахме. Те са към този момент в паралмента и творят закони и формулировки, като " интимна връзка ", което звучи повече, като заглавие на чалга шлагер, от колкото на законодателна смяна срещу насилието. Няма да е елементарно да изправим счупеното общество, в случай че не е към този момент късно, в случай че интелигентините мухльовци, не са към този момент изчезващ тип пред слините батки и силиконовите кукли излезли от чалга джунглата! “

Има обаче и този отговор от Yunona Vladeva:

„ Цецо, здравей! Хайде апелирам ти се…Недей! Че ми писна да ги чета тия упреци. 2004 родих щерка си, от 2006 съм в Пайнер. В момента тя влиза в университет и има отличен триумф. Няма случай в който да е нарязала някой с нож, та тя няма даже татуировка. А пък видиш ли?! -Дъщеря на същия род певици, които изписа. И цялостен живот ми слуша и моята и друга музика, но държа да се запознаете с цел да си направиш самичък извода, че казуса сигурно не е от музиката, която сътворяваме.И тези хора по- горе са ми сътрудници. Дъщерята на Ивана работи в БТВ, до колкото помня. Моята работи в Мола. И двете учат крепко. Моля Ви се хора! Чалгата не Ви е отговорна! “

> > > > > > >

Въобще, полемиката е сложна, а и доста ползи са намесени в нея. Но пък е и факт, че всеобщо насилниците напоследък са почитатели на тая музика. Защото е известна и чисто математически е ясно, че щом има толкоз доста почитатели, е по-вероятно някои от тях да са гнили ябълки; или пък самата музика и субкултура (вече култура) е директно отговорна за деградацията на младежките мозъци?

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на редакцията и на като цяло.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР