В поредния епизод на подкаста Силата на инвестициите на Infostock.bg

...
В поредния епизод на подкаста Силата на инвестициите на Infostock.bg
Коментари Харесай

В. Генчева: Добавянето на нумизматика към инвестиционния портфейл може да повиши доходността му

В следващия епизод на подкаста " Силата на вложенията " на Infostock.bg на посетители e доцент доктор Валентина Григорова-Генчева, шеф " Злато и нумизматика " в Първа Инвестиционна Банка. Разговорът е за златото и останалите благородни метали.

Какво да чакаме от благородните метали, по какъв начин да влагаме в тях.

Ето какво сподели доктор Валентина Григорова-Генчева :

През тази година и по-точно през май, златото означи още веднъж един самобитен връх в ценовите си равнища - 2036 $ за унция. Отново бе минато символичното затруднение от 2000 $. Това към този момент се случва за трети път от пандемията насам. Само за сревнение равнищата на търговия през 2011 - 2012 година бяха към 1700 $ (при пиковите стойности на метала). Тоест за към 10 години благородният метал тества напълно нови, доста по-високи равнища - нещо изцяло типично за държанието му в моменти на рецесии и във време на подозрения за вложителите къде да влагат финансовите си активи.

Златото се търгува в диапазано 1800 - 2000 $ в последно време . Със сигурност достигането на равнище от 1900 $ и стабилизирането му там, както и задържането над това равнище, ще помогне на златото да нападна още по-високи равнища. Не инцидентно доста анализатори считат, че равнища от 2100 $ за унция са изцяло вероятни още в обозримото бъдеще - до края на тази календарна година.

Видяхме острото въздействие на геополитическото напрежение - примерно спора Израел-Хамас, започването на сухопътната интервенция, да водят до едно устойчиво повишение на цените на метала, без значение от мощния щатски $ сега. Обикновено корелацията е мощен долар/ниско злато. Това изобщо не се извършва и инвеститорските страхове са доста по-силни фактори сега.

Покупките от централните банки останаха постоянен фактор през тази година, в случай че изключим някои продажби от страна на турската централна банка в края на предходната и началото на тази година. Всички останали покупко-продажби бяха по-скоро за придобиване на злато. Със съществени покупки се отличиха китайската национална банка, Полша, Казахстан, Киргистан, Унгария, Сърбия и редица други страни.

Споразумението централните банки да не продават злато продължава да се съблюдава, макар че официално не е подписвано. И противоположното - централните банки не престават да покачват златните си запаси. От доста съществено значение са и първите белези за икономическо възобновяване на Китай и те незабавно се маркират със зелена светлина в златните вложения, които единствено от началото на годината са нарастнали със 7%. Търсенето на злато се усилва, тъй като вложителите имат доста свободни средства.

Забелязват се някои белези на криза , само че макар данните за щатската стопанска система, за безработицата, нямаме ярки и ясни прояви досега. По-скоро можем да приказваме за проблеми в областта на услугите, във въздухоплаването, в авиоиндустрията, в производството на коли, в разнообразни браншове на промишлеността. Не е изключено още в първото тримесечие на 2024-та година да имаме сходни марки, тъй като и Фед, и ЕЦБ остават деликатни към разпределяне на ограниченията към инфлацията. Ако това е един от главните знаци дали има или няма криза, равнището, което е оповестено от щатското държавно управление за 2026 година - за 2% инфлация, надалеч не е реализирано, тя е съвсем двойна - към 3.7%. Да не приказваме за Европа и другите страни по света. Затова и международната банка и Фед, и ЕЦБ молят към държавните управления да са извънредно деликатни в отпущането на антикризисните и антиинфлационните ограничения.

Със сигурност инфлацията ще е доста по-мека и умерена, както и криза, в случай че настъпи, спрямо 2008-ма година, само че има един нов извънредно значим фактор, с който би трябвало да се съобразим - изкуствения разсъдък. Ние приказваме за него като за фактор, който подкрепя живота и автоматизира процесите, само че той крие и една евентуална заплаха, която е невиждана в човешката история, тъй като до момента не сме употребили сходен феномен. А точно - големи финансови компании, като JPM, Morgan Stanley, Goldman Sachs и други стартират внедряването и то с доста бързи темпове на изкуствения разсъдък в една доста сензитивна сфера - вземането на капиталови решения и предоставяне на финансови препоръки. И в случай че това се прави автоматизирано на база на платформи, крие се заплаха от разнородни в типажа си клиенти и вложители да получат едни и същи препоръки. Да се получи комплицирана или сериозна систематична неточност. Това може да докара до невиждана рецесия, а за какво не - до първи проблясъци на криза. Продължавам да съм оптимист, че в случай че настъпи криза, ние сме предизвестени, взети са ограничения, тъй че би трябвало тя да не е с размерите на рецесията от 2008-ма година.

Поне за момента индикациите са, че високите лихви ще останат на тези равнища. Няма да има внезапен спад. Очевидно тяхното влияние въздейства върху стопанските системи на всички страни. Проблемът тук е по-скоро за дребните и междинните компании, които, ползвайки по-скъп запас за своята активност, рискуват да имат съществени проблеми, както и за рефинансирането на в този момент употребените заеми. От друга страна, запазването на тези високи равнища влияе на инфлацията и я задържа на равнищата на които е, не я прави неконтрулируема. Всички изявления в последно време са, че ще се стремим да управляваме лихвите извънредно деликатно. Тоест да няма внезапни придвижвания. Защото се видя, че всички популистки изявления - че лихвите ще паднат, че би трябвало да се отпусне стопанската система, - доведоха до рухване към този момент на едно държавно управление във Англия и до загуба на едни избори в Полша. Тоест и политиците, и икономистите би трябвало да са доста деликатни при взимане на такива решения с директно влияние върху стопанската система.

Щатският $ сега е на устойчиво високи равнища . Това се дефинира и от големия авторитет и ролята на Съединени американски щати в съдбините на света. В момента в случай че можем да приказваме за три огромни сили на геополитическата карта - това са Съединени американски щати, Китай и Русия. Всички дипломатически совалки са сред тези три страни и това ще остане по този начин най-малко през идната година. Така че равнищата на $ ще бъдат непроменяемо високи. Доказателство за това са, че спадовете бяха прекомерно краткосрочни в съмненията на щатския $ и не повлияха директно и мощно на равнищата на златото. По-скоро златото върви по своя лична крива. Този пъти ножицата злато/щатски $ не се разтвори по метод, който познаваме отпреди. Златото стартира да играе ролята на доста по-сериозна котва за капиталовите портфейли, добавяйки и известна рентабилност. Но мощният $ въздейства на американските държавни скъпи бумаги, които носят сега доста висока рентабилност и не инцидентно доста хора се ориентираха към тях, в това число и от Китай. Така че вероятността е за постоянен $. Може да чакаме известни разтърсвания към изборите в Съединени американски щати, само че всички придвижвания са меки и плавни и в къси диапазони.

Златото към този момент има съперници за функционалността " отбрана от инфлация ". Един от тях към този момент са криптовалутите. Но златото продължава да е постоянен детайл за капиталовите портфейли по време на инфлация. Като доказателство е елементарният факт на облагите, осъществени от злато. За последните пет години те са 75% в евро. За една година - 14%. Тоест доста над формалните данни за инфлацията. Естествено за другите валути тази облага е по-голяма. Като да вземем за пример за японската йена. Там златото е доста по-сериозна котва за вложителите в йени, поради проблемите на централната банка. Дори в Европа златото дава извънредно добра рентабилност. Да не загатваме за 20 годишен интервал, където възвръщаемостта от злато е 476%. Тоест златото продължава да е дълготраен финансов инструмент, който въздейства обратно-пропорционално на инфлацията.

Среброто е измежду обичаните активи на доста вложители. Не постоянно под формата на физическо сребро, само че и на други финансови принадлежности, основани на него. Проблемът е, че съотношението злато/сребро е извънредно високо сега. Обикновено съотношението е било по-ниско. В момента разликите в цените са доста огромни. Но среброто доста пъти в човешката история е поднасяло съществени изненади, в това число поскъпвания от 4 $ до 18 $, от 20 $ на 44 $... Двойно, тройно, четворно... Никак не е изключено както през идната година, по този начин и през идващите години да забележим сходна изненада от страна на среброто, тъй като то сега остава относително подценено.

Интересът на вложителите не е единствено заради ниската цена на среброто, само че и поради натоварването му с налог добавена стойност. Когато сложите на цена на метал 20% Данък добавена стойност, той стартира да губи своята атрактивност. Това важи и за платината, и за паладия. Не е изключено при повишаване на цената на среброто този фактор да бъде подценен. Инвестициите да се усилят, а с тях и цената. Само за съпоставяне, през 2011 година среброто се търгуваше при 44 щатски $, до момента в който сега се търгува при равнища от 23 щатски $. Не е изключено среброто да догони още веднъж и даже да мине тези високи равнища.

Интересно е да загатна и какви са достиженията на среброто. За последните пет години то е поскъпнало със 70%, при 76% за златото, а за миналата - близо 12%, при 14% за златото. Естествено ползата към среброто може да пристигна и от " зелената сила ", тъй като той е главен метал, употребен при слънчевите панели. И в случай че започваме с такива темпове и продължаваме да развиваме тази сила, сигурно ще имаме дефицит на сребро в Китай. Знаем, че Китай работи по създаването на нови метали, които да изместят среброто, само че към този момент нямаме очевиден забележим триумф в тази сфера. Така че среброто може да бъде изчерпано в идващите две-три десетилетия, което би трябвало да докара до повишаване на метала. Има доста капацитет за изненади от белия доблестен метал.

При паладия обстановката е доста забавна, тъй като голяма част от добива му - към 70% - идва от Русия. И заради глобите сега имаме блокиране на тази промишленост. Има добити количества, само че и той има многостранно приложение в разнообразни технологии - в галактическата и бижутерската промишленост. И там можем да забележим по-високи ценови равнища през идната година и в обозримото бъдеще до към 2026-та година.

Нумизматиката както постоянно се държи извънредно добре в миг на рецесия и очакване на криза, при висока инфлация. Има голям инвеститорски интерес. Тук приказваме и за по този начин наречената полу-номизматика и доста известните в България монети като " Британски суверен ", монети " Наполеон ", които хората познават и влагат от столетие и които не престават да са атрактивни. Те са извънредно търсени, с доста положителни ценови равнища. Става въпрос и приказвам за достоверни монети с историческа спомагателна нумизматична стойност, сечени през 19-ти век, а не за модерни пренасечки, каквито имаме в тази ситуация с австро-унгарските капиталови монети - дукати, флурини.

Но още по-интересна е обстановката с прибавяне на действителна нумизматика - антични, средновековни монети в капиталовите портфейли. Последните каталози на аукционните къщи са осъществени за една златна римска монета с ценови равнища от 500 000 швейцарски франка и нагоре. Един дребен железен пай, без значение дали е злато или сребро, може да запази в себе си половин милион. Това е прелестна опция да бъдат предпазени и нормализирани инвеститорските портфейли. Редица проучвания сочат, че прибавянето единствено на 15% нумизматика в един портфейл, може да докара до повишение на доходността с 4% - 5%, от време на време до 8%, според от класа монети. Изключително редките монети, могат да доведат до по-висока рентабилност, по-съвременните - до малко по-ниски облаги, само че още веднъж са една сериозна добавка за опциите за облага за вложителите. Тук е необходим сериозен съветник, тъй като не постоянно най-скъпите монети могат да донесат най-висока рентабилност.

Винаги поучавам, който има опция, наред с акции облигации да внесе и малко физически детайл под формата на кюлчета или монети, тъй като това води до по-висока рентабилност.

Дори през последните дни при всяко геополитическо напрежение виждаме, че криптовалутите записват връх. Тоест има съществени транзакции. Има пик в интереса към криптовалутите. Несъмнено това е бъдещето, без значение дали ни харесва или не. Но когато приказваме за финанси, прекомерната независимост може да докара до неконтролируем безпорядък и от там, по сходство на античността, до апокалипсис. Ако може да бъде импортиран надзор при криптовалутите, това би било прелестно. Редица страни ги одобряват, стартират да вкарват свои криптовалути. Но аз персонално бих предпочела да има надзор в тази сфера. По някакъв метод да се предотврати изгубване на изобретатели на криптовалути и платформи, което води до съществени загуби за вложителите.

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на злато и други активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР