В поредната порция промени в данъчните закони на ръководеното от

...
В поредната порция промени в данъчните закони на ръководеното от
Коментари Харесай

Отпада отстъпката за подаване на онлайн данъчна декларация

В следващата порция промени в данъчните закони на ръководеното от Владислав Горанов ведомство няма революции

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Отстъпката за подадени онлайн заявления да отпадне
14 сеп 2017
Тъмната каса на компаниите

Към края на предходната година българските компании са отчели общо 13 милиарда лева на каса, което е невероятно, тъй като толкоз са съвсем всички банкноти и монети в обращение
8 сеп 2017
Справката за липса на данъчни отговорности ще отпадне от 2018 година

Тя ще се дава по длъжностен път сред администрациите
15 авг 2017

Отстъпката за подаване на данъчна декларация по електронен път да отпадне от идната година. Това плануват оферти за промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, оповестени на уеб страницата на Министерството на финансите. В момента облекчението е в размер на 5% от сумата на налога за довнасяне.
По калкулации на ведомството по този метод в бюджета ще влязат спомагателни 1.2 млн. лева през 2018 година Сумата не е огромна, само че евентуално предлагането за отпадане на облекчението е обвързвано с концепцията самоосигуряващите се да подават заявления единствено по електронен път. Те ще са задължени да употребяват онлайн услугите на Национална агенция за приходите още от началото на идната година – т.е. при подаване на декларация за приходите, получени през тази. Самоосигуряващите се са и най-многобройната група, която употребява 5-те % отстъпка. Тя обаче ще отпадне не за приходите, получавани през тази, а през 2018 година

Нови периоди

Променя се и срокът, в който се подава справката за изплатените през годината приходи от компании към физическите лица - от 30 април на края на февруари. Целта е да се усъвършенства контролът, когато се наложи органите по приходите да възвръщат налог при подадена годишна данъчна декларация, се показва в претекстовете.
Друго допълнение към годишната данъчна декларация е опцията да се заявява необлагаем приход, да вземем за пример от хазарт. Тук се включва завещание, получено подаяние, завет или получено имущество с възобновено право на благосъстоятелност.
Предлага се облекчение за хората с приходи от други страни. Към годишната данъчна декларация, която те са длъжни да пуснат тук, към този момент няма да би трябвало да ползват " удостоверения " за импортирания в чужбина налог и наложителни осигурителни вноски, издадени от приходните организации на другата страна. Вместо това ще се изисква използване на доказателства, т.е. може да се употребяват и различен тип документи.
Идеята е смяната да се приложи и при подаването на годишната данъчна декларация за 2017 година

И Данък добавена стойност минава онлайн

Когато дадена компания приключва активност без разпродажба, тя към този момент няма да е задължена да подава заявление до Национална агенция за приходите, а данъчно задължените лица ще бъдат дерегистрирани служебно. Това плануват част от предложенията за смяна на Закона за Данък добавена стойност. Друга мярка е подаването на справка-декларация по Данък добавена стойност и VIES декларациите да е единствено по електронен път.
За сметка на това се съкратява срокът за подаване на заявление за регистрация по Данък добавена стойност, когато дадена компания е достигнала 50 хиляди лева оборот от активността. Той към този момент ще е 7, а не 14 дни, както е сега.

Пореден опит за ограничение на кеша

След като единствено преди няколко месеца Народното събрание отхвърли концепцията на Министерството на финансите за ограничение на заплащанията в брой до 5 хиляди лева, в този момент предлагането се прави отначало. Прагът ще се ползва и в случаите на заплащания с задгранична валута - ще се гледа еквивалентната сума в левове по отношение на курсовете на Българска народна банка.
Последният опит за намаляване на тавана е от юли тази година дружно с други промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Тогава мярката мина на първо четене в Народното събрание, само че на второ беше отхвърлена и за нея гласоподаваха единствено депутатите от ГЕРБ.

Без налог за електрическите мотоциклети

Законопроектът планува отпадане на локалния налог върху електрически транспортни средства от категории L5e, L6e и L7e. Категорията L нормално включва по този начин наречените четириколки, колела с мотор, дву- и триколесни мотопеди, дву- и триколесни мотоциклети и мотоциклети с панер, съгласно директивата на Европейска комисия. Идеята е посредством мярката да се намалят нездравословните излъчвания. Ел. колите не се таксуват от години.
Друго предложение е ремаркета за транспорт на тежки товари да не се таксуват независимо, а дружно със съответния влекач за ремарке или седлови влекач.

Каре 1

Акциз и върху наргилето

Препаратите за пушене с наргиле (водна лула), които с изключение на тютюн или заместители на тютюна съдържат и ароматизиращи сиропи, също ще се таксуват с данък. Ставката за този тип артикули е 152 лева на кг.
Други промени в Закона за акцизите плануват банковите гаранции за компаниите да са издадени за период от най-малко година. В претекстовете към плана е записано, че неналичието на сходно условие затруднява управляваното на процеса от страна на митничарите. Пак за по-лесен надзор на акцизните артикули се желае водачите, пренасящи акцизни артикули, да се легитимират с персонална карта при поискване.
Въвеждат се и нови забрани за издание на разгласи или известия онлайн, посредством които се оферират за продажба акцизни артикули без бандерол. В претекстовете се показва, че все по-често посредством пощальон се продава нарязан тютюн без бандерол. Затова и митниците оферират пощенските оператори да изискват от подателите да заявяват, че изпращаните акцизни артикули или боклуци от тютюн са с заплатен, начислен или гарантиран данък.

Каре 2

Скандинавска скица

Има и една възбрана – за регистрирането на електронен административен документ или издаването на документ на книжен притежател, когато компютърната система не работи, за акцизни артикули, които не са създадени или постъпвали физически в данъчния склад. От митниците изясняват, че смяната е обвързвана със скица, която ощетява бюджета на страните от Европейски Съюз, в които акцизът върху алкохола е висок. В този случай локалните търговци или производители издават документ за придвижване от техния данъчен склад до подобен в България, само че се открива, че " напредването " е единствено по документи. Въпреки това след несъмнено време стоката се изписва, заплаща й се акцизът в България и се пласира в комерсиалната мрежа в съответната страна. За посредничеството най-вероятно складовете тук взимат %.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР