В поредицата в рубриката Книги гостува писателят Йордан Д. Радичков.

...
В поредицата в рубриката Книги гостува писателят Йордан Д. Радичков.
Коментари Харесай

Обичам тежка литература, класическа литература

В поредицата в рубриката " Книги " гостува писателят Йордан Д. Радичков. Той е създател на сборниците с разкази " Малка човешка мелодия ", " Игра на гъски ", " Двеста коли за спешна помощ на час " и " Навалица! Или 25 часа в град София ". През 2019 година на немски излиза книгата му " Leben, wo bist du? ".

Носител е на интернационална премия за пай роман Ubud Writers and Readers Festival, 2013 година Отличен е и с националната премия за пай роман на името на Рашко Сугарев.

Йордан Д. Радичков се грижи за културното завещание на дядо си Йордан Радичков.

Защо четете?

- Защото литературата е изкуството, което ме е оформило и въпреки да звучи неуместно, литературата, четенето, писането - за мен това е метод на живот. Още от дете обичах да чета доста и непрекъснато. Продължавам да се вълнувам и през днешния ден по същия метод, както тогава, когато открия нещо ново, нещо, което ме обгръща изцяло.

Как избирате четива?

- Баща ми доста ми оказа помощ да избера книгите, с които отраснах. Спомням си по какъв начин го питах към коя книга да посегна, когато бях още в учебно заведение и той постоянно ми предлагаше идеалното за дадената ми възраст заглавие. След като попорастнах и му обърнах внимание на това и го питах по какъв начин е знаел коя книга и кой създател ще ме завладее тъкмо в този миг, той единствено повдигна плещи и ми сподели, че нямал визия.

Искам да кажа това, тъй като имам възприятието, че литературата има едно изключително свойство. Като че ли точните създатели и техните книги имат способността да те намерят в подобаващия миг. Точно когато имаш потребност от тях. Точно когато текстът най-добре може да се помести в съществото ти. И въпреки всичко допускам, че просто проследявам една една следа от трохи, която всеки създател оставя след себе си. Тя води читателя и любопитния до идващ създател и последващо четиво.

Какво за четене има върху нощното ви шкафче?

 Уроците на Юлия ОгняноваС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- През последните месеци постоянно имаше по няколко книги. Интервютата на Вернер Херцог, антология на модерни чешки писатели, 12-и том от събраните съчинения на Йордан Радичков, книгата на Юлия Огнянова " Уроците на Юлия ", Даниил Хармс а в този момент разкази на Кортасар.

Коя е последната книга, която ви впечатли?

- Всички книги, които чета ме впечатляват по друг метод. Въпросът е кои книги умеят да те развълнуват.

Вчера прочетох разказът на Кортасар " Завзетата къща " и този текст от три страници ме потресе и затвърди мнението ми, че това е един извънредно специфичен създател. Впечатляват ме думите на Херцог, методът му на мислене, впечатляват ме чешките създатели със своята мелодика и своят извънреден свят.

 Спомени за бъдещетоС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

В този ред на мисли една от книгите, за които постоянно се сещам е " Прекалено шумна самотност " на Бохумил Храбал. Заедно с нея и с нейния създател би трябвало да кажа и името на Сигизмунд Кржижановски и неговата книга " Спомени за бъдещето ". Той е доста скъп създател за мен, извор на непрекъснато ентусиазъм и човек, на който се удивлявам безпределно доста.

Какъв е вашият обред, обвързван с четенето - по кое време, къде, какъв брой?

 Истории и фантасмагорииС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- Винаги, на всички места, по доста! Нямам някакъв специфичен обред, нямам потребност да си направя обичания чай и да седна на обичаното си кресло (каквото нямам, т.е. нямам кресло). Знам, че не обичам да чета по паркове и пейки. Просто нуждая се от тишина. Затворено пространство. Независимо къде. Предпочитам да седнал съм на земята. Виж ти, очевидно въпреки всичко имам някакъв обред. Ето че се избистри. Предпочитам рано заран, обичам рано заран, въпреки че когато и да е на денонощието. Все по-често преди да заспя също. Но с цел да отговоря на по този начин дефинирания въпрос, сервирам по този начин дефиниран орговор - рано заран, на земята, няколко часа.

Електронна книга, аудио или на хартия?

 Йордан Радичков. Събрани съчинения - том 12С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- Всичко без аудио книги. Прочел съм доста електронни книги, просто тъй като не мога да ги открия в различен формат. Естствено избирам хартиения притежател. Свикнал съм. Харесва ми. Но в последна сметка каквото е на разположение. Аудио книгите не са за мен. Имам потребност да чета текста, да го преработя през себе си. Нечий глас е натрапчиво събитие за мен, кара ме да преживея текста по непознат за мен метод. Това не ми харесва. А пък има и голяма разлика, съгласно мен.

Нали когато се учи език има два модула - четене и слушане? Тоест има значение за усвояването на смисъла. Единствените " аудио книги ", които обичам са детските приказки, продукция на " Балкантон ". Че то това е жизнерадостен театър с някои от най-талантливите български артисти и естствено невероятна музикална продукция.

Четете ли на различен език, с изключение на на български? Има ли разлика в прекарването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?

- На британски просто ми се постанова да чета, когато открия нещо, което ми е забавно, само че го няма на никое място преведено. За жал различен език не притежавам толкоз добре. Много ми се желае да мога да чета на съветски. Заради Гогол и Булгаков, поради Чехов и Достоевски. Естествено. Българският език сякаш най-вече ми се отдава.

Какво търсите в книгите - страст, познание, забавление, интелектуално предизвикателство?

- Целенасочено не диря нищо. Просто постоянно съм чел и не преставам да чета. Една добра книга работи на всички тези равнища. Добрата литература работи с всичко това. Тя е предизвикателство, тя е прочувствено прекарване и по този начин нататък. Интересно е за мен, че без значение дали една книга е неприятна или добра тя постоянно има на какво да те научи.

Предпочитаният от вас род?

- Къси разкази.

Коя е най-хубавата книга, която сте получавали като подарък или рекомендация?

 Авария на края на галактикатаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- Последните книги, които ми подариха са последните разкази на Етгар Керет, " Живи " на Ю Хуа, " Детството на Каспар Хаузер от Богдан-Александру Станеску " и " SHIVER " на Junji Ito. Най-доброто книжно тяло, което са ми подарявали обаче е ксерокопие на тетрадка, която се твърди, че е била на 2Pac открита в изоставено звукозаписно стуидо някъде в Америка. Човекът, който я намира я възпроизвежда по доста елементарен и хубав метод. Най-добрата рекомендация за книга, която съм получавал е от татко ми и тя е " Престъпление и наказване " на Ф.М. Достоевски.

Любимият ви книжовен воин?

- Заяко от новелата на Йордан Радичков " Заекът ". Припознавам се в него, откривам доста от най-лошите си качества в него. И го скърбя и го обичам. Много ми харесва и името му, естествено. Има и още. Лазар, Араламби, Левачко, Драги ми господине... Но обичам и Йозеф К. на Кафка. Обичам го с цялото си сърце. " Като куче! "

На кои създатели се възхищавате най-вече, включително поети, сценаристи, публицисти?

- Споменах името на Кржижановски нагоре. Няма по какъв начин да не му се удивлявам. Низвергнат, пропуснат, той не стопира да написа, не стопира и да има вяра. Предполагам, че на тези хора се удивлявам най-вече - на тези, които пред лицето на отчаянието не губят своята религия, борят се за нея. Данила Стоянова е обичаният ми стихотворец. Наскоро прочетох сюжет на Рада Москова и от дълго време не бях чел сюжет, който толкоз ясно да рисува фрагментите пред очите ти.

Как съхранявате книгите си?

- В библиотеката. Но не ми стига. Трябва ми още пространство.

Коя е последната книга, която ви разсмя?

- Вече го споделих един път, само че е " Заекът ". Много пъти съм изпращал този откъс от книгата:

 ЗаекътС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

" Свикнал да бъде спестовен, той гледаше, в случай че може, да използва по-малко букви от писмеността и единствено тук и там туряше по някой препинателен знак, от време на време много случайно. Заяко да вземем за пример тури удивителна още преди да почне обръщението, щото искаше братът на неговата жена да се учуди, преди да почне да чете. В селцето на удивителния знак споделяха чуденка, а на въпросителния знак - питанка.

Заяко обичаше и двата знака и ги пръсна и двата по писмото, та да е по-засукано. В писмото апропо можеха да се видят и следните редове: " а ти глей? в случай че може по две Песо, щото тая жена всеки гледа да те излъже, нали са чокои, както ни лъгаа и наз по кое време правиме бегличкио мос и предприемачо сподели че сякаш ще дават по педесе лв. отплата и по осем часа работа ще работиме, а по кое време они отбиа от надницата и свичките работиеме по девет часа мъре къде девет и по 10 сме работили, пусти Огос (той имаше тук поради реката Огоста) нали пристигна и отнесе Еваново село и една релса отнесе у ньивата на варджията, та па след това не моем да я изнесеме и си изкинаме жилите, а по кое време тая жена пред приемачо! не заплати кое требеше съгласно пазаро де а едно заплати друго не заплати и си възпламени моторетката та отпердаши къде Берковица, а ние си плюме на петите и си дигнаме да дириме работа чак под Тодорини кукли у манастиро, но тая жена и манастиро ни излъга, щото щеше сякаш да заколи овен, а он вместо овен закла една метилява овца.

 Спомени за конеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

та на Коста два дни му текоа лиги от устата и игумено прави водосвет тая жена щото он беше отговорен къде заклаа овцата и къде я сготвиа. Глей и ти де в случай че може да вземете по две Песо щото като идете у Кулумбия да коляте стока кой знае да не излезне същото квото с нас излезна на манастиро къде я ядоме тая метилява овца?

Оно като да почнеш секи те лъже и ти дава обещание, а щом почнеш се изназъдва наназад и гледа да ти отбие от надницата. Къде назе си е се по този начин, оня ден мина бесно куче, одиме да го трепеме, има барем петнайсе души беме и ни изпадна душата да го гониме но и на кучето му изпадна душата и като стигна до барата падна; а Петраки с един колец от горната страна право по главата го удари та не мръдна. Изело е некъде умрела чучулига тая жена, за това е побеснело? " за тебе, и за назе с Велика, че назе ни облича Америка па ние знаеме че ти ни изоблече от главата до петите? мене с гаширизон Велика с ново палто и она като го облече чак до петите є отиде палтото и вика целата се сварих у това палто да е жив и здрав?

Славейко а и аз крещя да си жив и здрав че ме послуша да се маанеш от тая пуста Аржентина, нали ти писа писмо и те съветувах да се пазариш за две Песо, но знаех че тая жена Аржентина нема да даде по две Песо ами ще отбие от надницата както и на назе отбиа по кое време правиме беглички мост на предпиемачо си пална моторетката та запраши къде Берковица да лъже други служащи а назе ни изостави да се бориме с една релса щото пусти Огос беше пристигнал и беше отнесъл релса от ли нията чак у равнищата на варджията, а нас ни фанаа да местиме релсата та си изпокинаме жилите но я преместиме и се дигаме след това чак на манастиро да правиме зи дария и се спазариме като свършиме зидарията манастиро да заколи овен а по кое време тая жена манастир ни излъга и взе та закла една метилява овца? на Коста два дни му текоа лиги от устата и игумено прави светена вода за пиянство да му мине па то си му мина от самосебеси но нали те по този начин сме ние кой кво те фане те премета па ти като гледаш също гледаш да преметнеш щото кво има тука да се крие по кое време свички знаят че зидарията на манастиро падна и им унищожи сушилнята за сливи щото по какъв начин нема да падне по кое време манастиро ти дава метилява овца а е уш манастир па божем са у него всички набожни и не требе да лъжат народа но оно като погледнеш едно и също е и у ромите и у ма настиро и у Аржентина па и у Америка вервам да е по този начин лъжата е като въшката по хората върви нема да върви по гората та ти добре си направил че си префърлил у Аме рика там вервам чокойте да ти дават по две Песо в случай че ти дават вземай ги единствено! гледай да се вардиш от камион и да се не качваш на камион че у Камена Рикса лани преобърнал цяла женитба с един камион та се беа изпосъсипали.

 Йордан Радичков. Събрани съчинения - том 8 С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

глей и ти в случай че може да се не качваш у камион ами човек е добре повече пешком да си върви. Писмото ти получиме и всичко разбраме кое ни пишеш, писмото значи беше цялостно до горе с печати, нали през доста страни е вървело и свека страна му удря щемпел от горната страна да се знае че е минало през страната, а по този начин също и страната да знае къде отива писмото та страните са разбрали къде твоето писмо върви къде назе, тая работа нема по какъв начин да се скрие, в случай че я криеш все едно че искаш да си ишпионин дето по никой метод страните нема да ти го разрешат да се при криваш и да вървиш скрито като едно време по какъв начин всеки от нас гледаше в случай че може да излезе по голем ишпионин от дър жавата и крие къде какво завърне виното та като дойдат акцизните да не могат да го открият па те като дойдат го откриват щото човек може да е ишпионин, но страната е още по ишпионин от него и не може да я преобърнеш по твой кеф или да й замажеш очите, че оно в случай че е по този начин до средата нема да стигнеме, та за туй си гледай работата а това дето е за ишпионство и политиканство остави американците да си го вършат, ти единствено гледай да вземеш по две Песо, а американецо в случай че е доста мал тая жена ще пристигна тука, нема да седи от другата страна на земята и да виси надоле с главата си като паяк по какъв начин виси надоле с главата и се не неистини да ставаш шеф, щото Атанас Деков от Живовци викаше къде ги лъгали да ги вършат началници през войната, но оно викаше той ни изпотрепаа по окопите.

Поздравляваме те с Велика, доста здраве и от Истрати и Зарко Маринков, ние тримата сме опекуни и глей амери канската батоза да ти не изяде сламата... "

Коя ви разплака?

 Канелените магазиниС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

- От много време не съм изпитвал тъкмо такова неспокойствие от заглавие. Когато става дума за толкоз мощна страст постоянно се сещам за книгата " Утешението на философията " на Боеций. Не си припомням дали плаках, само че ме раздрусаха " Канелените магазини " на Бруно Шулц.

Последната книга, която ви разочарова?

- От доста време не съм чел и такава книга. По принцип съм доброжелателен четец и подобавам с внимание и самообладание към литературата, която ме интересува.

Кой бихте желали да напише историята на вашия живот?

- Притеснявам се, че няма кой знае какво за разказване, по тази причина не бих заел никого с тази работа.

Как ще се споделя вашата автобиография?

- Имам доста неприятна концепция, която няма да споделя, по тази причина мога да предложа друго заглавие - " Разхвърляните мемоари на един изгубен човек ".

Една книга, която не успяхте да дочетете до края?

- " Голият обяд " на Бъроуз. Единствената книга, която не съм дочитал, коства ми се.

Кое класическо литературно произведение в никакъв случай не сте чели (и ви е неловко от това)?

- Напоследък запълвам пропуските си, не съм чел много от класиката, само че не изпитвам стеснение. Може би постоянно малко съм се тормозил, че не съм съумял да прочета целият " Швейк ".

 Навалица! Или 25 часа в град СофияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Коя книга няма да спрете да препрочитате?

- " Неосветените дворове " на Йордан Радичков. Има толкоз доста скрити истории в книгата. Наскоро се срещнах с другар на улицата. Говорихме си за неналичията на ярки водачи. Той незабавно се сети за една история от книгата за битката сред полудиви коне, която е на живот и гибел и споменът на Радичков за България по какъв начин тук нашите коне дори и никак не се бият, а са кротки и хрисими. Не бях обръщал внимание, че може и по този начин да се интерпретира случката. Има още доста закодирани дълбочини в " Неосветените дворове ".

Как се трансформира усетът ви във времето?

- Вкусът ми мисля, че не се е трансформирал изключително доста. Обичам тежка литература, класическа литература. Винаги съм я обичал. Може би ставам по-широко скроен към книги, които не ме удрят с толкоз огромна мощ.

 Двеста коли за спешна помощ на часС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга в последно време?

- Какво в действителност значи Френската гражданска война. Всички знаем какво е френската гражданска война, по кое време се е случила, по какъв начин е един избран вододел в историята на цивилизацията. Но имах потребност да почета повече, с цел да я видя в целия ѝ мащаб. В бруталната ѝ хубост и безизходност, в цялостния ѝ искра и отчаяние.

 " Камъче в обувката " - роман от новата книга на Йордан Д. Радичков
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР