В пореден здравен казус попадат фармацевти, лекари и пациенти. На

...
В пореден здравен казус попадат фармацевти, лекари и пациенти. На
Коментари Харесай

Здравен абсурд: Лекари изписват 4 лекарства на 4 различни е-рецепти

В следващ здравен проблем попадат фармацевти, лекари и пациенти. На личните лекари им се постанова да изписват четири медикаменти на четири разнообразни електронни предписания.

Пациентите би трябвало да вземат всичките три медикаменти. Това постанова огромна част от тях да търсят цялата група медикаменти, изключително тези, които са обвързани с НЗОК и употребяват понижения, да се насочат към други аптеки, които имат по-голяма наличност. 

" До нас доближиха доста такива сигнали. Предложението беше от 1 април на НЗОК пациентите да са длъжни да вземат всичките три медикаменти в рецептата. В противоположен случай няма да получат нищо финансирано от НЗОК. Това е неточно към пациентите ", съобщи ръководителят на пациентската организация " Заедно с теб " Пенка Георгиева.

" По Здравна каса, когато има до три медикаменти на една рецептурна бланка, в случай че едно липсва, можем да осъществим рецептата, само че това значи, че третото няма по какъв начин да си го получи, тъй като рецептата влиза в системата ", коментира магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

Един от методите да се прекъсне тази процедура е или на лекарите да се наложи да изписват няколко електронни предписания за всеки един медикамент, или пациентите да се връщат за съответния медикамент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР