В популярната игра на карти 3-5-8 най-облагодетелствана е позицията на

...
В популярната игра на карти 3-5-8 най-облагодетелствана е позицията на
Коментари Харесай

Напред към третия мандат

В известната игра на карти " 3-5-8 " най-облагодетелствана е позицията на последния - оня, който би трябвало да направи едвам три ръце. Той зависи от първия и втория, само че заради ниските упования към него съперниците му постоянно се оказват в обстановка да диктува идващите раздавания.

Близка до това е обстановката в България две седмици след изборите, които създадоха раздробен парламент и патови разновидности за конфигурации, които минират опцията за сформиране на държавно управление. Стеклите се условия могат да слагат двете най-малки парламентарни групи в позицията дефинитивно да разрешат този въпрос.

Първата политическа мощ ГЕРБ удовлетвори желанието на Бойко Борисов за " негова, морална победа ", само че пък остава все по този начин неприемлива за коалиция за останалите обединения като се изключи Движение за права и свободи, които още в изборната нощ направиха поръчка, че биха взели участие във властта. Още преди образуваната от ГЕРБ " контактна група " да изпрати предложения до партиите, " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия отхвърлиха.
Клинчът на двете огромни обединения
Предварителните пазарлъци на Борисов за " експертно държавно управление ", от което политиците да се пернат обратно, също бяха отклонени от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. Така към този момент съществува теоретична опция 48-ият парламент да излъчи кабинет с мандата на ГЕРБ, само че това няма да е мечтаната от Борисов легитимация с " евроатлантическа коалиция ", а някакъв тип експертно държавно управление или на малцинството, което да разчита на неуместни за имиджа на ГЕРБ партии.
Реклама
Коалицията на смяната от предходния състав на Народното събрание също не може да се повтори, тъй като Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия имат 98 депутати. Втората политическа мощ Политическа партия към този миг не споделя какво ще стори с мандата, който би трябвало да ѝ връчи президентът, ако ГЕРБ не съумяват да сформират кабинет. Всички обществени изяви на представители на " Продължаваме промяната " отклоняват въпроса и настояват, че в случай че се стигне до подобен вид, ще " свикат органите на партията и ще решат ".

По неофициална информация на " Капитал " в Политическа партия към момента няма решение какво ще вършат с мандата, в случай че стигне до тях, само че към този момент обмислят оферти, които биха затруднили реакцията на ГЕРБ. " Най-вероятно ще става дума за високи обществени разноски и доста засилена обществена политика ", настояват осведомени. Друг вид бил да се предложи състав единствено от представители на Политическа партия.

Така, в случай че Бойко Борисов не реши съвсем напук да поддържа кабинет на смяната (само с цел да го смъкна по-късно), и вторият мандат за сформиране на държавно управление наподобява жертван. Така разрешаването на обстановката стига разумно до третия мандат, който съгласно конституцията президентът самичък взема решение на кого да връчи, без да е привързан с размера на парламентарната група.

Изглежда, че и в президентството считат, че в случай че въобще има късмет за сформиране на държавно управление в този парламент, то той е с третия мандат. Поне това се разбра от думите на проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет към президента. В сряда пред " Нова телевизия " той изрази подозрение дали партиите в действителност желаят да се образува постоянно ръководство, или става дума за превземки. Това е и първата публична реакция от екипа на президента по следизборната обстановка.
Реклама Малките партии
" Не бива да отписваме изрично първия и втория мандат. Когато първите два мандата публично бъдат завършени несполучливо, тогава ще разсъждаваме за третия. Що се отнася до това дали е резонно той да отиде в ръцете на най-малката парламентарно показана партия " Български напредък " - това е една от една от опциите ", сподели Маринов.

В сходни обстановки до момента президентът Румен Радев постоянно е връчвал третия мандат на Българска социалистическа партия. Обичайно това е бил изборът му по ред аргументи: издигането му за държавен глава, а след това и естествената непосредственост в посланията на Радев и левицата. След разрива с Корнелия Нинова, който в последните месеци ескалира обществено, обаче става евентуална опцията този път изборът му да е друг.

Източници на " Капитал " от президентството настояват, че Радев няма да даде мандата нито на антизападната " Възраждане ", нито на Движението за права и свободи. Затова пред него остават три разновидността: да постъпи както постоянно и да връчи мандата на Българска социалистическа партия или да избере някоя от двете най-малки обединения в Народното събрание: " Демократична България " и " Български напредък " на Стефан Янев.
Удобният Янев
Янев беше два пъти министър председател в длъжностен кабинет на Румен Радев предходната година и е одобряван за негов непосредствен още от общите им години в армията. Той даже остана като министър на защитата в постоянния кабинет на " Продължаваме промяната " (преди връзките сред Политическа партия и президента да се обтегнат). Впоследствие Стефан Янев беше освободен поради обществените му проруски позиции при започване на войната в Украйна, а по-късно разгласи личния си политически план. Според представители в Българска социалистическа партия " Български напредък " е политически инженеринг на Радев, от президентството отхвърлят сходно нещо и даже импровизирано приказват за " счепкване " и " омраза, равносилна на тази с Нинова ", сред президента и някогашния му министър председател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР