В понеделник в Багдад избухнаха тежки сблъсъци, при които загинаха

...
В понеделник в Багдад избухнаха тежки сблъсъци, при които загинаха
Коментари Харесай

Стрелба и масови сблъсъци в Багдад

В понеделник в Багдад избухнаха тежки конфликти, при които починаха близо 20 души, откакто авторитетният шиитски свещеник Моктада ал-Садр съобщи, че ще се откаже от политиката, което накара негови правилни да щурмуват държавния дворец и да се бият със съперническите групи.

С настъпването на нощта се чуваше картечен огън и детонации, а в небето над Зелената зона, в която се намират държавните щабове и задграничните посолства, се издигаха трасиращи патрони в най-тежките сражения в иракската столица от години.

Това се случи след ден на принуждение, провокирано от изказването на Садр, че ще се отдръпна от всякаква политическа активност - решение, което съгласно него е в отговор на неуспеха на други шиитски водачи и партии да реформират корумпираната и разпадаща се управническа система.

По-късно Садр съобщи, че афишира гладна стачка в символ на митинг против потреблението на оръжие от всички страни, заяви " Ройтерс ".

Политическото опълчване сред Садр и противниците му мюсюлмани шиити, които са подкрепяни най-вече от Иран, докара до следващата вълна от принуждение в Ирак, който се пробва да се възвърне от десетилетията на война, наказания, цивилен спорове и повсеместна корупция.

От 2003 година насам иракските групировки са въвлечени в еретически спор, а в последно време и във вътрешносектантска и вътрешноетническа политическа конкуренция.

Последната вълна от принуждение опълчва поддръжниците на Садр, които включват тежко въоръжена милиция, на съперничещи си паравоенни формирования, подкрепяни от Иран, и на силите за сигурност.

Победата на Садр на изборите през октомври, опитите му да сформира държавно управление, в което да не вземат участие подкрепяни от Иран групировки, както и окончателното му отдръпване от Народното събрание в интерес на улични митинги и окупиране на държавни здания за блокиране на политическата активност - всичко това се отрази на повишаването на напрежението, което в последна сметка избухна в ново принуждение в понеделник.

Представители на службите за сигурност обявиха, че някои от конфликтите са били сред бойци от " Бригадите на мира " на Садр и членове на иракските сили за сигурност, натоварени със задачата да пазят Зелената зона, само че евентуално са взели участие и подкрепяни от Иран милиции.

По-рано денем Садр разгласи, че се отхвърля от политиката. " С актуалното разгласявам окончателното си отдръпване ", съобщи той в Twitter, критикувайки сътрудниците си шиитски политически водачи, че не са се вслушали в апелите му за промени.

Верните на Садр, които от седмици окупират постройката на Народното събрание, по-късно нападнаха държавната централа в Зелената зона, бивш замък на диктатора Саддам Хюсеин, където някои от тях скочиха в плувния басейн на двореца, ликувайки и развявайки флагове.

След това се стигна до конфликти сред млади мъже, правилни на Садр, и поддръжници на проиранските милиции, които хвърляха камъни един по различен покрай Зелената зона, преди да се стигне до нощните въоръжени боеве.

Иракските военни оповестиха неопределен комендантски час в цялата страна и приканиха протестиращите да изоставен Зелената зона.

Садр, който получи необятна поддръжка, противопоставяйки се на американското и иранското въздействие върху иракската политика, беше най-големият победител на изборите през октомври, само че през юни изтегли всички свои депутати от Народното събрание, откакто не съумя да сформира държавно управление, което да изключи противниците му, най-вече подкрепяни от Техеран шиитски партии.

Садр упорства за предварителни избори и разформироване на Народното събрание. Той твърди, че нито един политик, който е на власт след американската инвазия през 2003 година, не би трябвало да заема поста.

Много иракчани се тормозят, че дейностите на всеки от шиитските лагери могат да доведат до нов цивилен спор.

" Лоялистите на (Иран) пристигнаха и изгориха палатките на садристите и нападнаха протестиращите ", споделя Кадхим Хайтам, последовател на Садр.

Проиранските групи упрекват садристите за конфликтите и отхвърлят да са стреляли по някого. " Това не е правилно - в случай че нашите хора имаха оръжия, за какво щеше да им се постанова да хвърлят камъни? " - сподели един от членовете на милицията, който отхвърли да бъде назван по име.

В предишното Садр се е оттеглял от политиката и държавното управление, а също по този начин е разпускал правилни нему милиции. Той обаче резервира необятно въздействие върху държавните институции и управлява паравоенна група с хиляди членове.

Често се е прибирал към политическа активност след сходни изказвания, макар че сегашната невъзможност наподобява по-трудна за разрешаване от предходните интервали на дисфункция и дава на Ирак най-дългия интервал без държавно управление.

Поддръжниците на непостоянния свещеник за първи път щурмуваха Зелената зона през юли. Оттогава те окупираха Народното събрание, спирайки процеса на избор на нов президент и министър-председател.

Съюзникът на Садр Мустафа ал-Кадми, който остава длъжностен министър-председател, приключи съвещанията на кабинета до второ разпореждане, откакто протестиращите щурмуваха държавни здания, и обществено помоли Садр да се намеси, с цел да спре насилието.

Ирак, вторият по величина производител на нефт в ОПЕК, се бори да се възвърне след разгрома на " Ислямска страна " през 2017 година, защото политическите партии се карат за властта и голямото му петролно благосъстояние.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР