В понеделник световните финансовите пазари се връщат в режим на

...
В понеделник световните финансовите пазари се връщат в режим на
Коментари Харесай

Ядреният тест на Северна Корея се отрази и на световните финансови пазари

В понеделник международните финансовите пазари се връщат в режим на отбягване на риск-апетита след последният нуклеарен тест от страна на Северна Корея, извършен през уикенда, оповестява БНР.

Новината за шестия и най-мощен до този миг нуклеарен опит на Пхенян и информацията, че Северна Корея се приготвя за изстрелването на поредна тестова междуконтинентална балистична ракета предизвикаха спад на азиатските фондови пазари, отрицателен старт на европейската търговия и бягство към така наречен " вложения леговище " какви се явяват немските, японските и американски държавни облигации, златото, японската йена и швейцарския франк.

Щатският $ и еврото се намаляват към 6-дневни дъна надлежно от 109,39 йени и от 120,10 йени, като двете водещи валути губят позиции и по отношение на франка, спадайки надлежно към 0,9578 и към 1,1391 равнищата.

Японският фондов показател Nikkei пък се намали по време на азиатска търговия с 0,93%, частично в следствие и на поскъпващата йена, до момента в който южнокорейският показател Kospi загуби 1,19% от цената си като реакция на новото повишаване на градуса на напрежение на Корейския полуостров.

Европейските акции се намират под напън от продажби при започване на днешната търговия на остарелия континент, като общият показател Stoxx Europe 600 се намалява с 0,44%, немският показател DAX - с 0,45%, френският CAC40 - с 0,41% и английският FTSE100 - с 0,18%.

В същото време фючърсите на златото нарастват с близо 1% към 12-месечен връх от 1345,50 $ за тройунция (най-високо равнище от септември 2016-а година). Новото геополитическо напрежение към Северна Корея води и до бягство на вложителите към държавните облигации на Германия, Съединени американски щати и Япония, провокирайки спад на тяхната рентабилност. Доходността на 10-годишните немски дългови бумаги се намали при започване на днешната европейска търговия с близо 2 базисни пункта към двумесечно дъно от 0,32%, до момента в който лихвата на аналогичните 10-годишни бумаги на Япония доближиха най-ниски равнища от ноември 2016-а година насам към -0,10%.

Редица анализатори и икономисти означават, че отрицателните реакции на финансовите пазари вследствие на геополитическото към Северна Корея имат по принцип временен резултат, само че възходящата периодичност на провежданите нуклеарни и ракетни опити от страна на Пхенян, както и нападателният устен отговор на Съединени американски щати допускат, че интервалите на спадащ инвеститорски риск-апетит могат да станат малко по-продължителни.

Трябва обаче да се има поради, че понеделник (4 септември) е формален неработен ден за пазарите в Съединени американски щати и Канада предвид на честването на Деня на труда, което допуска за съществуването на много по-тънка и неликвидна търговия на международните финансови пазари.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР