В понеделник Световната здравна организация (СЗО) определи новия вариант на

...
В понеделник Световната здравна организация (СЗО) определи новия вариант на
Коментари Харесай

Омикрон - новото име на стария страх

В понеделник Световната здравна организация (СЗО) дефинира новия вид на ковид Омикрон като подобен, който съставлява „ доста огромен риск “ за увеличение на броя на инфектираните в световен мащаб. От организацията споделиха също, че последствията от него могат да бъдат тежки в някои елементи на света.

Омикрон има невиждан брой спайк разновидности, някои от които са притеснителни поради евентуалното им въздействие върху развиването на пандемията “, написаха от СЗО и подчертаха, че последствията ще са най-тежки за страните с най-ниски равнища на имунизация.

Новият вид беше засечен за пръв път в Република Южна Африка (РЮА) на 24 ноември, само че за по-малко от седмица към този момент беше открит в голям брой страни, измежду които Германия, Белгия, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство, Израел и други.

Всичко това докара до решение на голям брой страни да прекратят полетите и да наложат забрани за влизане на жители, които пътуват от редица страни в Южна Африка, а здравните министри на страните от Г-7 се събраха на изключителна среща.

Ето няколко въпроси и отговори за новия вид, за които съгласно СЗО ще трябват още седмици изследване.
Каква е разликата с досегашните разновидности
Както към този момент стана ясно най-голямото терзание, което Омикрон провокира, е обвързвано със сериозните му разновидности, които го вършат по-различен от останалите до момента.
Този вид ни изненада. Той имаше сериозен скок в еволюцията си и доста повече разновидности, в сравнение с чакахме
„ Този вид ни изненада. Той имаше сериозен скок в еволюцията си и доста повече разновидности, в сравнение с чакахме “, сподели шефът на Центъра за битка с епидемията и нововъведенията в Южна Африка проф. Тульо де Оливейра .

Мутациите открити в Омикрон са над 50, а повече от 30 от тях са свързани със „ спайк протеина “. Този протеин се счита за проводник на вируса в клетките на човешкото тяло. В съпоставяне с Делта разновидността, който стана преобладаващия в целия свят единствено за седмици, Омикрон има пет пъти повече разновидности, които първи засягат клетките на реципиента.

Друг проблем, обвързван с новия вид, е че съгласно учените той елементарно води до наново заразяване. Засега тези проучвания са на прекомерно ранен стадий.
У кого се демонстрира най-често Омикрон
Досега случаите на демонстрация на новия вид се следят главно у по-млади хора. Началните признаци са свързани най-много с изнемощялост, схващания и болки в тялото.

„ Засега не приказваме за пациенти, които могат непосредствено да отидат в болница и да бъдат признати “, споделя пред Би Би Си доктор Анджелик Куци , шеф на Здравната асоциация в Южна Африка.
Помага ли имунизацията
Както при появяването на всеки от новите разновидности, един от главните въпроси, изключително поради множеството разновидности на Омикрон, беше обвързван с успеваемостта на имунизациите.

В неделя шефът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в Съединени американски щати доктор Антъни Фаучи сподели пред Ей Би Си, че е допустимо новият вид, по сходство на Делта, да заобикаля отбраната генерирана от антителата след преболедуване, лекуването с плазма и даже тези, които организмът получава след имунизация.
Не мисля, че има вид, в който Омикрон напълно да заобикаля отбраната от имунизацията
„ Не мисля, че има вид, в който Омикрон напълно да заобикаля отбраната от имунизацията. Той може да я нямали, само че това е повода да си сложите бустерна доза “, сподели Фаучи.
Какво вършат страните, с цел да се предпазят
След като рестриктивните мерки за пътувания бяха фрапантно понижени в последните месеци, едно от първите решения на редица държавни управления беше да ги наложат назад.

Още в петък американският президент Джо Байдън разгласи рестрикции за пътуванията, свързани с осем страни в Южна Африка, измежду които РЮА, Лесото, Зимбабве, Намибия, Есватини (Свазиленд) и други, която влезе в действие от понеделник.

Подобни решения взеха и редица европейски страни като Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и други. Австралия краткотрайно отсрочи повдигането на възбраната за банкет на пасажери, идващи отвън територията на страната ѝ. Друга от най-големите стопански системи в света – Япония , наложи цялостна възбрана за идващите от чужбина пасажери.

В отговор на рестрикциите президентът на РЮА Сирил Рамафоса прикани интернационалната общественост да анулира възбраните за пътувания от страната му. Според него решението за уединяване на родината му е научно безпричинно и дискриминационно.

Част от страните в Европа към този момент оповестиха, че е евентуално да бъдат върнати някои от по-тежките ограничавания за, с цел да могат здравните системи да устоят на упования напън.
А за какво тъкмо Омикрон?
Само часове, откакто беше обявено за новото име на разновидността, в обществените мрежи се появиха доста смешки, с които то беше интерпретирано. „ Вариант Омикрон звучи като научно-фантастичен филм от 60-те “; „ Омикрон звучи като името на следващия злобен десептикон “ (от анимационната поредност „ Трансформърс “ - бел. ред.).

Всъщност, както при имената на останалите разновидности до момента, „ омикрон “ е писмен знак от гръцката писменост. СЗО реши да употребява този вид за отличаването на обособените варианти, евентуално с мисълта, че болестта ще бъде овладяна доста по-бързо.

„ Омикрон “ е 15-ата от общо 24 букви в гръцката писменост. Последните разновидности, които получиха обособени означения бяха „ ламбда “ и „ мю “. Те получиха своите избрания през лятото като и двата разновидността са с генезис от Южна Америка, надлежно от Перу и Колумбия.

Следващи подред трябваше да бъдат „ ню “ и „ кси “, само че СЗО се отхвърли от използването им.

„ Ню прекомерно елементарно може да се обърка с британското „ new “(което значи нов бел. ред.), а „ кси “ е постоянно срещано фамилно име “, сподели един от представителите на организацията пред Ню Йорк Таймс. Той споделя още, че част от политиката на СЗО е да заобикаля „ причиняването на засегнатост на културни, обществени, национални, районни, професионални или етнически групи “.

Въпросът с пропускането на букви стана настоящ най-много поради неналичието на пояснение от страна на СЗО. Организацията бързо получи обвинявания, че изключването на „ кси “ е по отношение на името на президента на Китай и водач на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин (на британски името се изписва като „ Кси “ – Xi, бел. ред.).

По-рано Китай реагираше яростно на определенията на ковид като „ китайски “ с „ генезис от китайски град Ухан “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР