В понеделник страните от Европейския съюз одобриха окончателно закон, който

...
В понеделник страните от Европейския съюз одобриха окончателно закон, който
Коментари Харесай

Само България не подкрепи новия закон на ЕС за климата

В понеделник страните от Европейския съюз утвърдиха дефинитивно закон, който да трансформира на блока за излъчванията на парникови газове правно обвързващи, съобщи Ройтерс. Решението идва в миг, в който се приготвя нов пакет от политики за битка с климатичните промени.

Министри от 27-те страни членки утвърдиха договорката в понеделник, като се изключи България, която се въздържа.

„ Окончателният компромис не отразява националната ни позиция в задоволително добре “, е декларирал представител на българското държавно управление.

Сделката, която бе контрактувана от Европейския парламент и страните членки на Европейски Съюз през април задава като цели понижаване на Европейски Съюз с 55% до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година и реализиране на климатична индиферентност до 2050 година

През декември водачите от всички страни от Европейски Съюз поддържаха задачата за понижаване на излъчванията до 2030 година, благодарение на която би трябвало да се избегнат най-лошите последствия от климатичните промени. Законът има за цел да нарежда климата в центъра на всички политики на Европейски Съюз, гарантирайки, че бъдещите регулации поддържат задачите за понижаване на излъчванията.

За постигането на тези цели ще бъдат нужни редица помени в политиката, защото множеството европейски закони се базират на миналата цел за понижаване на излъчванията с 40% до 2030 година Европейската комисия ще стартира да излага новите цели и принадлежности на 14 юли, когато ще показа дузина политики за преструктуриране на индустрията, енергетиката, превоза и жилищното строителство, които да спомогнат за намаляването на въглеродните излъчвания. Предложенията ще включват промени на въглеродния пазар на Европейски Съюз, по-строги стандарти за излъчвания при новите коли и по-амбициозни цели за възобновима сила.

Законът планува Брюксел да сътвори самостоятелен експертен орган, който да дава съвещания за климатичните политики, както и бюджетен механизъм за пресмятане на общите излъчвания, които Европейски Съюз може да създаде в интервала сред 2030 и 2050 година, в сходство с неговите климатични цели.

Европейският парламент утвърди закона предходната седмица. Тази седмица Екологичен потенциал и страните членки ще подпишат текста, което е последната публична стъпка, педи той да се трансформира в закон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР