В понеделник прокуратурата на Боливия арестува след разпит бившия командващ

...
В понеделник прокуратурата на Боливия арестува след разпит бившия командващ
Коментари Харесай

Протести и нови арести в Боливия

В понеделник прокуратурата на Боливия арестува след разпит някогашния командващ армията Хорхе Мендиета за присъединяване му в преврата против някогашния президент Ево Моралес след изборите през 2019 година, предадоха РТ и teleSUR.

Припомняме, че това е следващ арест за последната седмица, осъществен от новите ръководещи. Миналата седмица бе арестувана някогашният изпълняващ длъжността президент на Боливия. Полицията също по този начин задържа и някогашни министри, които поддържаха служебното държавно управление на консервативния политик, което действаше една година.

Como hemos denunciado, el MAS decide y el sistema judicial obedece: me envían 4 meses detenida para esperar el juicio por un "golpe " que nunca ocurrió. Desde aquí llamo a Bolivia a tener fe y esperanza. Un día, entre todos, levantaremos una Bolivia mejor.
— Jeanine Añez Chavez (@JeanineAnez)
Бившият президент на Боливия против него и се дължи на процеса на индустриализация на лития, който той се пробва да извърши. След успеха на социалистите предходната година, той се завърна в страната. Моралес изиска в " Туитър " създателите и съучастниците на преврата против него, да бъдат разследвани и осъдени.

В същото време в страната се организираха многохилядни митинги в поддръжка на Аньес. Поддръжници на експрезидента се събраха в най-малко четири боливийски града в понеделник вечерта, с цел да стачкуват против задържането ѝ. Протести са се провели в Ла Пас, Кочабамба, Санта Крус и Тринидад.

Изпращат ме 4 месеца в ареста, с цел да изчакам процеса за прелом, който в никакъв случай не се е случил. Това написа Аньес в " Туитър ".

Бившите президенти Хорхе Кирога и Карлос Меса осъдиха настрана арестите.
 Борел се разгласи за господство на закона в Боливия
Борел се разгласи за господство на закона в Боливия

След ареста на експрезидента и някогашния министри

Обвиненията за събитията през 2019 година би трябвало да бъдат прегледани транспарантно правораздаване и без политически напън, като се зачита независимостта на управляващите. Диалогът и помиряването са от решаващо значение. Европейският съюз ще продължи да поддържа Боливия. Това написа в неделя " Туитър " висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Разследващите от Междуамериканската комисия по правата на индивида са в Боливия, с цел да проверяват насилието след изборите през 2019 година
 Задържаха експрезидента и двама министри на Боливия
Задържаха експрезидента и двама министри на Боливия

Отстранилата от власт Моралес Жанин Аньес към този момент е била разпитана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР