В понеделник Продължаваме промяната“ върнаха неизпълнен втория мандат на президента

...
В понеделник Продължаваме промяната“ върнаха неизпълнен втория мандат на президента
Коментари Харесай

Третият мандат – шанс за кабинет или продължение на политическата криза

В понеделник " Продължаваме промяната “ върнаха несбъднат втория мандат на президента Радев. Те не получиха поддръжка за декларацията за установяване на националните цели на страната. Това още веднъж сложи парламентарния живот в изходната позиция, в която се намираше в последните няколко месеца.  

Докато течеше процедурата по връщането на мандата, президентът попита Политическа партия дали могат да реализират съглашение с ГЕРБ и по този метод да бъде излъчено държавно управление, базирайки се на думите на Христо Иванов, който твърди, че кабинет би могъл да бъде образуван само, в случай че двете най-големи политически партии в 48-то Народно събрание гласоподават дружно.

След извършения диалог с президента, препоръчаният за министър-председател акад. Денков съобщи пред публицистите, че за Политическа партия няма червени линии и от партията са подготвени да обсъдят националните политики без значение от това на коя партия бъде връчен третият мандат.

Петте политически обединения, които могат да получат досието с мандата са Движение за права и свободи, " Възраждане “, Българска социалистическа партия, " Демократична България “ и " Български напредък “.

И до момента в който президентската институция пое отговорността да уточни идващия мандатоносител, напрежението сред политическите сили стартира пораства. В изявленията от парламентарната естрада стартира да се усеща предизборна реторика, която ускори чувството за разделяне.

От Българска социалистическа партия и " Възраждане “ обявиха, че не са били търсени от президентството. Лидерът на Демократична България Христо Иванов, който през предходната седмица Борисов дефинира като " новия публичен контракт “, също отхвърли да са били насрочвани срещи с президента.

" Ние нито сме  провеждали някакви срещи, нито имаме какво ново да кажем. Обяснили сме по какъв начин ние си представяме реализацията на тази отговорност (бел.ред.Сформирането на правителство), в случай че президентът ни я разпореди, с цялостната изясненост какъв брой комплицирано е това и какъв брой е невероятно “, съобщи Иванов.

От друга страна, водачът на " Български напредък “ Стефан Янев съобщи в ефира на bTV, че от партията са подготвени да бъдат мандатоносители, имат направен проект, а Янев изрази своята подготвеност да бъде министър председател на страната.

" Ние сме декларирали проект. Ако участваме като партия мандатоносител, ще стартираме с диалози с всички партии. Ние сме " за “ разговор с всички и се надяваме да намерим пресечени точки. Никого не изключваме “, сподели Янев.

Времето за връчването на мандата изтича. Президентът има период до 16 януари, в който би трябвало да връчи го даде на една от петте парламентарни групи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР