В понеделник, най-късно вторник ще има резултати от направените проверки

...
В понеделник, най-късно вторник ще има резултати от направените проверки
Коментари Харесай

Проверка на здравния министър установи в аптеките недостиг на много малко лекарства

В понеделник, най-късно вторник ще има резултати от направените инспекции по складовете за медикаменти, съобщи служебният здравен минитър Асен Меджидиев във Видин, представен от Българска национална телевизия. Той персонално е ревизирал наличностите на избрани лекарства в аптечната мрежа и разяснява, че главно дефицит има на двата най-популярни препарата за инхалации и някои антибиотици, които се изписват на деца. Въпреки това министърът увери, че от двата препарата за инхалации има наличия на централно равнище и успокои, че до края на месеца се чакат нови доставки на по 4000 опаковки от всеки от тях .
Още по темата
" Това, което ми прави усещане, няма да приказвам за съответната аптека единствено, а и за визитата ми от през вчерашния ден, че дефицит има на доста малко артикули, а не на това, което се артикулира оня ден в медиите, че липсват 300 животоспасяващи медикамента . Мога да кажа отговорно, че всички останали антибиотици и цефалоспорини втора генерация и цефалоспорини трета генерация ги открих и в трите аптеки, които посетих. Има някои аптеки, които работят единствено с по един снабдител, а не употребяват всички снабдители в аптечната мрежа. Това е също един от проблемите, които виждаме. Изискваме по аптеките, в случай че има липса да видя надлежно каква поръчка е направена, дали доставчиците са дали отговор, че не мога да го доставят и надлежно в този миг ревизираме складовете на едро на тези снабдители дали го имат в наличност, а пък са отказали доставка към аптеките ", съобщи здравният министър.

Здравните специалисти чакат пика на грипа в края на януари.  Все още сме при започване на епидемиологичната вълна, като несъмнено има повишение на случаите във връзка с грип и остри респираторни болести. В Центъра по заразни и паразитни заболявания потвърждават от ден на ден грипни варианти. Вече има изолирани " Виктория " и " Дарвин ".

Специалисти позволяват, че още към месец ще нараства интензивността на грипната циркулация и по-късно към месец ще спада интензивно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април. Симптомите са типичен - ненадейно начало, температура към 37.5, 38, стига и до 39, болки в ставите, мускулите, изнемощялост.

В началото има суха дразнеща кашлица и прояви на хрема, само че по-нехарактерни. Към момента огромните градове са най-вече инфектираните, като при някои от тях случаите са се увеличи с към 50% през последната седмица.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР