В понеделник мирен активист от Беер Шева, в Южен Израел,

...
В понеделник мирен активист от Беер Шева, в Южен Израел,
Коментари Харесай

Пропалестинските израелци са изправени пред заплахи, но обещават да продължат да се борят за мир

В понеделник кротичък деятел от Беер Шева, в Южен Израел, научи, че неговият другар Халил Абу Яхия, гражданин на войната - раздраната Ивица Газа, беше погубен при израелски въздушен удар.

„ Той беше един от уредниците на Великия марш на завръщането “, сподели Йосеф Мекитон, очевидно разтресен и прочувствен, когато загатна за пропалестинските митинги от март 2018 година до декември 2019 година, извършени по границата сред Израел и Газа.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ От реката до морето “: Какво в действителност значи палестинският девиз? „ Геноцид “, споделя Колумбия на латински Американски щати осъждат Израел за Газа Ще одобри ли Египет палестинци, в случай че Израел ги изтласка от Газа? „ Сърцераздирателно е “: Разплаканият Онс Джабер подарява парични награди на Палестина завършек на списъка

„ И той беше погубен с цялото си семейство. “

Мекитон, израелски жител, от дълго време поддържа правата на палестинците.

Но след събитията от 7 октомври – когато бойци на Хамас нарушиха границата на Газа с Израел, убивайки към 1400 израелци, предизвиквайки невиждан мащаб на бомбардировки над палестинския анклав – Мекитън споделя, че доста основани в Израел деятели живеят в климат на „ боязън “.

„ Мисля, че един от най-ефективните способи за самоубийство в наши дни в Израел е да излезеш на улицата с палестинско знаме “, сподели графичният дизайнер пред Al Jazeera.

Докато отношението към деятелите се усещаше заплашително преди 7 октомври, в този момент е „ доста по-заплашително “, сподели той.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде обещание да унищожи Хамас – който управлява бедната линия Газа от 2007 година – след нахлуването и отвличанията на групата.

Но безмилостното обстрелване на Газа от Израел умъртви 8500 палестински цивилни, в това число повече от 3500 деца.

Израелските войски настояват, че измежду починалите има няколко командири на Хамас. Палестинската формация към момента не е оповестила смъртни случаи на свои бойци.

В сряда, до момента в който бушуват боевете, израелските военни удариха бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, ден откакто за първи път бомбардираха мястото, убивайки десетки палестинци.

Страхът и суматохата са обхванали множеството елементи от израелското общество след офанзивите на Хамас, правейки активността на активисткото население на Израел по-забележима от всеки път.

„ Изправен съм пред тормоз от лица в обществените медии “, сподели израелецът Офер Нейман, пропалестински гражданин на Йерусалим и покровител на придвижването „ Бойкот, лишаване, наказания “ (BDS), което се ангажира да оказва политически и стопански напън на Израел да приключи своята окупация на палестинския Западен бряг и блокадата на Ивицата Газа.

„ Ще стане ли по-лошо? Да, може би – обезпокоително е. “

На 28 октомври десетки израелци участваха на антивоенен митинг в Тел Авив – необятно считан за демократичен град.

„ По отношение на излизането да показвам, бих се почувствал относително сигурен на демонстрацията в Тел Авив. Но на други места, като да вземем за пример в Йерусалим, където пребивавам, не бих се чувствал в сигурност “, сподели Нийман.

Гласовете на десните „ преобладават “ в дискурса

Миналия месец комисарят на израелската полиция Коби Шабтай предизвести, че ще има „ нулева приемливост “ към вътрешни манифестации в поддръжка на Газа.

Но има признаци на репресии, които надвишават митингите.

Израелският еврейски социолингвист Ури Хореш неотдавна разгласи, че е бил отхвърлен от преподавателската си роля в израелския научен лицей Ачва, цитирайки опълчването си на офанзивите против Газа като причина за уволнението си.

Израел Фрей, ултраортодоксален израелски публицист, беше заставен да се укрие, откакто изрази поддръжка за народа на Газа – което съгласно него го направи цел на крайнодесни деятели.

И беше обявено, че израелски жител е бил задържан поради обществено показан знак.

„ Няма святост в окупиран град “, гласеше табелата, която съгласно известията е била окачена от прозореца на дома му в Йерусалим от години.

„ [Доминиращите] гласове, които чуваме [в Израел], са или десни гласове за геноцид, или всеобщи гласове за война, може би не постоянно с геноциден език, само че въпреки всичко в интерес на бомбардирането на Газа “, сподели Нийман на преобладаващите настроения в Израел.

Нета Голан, израелски пропалестински деятел и деен член на Израелците против апартейда, сподели, че офанзивата на Хамас против Южен Израел – въпреки и мъчителна – не е помрачила духа й.

„ Но това не значи, че не съчувстваме на тези [израелци], които бяха наранени, или на фамилиите на заложниците “, сподели опитният деятел в Наблус, на окупирания Западен бряг.

Голан споделя, че е била „ задържана повече пъти, в сравнение с мога да преброя “ от израелските управляващи за нейния активизъм в предишното.

Нейната група изпрати писмо до Карим Хан, прокурор на Международния углавен съд, в сряда с искане за „ ускорени дейности против ескалиращите израелски военни закононарушения “.

„ Наистина се надяваме всички цивилни на всички места да се върнат по домовете си, без значение дали израелците се връщат при фамилиите си или палестинците се връщат в родината си, от която са били изгонени [когато Израел е създаден] през 1948 година “, сподели тя.

Тали Шапиро, друга израелска активистка, основана в окупирания Западен бряг – в Рамала – също споделя, че не е сложила под подозрение дългогодишните си пропалестински убеждения след събитията от 7 октомври.

„ Това, което ме накара да направя, беше да се обадя на родителите си в южната част [на Израел], с цел да се уверя, че са добре “, сподели Шапиро пред Ал Джазира. „ И да отворя моя акаунт [на X], с цел да диря моите другари от Газа, тъй като явно [ние знаехме накъде] отива това. ”

За Мекитън спорът ускори уговорката му да продължи да води акции за правата на палестинците.

„ Но също [ме кара да се чувствам] отслабен “, сподели той. „ Чувствам се толкоз безпомощен сега – само че усещам, че желая да направя нещо. Надявам се, че това несъгласие ще се позволи по някакъв метод. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР