В понеделник Китай отчете нов дневен рекорд на инфекции с

...
В понеделник Китай отчете нов дневен рекорд на инфекции с
Коментари Харесай

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19

В понеделник Китай регистрира нов дневен връх на инфекции с Covid-19 с 40 347 случая. Градовете Гуанджоу и Чунцин, с хиляди случаи, се борят да овладеят огнищата. Стотици инфекции бяха регистрирани и в няколко други града в страната, написа The Guardian.
В Пекин и Шанхай хиляди се събраха да стачкуват против драконовските ограничения на държавното управление и неистовия блян на управляващите към „ нулев коронавирус “. „ Ние просто си желаеме нашите съществени човешки права. Не можем да напуснем домовете си, без да си създадем тест “ – споделя пред английското издание неизвестен протестиращ.
В централния град Ухан, където преди три години стартира пандемията, стотици поданици излизат по улиците, разбивайки железни барикади, преобръщайки палатки за тестване за Covid и упорстват за завършек на локдауните, написа The Guardian. Тълпата разрушила улични кабини за тестване и в Ланджоу. 
Това е система, която се стреми да отстрани, а не да съжителства с ковид, написа наскоро в просторен репортаж от карантинен лагер кореспондентът на Файненшъл Таймс в Шанхай - Томас Хейл. Той описа в детайли по какъв начин още след идването му управляващите са опразнили хотела, в който е бил отседнал за да бъде изолиран и изпратен в карантинен център край Шанхай. Според Хейл – „ задържането “ му е било по-скоро инсценирано, в сравнение с разследване от съблюдаване на строгите условия. Вечерта на идването си той посетил бар. След това управляващите му се обадили с новината, че един от посетителите на бара е бил с позитивен тест. Това означавало, че американецът е бил контактен и следва извозването му. 
След два часа схваща, че хотелът му е опразнен, тъй като той е бил контактен. Идва специфичен рейс, който да го води в карантинния лагер. Шофьорът и останалите от екипа са били със защитни костюми. В рейса даже нямало болен от коронавирус – всички са били единствено контактни.
„ PCR тестването в Китай е съвсем всекидневен обред и кабините за тестване са съвсем на всеки ъгъл. Приличат неясно на сергии за храна, единствено че са по-големи и с форма на куб. Вътре служащ седи зад плексиглас, изрязани са две дупки за ръцете му. Те са просто машината на повърхността на голяма система за наблюдаване. Цифровият Covid пропуск в Китай прилича стратегиите за следене на други места, като се изключи това, че е наложителен и работи. Използвайки Alipay или WeChat, двете съществени приложения в страната, QR кодът се свързва с най-новите резултати от тестванията на всеки човек. Кодът би трябвало да бъде сканиран, с цел да влезете на всички места. Зелено значи, че можете да влезете; аленото значи, че имате проблем. “
Според журналиста, „ този метод, прочут като „ нулев Covid ", е метод за оптимално угнетяване на вируса. Използват се следене на контакти, непрекъснато тестване, гранична карантина и локдаун, с цел да спре предаването на вируса измежду общността незабавно щом бъде открит случай. Подходът е нападателен и би могъл да съществува в дълготраен проект единствено в автократично общество с към този момент въведени механизми за всеобщо наблюдаване. Не се вижда краят на тази политика, макар че равнището на имунизиране в Китай е към 90 %, написа Хейл. Като причини представители на комунистическата партия показват огромната бройка на възрастно население в страната, неравномерното районно развиване и незадоволителните медицински запаси. Това е на първо място различен тип администрация, зад която стои голяма работна мощ, счита кореспондентът на FT.
Хейл споделя за прекарванията си в лагера. Душегубките са тесни, подът е замърсен. Наредени са една до друга в дълги редици, само че имат дребни верандички, на които хората излизат да пушат. В кабинките има по две единични кревати, чайник, климатик, бюро, стол, купа, две дребни кърпи, един сапун, неотворена пакетирана покривка, дребна възглавница, четка за зъби, една тубичка паста за зъби и навиващ се тъничък дюшек. Камери са ориентирани към всяка врата. 
По думите на Хейл в Китай има няколко типа карантина. Карантина за идващи - в хотелите, където са настанени. Домашна карантина – когато целият град е в локдаун. И болнична карантина - за пациенти с Covid. И най-после, има карантина за хора, които са били в непосредствен контакт със инфектиран. А от време на време и за контактните с контактни...
Пристигналите в лагера били със личните си облекла. Персоналът – тежко снабден със защитни костюми. Хейл е бил единственият чужденец в лагера. Храната била напълно семпла – нудли и сок, само че всичко било гратис. Смартфоните не са били прибрани на входа. Имало е достъп до интернет.Журналистът споделя, че в Китай младите и старите са разграничени, тъй като възрастните не са имали достъп до непознатия интернет и нямат информация по какъв начин останалият свят се е справил с пандемията. Те живеят в успореден свят, споделя журналистът.
Хейл споделя, че медицинските сестри от екипа в лагера ежедневно са тествали освен него, само че и дали има вируси по пода, чантата му, мобилния му телефон и по отдалеченото на климатика. След две седмици негативни проби журналистът получил заветния зелен код и си застягал багажа за потегляне.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР