В понеделник имаше съобщения за интензивни боеве около индонезийската болница

...
В понеделник имаше съобщения за интензивни боеве около индонезийската болница
Коментари Харесай

Израел атакува индонезийската болница в Газа: Ето какво трябва да знаете

В понеделник имаше известия за интензивни боеве към индонезийската болница в Газа.

Израелски танкове обкръжиха болничното заведение в северната част на Газа, откакто артилерийски огън умъртви минимум 12 палестинци в комплекса.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Защо Израел се прицелва палестински лечебни заведения? Психология, настояват анализатори Япония търси договаряния с хусите, похитители на обвързван с Израел транспортен съд в Червено море Израелски танкове обсаждат индонезийската болница в Газа завършек на списъка

Ето какво би трябвало да знаете:

Какво се случва в индонезийската болница в Газа?

Снаряд удари втория етаж на индонезийската болница, убивайки минимум 12 души, съгласно медицински служащ в оборудването и здравното министерство в ръководената от Хамас Газа.

Ашраф ал-Кудра, представител на Министерството на здравеопазването на Газа, сподели пред Ал Джазира, че „ обстановката е пагубна. “

„ Персоналът на индонезийската болница упорства, че ще остане, с цел да лекува ранените. В болничното заведение има към 700 души, в това число медицински личен състав и ранени “, сподели той.

Външното министерство на Индонезия заяви, че е изгубило контакт с трима индонезийски доброволци в болничното заведение, които са част от групата, основала оборудването през 2016 година с финансирането на страната.

Маруан Абдала, медицински служащ в индонезийската болница, сподели, че израелските танкове работят на по-малко от 200 метра (656 фута) от болничното заведение и че израелски снайперисти могат да се видят на покривите на околните здания.

Друг медицински служащ сподели пред Ал Джазира, че обстрелът е натоварен и разхвърлян по постройката на болничното заведение, на входа и по прозорците. Според медика всички в болничното заведение са се събрали в центъра на централната постройка.

Къде е индонезийската болница?

Разположена в Бейт Лахия, град с към 90 000 поданици в Северна Газа, болничното заведение се намира на към 16 000 квадратни метра (172 200 квадратни фута) земя, дарена от държавното управление на Газа през 2011 година

Болницата приютява стотици разселени хора, потърсили леговище там. Също по този начин е покрай бежанския лагер Jabalia.

Районът към болничното заведение е бил нападнат неведнъж от израелските сили, като минимум двама цивилни са убити при тези удари сред 7 октомври и 28 октомври, съгласно Human Rights Watch.

Изграждането на болничното заведение коства съвсем 8 милиона $. Той беше финансиран от дарения от индонезийски жители по отношение на групи, в това число Индонезийското сдружение на Червения кръст и Обществото на Мухамадия, една от най-големите мюсюлмански организации в Индонезия.

Какво сподели Израел?

Израел от дълго време упреква Хамас, че употребява лечебни заведения и други цивилни обекти, с цел да сътвори командни пунктове и да скрие оръжия.

Армията сподели по-рано, че счита, че индонезийската болница е издигната върху система от тунели на Хамас, в обвинявания, които отразяват тези, които Израел направи против болница ал-Шифа в град Газа. Al-Shifa, основната болница в линията Газа, беше в светлината на прожекторите от седмици, откакто беше подложена на израелска бомбардировка.

Защо Израел насочва палестински лечебни заведения?

Шест седмици след войната против Газа, офанзивите на Израел против лечебни заведения се появиха съвсем като претекст на спора. Най-малко 21 от 35-те лечебни заведения в Газа – в това число независимият онкологичен център в Ивицата – са изцяло отвън употреба, а други са развалени и им липсват медикаменти и съществени консумативи.

Коментаторът Taghreed El-Khodary сподели, че Израел е „ убедил “ света, че болничното заведение al-Shifa е щабквартирата на Хамас, тъй като това е най-лесният път за тях да нахлуят в Газа.

„ Те знаят, че е най-безопасната част да отидат и да наложат нещо като боен щаб за тях в град Газа. Те не можеха да дойдат от изток. Сега това е, което вършат, отиват в индонезийската болница в Бейт Лахия, с цел да наложат различен щаб, с цел да нападат и убиват повече цивилни “, сподели Ел-Ходари пред Ал Джазира.

Според Омар Рахман, помощник в основания в Доха Близкоизточен съвет по световни въпроси, това е форма на психическа война.

„ Атакуването на лечебни заведения споделя на популацията, че на никое място за [палестинците] не е безвредно “, сподели Рахман пред Al Jazeera, добавяйки, че Израел работи „ цялостно безнаказано “.

Тахани Мустафа, старши палестински анализатор в Международната спешна група, сподели, че актът да се накарат палестинците да се усещат несигурни във всяко оборудване в линията Газа е да се потуши всяка форма на опозиция.

„ Това е част от дълготраен модел на тормоз над медицински личен състав и услуги, в който Израел показва на палестинците, че никой и никое пространство не е безвредно “, сподели Мустафа пред Ал Джазира.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР