В понеделник германският министър на отбраната Борис Писториус беше във

...
В понеделник германският министър на отбраната Борис Писториус беше във
Коментари Харесай

Politico: Германия поставя войски на огневата линия, ако Русия ат...

В понеделник немският министър на защитата Борис Писториус беше във Вилнюс, с цел да подпише с литовския си сътрудник Арвидас Анушаускас съглашение, с което се затвърждават изискванията, при които 4800 немски бойци и 200 цивилни ще бъдат основани в балтийската страна.

 

" С тази готова за война бригада ние поемаме лидерска отговорност тук, в Алианса, и на източния фланг на НАТО ", декларира Писториус и разяснява: " Бързината на плана ясно демонстрира, че Германия е схванала новата действителност в региона на сигурността. "

 

Войната в Украйна прекатурна военното държание в Берлин и принуди генералите и политиците да работят с непривична експедитивност.

 

В знак на възходящите условия към Бундесвера една от частите, съставящи новата бригада, е Panzerbatallion 203 от Аугустдорф в Северен Рейн-Вестфалия, само че тази бронирана единица е предала всичките си танкове Leopard 2 на Украйна и чака новопроизведени заместители.

 

Писториус съобщи, че поръчката за аварийни танкове за 203-та е получена - и откакто бъдат издигнати, те ще бъдат изпратени непосредствено в Литва.

 

Но без съответен дълготраен проект за финансиране и без главните си бойни системи Leopard 2 литовската бригада " даже няма да е подготвена за защита ", предизвести Родерих Кизеветер, политик от опозиционните християндемократи и пенсиониран полковник от Бундесвера с 27 години работа.

 

" Изводът е, че или попълването на [Leopard 2] се форсира " преди разполагането, счита Айлин Матле, помощник в Германския съвет за външни връзки, или танков батальон 203 може да бъде изпратен в Литва " без главната си бойна система ".

Съществуват и опасения за това по какъв начин разполагането се съчетава с напрегнатите обществени финанси на Германия.

 

Писториус показва, че издръжката на поделение като това, което се изпраща в Литва - наречено 42-ра танкова бригада - коства сред 25 и 30 млн. евро (50-60 млн. лева) месечно в Германия. Първите военни елементи ще бъдат ситуирани през идната година, а цялата бригада би трябвало да бъде основана до 2027 година

 

Литва ще построи физическата инфраструктура за базите, като за задачата ще похарчи към 0,3% от своя Брутният вътрешен продукт през идващите години, разяснява пред кореспонденти Лауринас Кашчюнас, началник на комисията по национална сигурност и защита в литовския парламент.

 

Засега Бундесверът може да разчита най-малко частично на еднократен специфичен фонд в размер на 100 милиарда евро (198.35 милиарда лева), който да добави постоянния бюджет за защита. Въпреки това Кезеветер декларира, че се притеснява парите да не се " изчерпят " по-рано от плануваното поради инфлацията, която гълтам фонда.

 

" Ще би трябвало да изясним от 2027 година нататък, когато специфичният фонд бъде привършен, по какъв начин ще бъде реализирана задачата от 2% [разходи на НАТО] ", означи Писториус. " Устойчивостта е решаващият фактор, в случай че желаеме да останем способни за въздържане и защита след няколко години. "

 

Но без значение от терзанията, свързани с оборудването и средствата, Берлин се ангажира с разполагането, което немското държавно управление назовава " lighthouse project ", сигнализирайки за готовността си да пази съдружниците от НАТО и да трансформира Бундесвера в " подготвени за война " сили.

 

" Източният фланг в този момент се е преместил на изток и обвързване на Германия е да го отбрани ", декларира Писториус.

Сегашното разполагане на Германия в Литва е една от осемте ротационни бойни групи със засилено предно наличие, основани от НАТО в страните по източната му граница. Германия е водещата страна в Литва, а Белгия, Чешката република, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Съединени американски щати също дават войски.

 

Новото поделение ще бъде основано на две места - Рукла край втория литовски град Каунас и Руднинкай край столицата Вилнюс.

 

Тези бази слагат немските елементи в непосредствена непосредственост до Сувалския пролом - тясна пресечна точка, свързваща съветския ексклав Калининград и близкия му съдружник Беларус, за която западните военни плановици предизвестяват, че евентуално ще бъде една от първите цели на Русия, в случай че Владимир Путин реши да ескалира войната в Украйна в борба с НАТО.

 

" Трябва да чакаме освен положителни сюжети, само че и най-лошите сюжети. Затова би трябвало да сме подготвени... Русия остава главната опасност за нас и НАТО ", разяснява литовският министър Анушаускас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР