В половината училища, които трябва да бъдат обновени с европейски

...
В половината училища, които трябва да бъдат обновени с европейски
Коментари Харесай

Ремонтират Механото на три фронта след 3 години чакане

В половината учебни заведения, които би трябвало да бъдат актуализирани с европейски пари по Оперативна програма " Региони в напредък ", плановете са в риск поради голямата веселба на Общината в избора на реализатори и подготовката на строителните бумаги

Строителите най-сетне влязоха в Механото и започнаха работа по едно и също време на три фронта, откакто стартът на ремонта с европейски средства се забави близо 3 години. Една бригада ще прави изолираност на фасадата на физкултурния салон. Другата сменя елинсталацията на третия етаж. Той е освободен, като в режим на периодично повтаряне онлайн и в клас сред другите класове присъствените занятия са сместени на другите два ката. Успоредно с това към този момент се работи и по промяна на щранговете на ВиК инсталацията в мазето.

До ноември би трябвало да завърши цялостният ремонт на школото по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Той е на стойност към 2 млн. лв., като ще се подменят напълно електрическата и ВиК инсталацията, ще се направи ободряване на кабинетите и промяна на вратите, саниране на образователния корпус и физкултурния салон. В залата за спорт следва и замяна на покрива и подовата настилка.

Директорката Анета Чилингирова се надява главните действия да приключат през лятото, тъй като при естествен присъствен старт на всички възпитаници наесен мъчно ще се съвместява образователният развой и работата на майсторите.

Както „ Марица “ писа, общата сума по Оперативна програма „ Региони в напредък “ за 9-те професионални учебни заведения в Пловдивско е 11 581 000 лева През ноември към този момент започва ремонтът на ПГ „ Цар Иван Асен II “ в Асеновград, който би трябвало да завърши до 21 септември.

Продължава да се бави началото обаче в ПГСАГ „ Арх. Камен Петков “. Там майсторите трябваше да влязат през март. Миналата седмица директорката Мариана Спасова взела цялата документи от Общината и я предала на фирмата​ изпълнител​ - „ Запрянови “ ООД, в която има мно​го ученици на школото. Тя ще ремонтира и прилежащите две професионални гимназии - по туризъм и Автото. Забавянето буди паника, тъй като, в случай че се случи през май, ще съвпадне с матурите и изпращането на зрелостниците, като това може да провокира доста неудобства. От компанията още не са се заели с съответна дата.

Могат да се оправят през лятото, в случай че се направи стройна организация да се работи по едно и също време по другите действия и в трите учебни заведения с доста служащи, счита Спасова. Ще е нужна обаче огромна готовност, тъй като единствено в Гимназията по строителство, архитектура и геодезия следва замяна на цялата елинсталация, боядисване на коридори, промяна на порти. Школото самичко си поправило парната апаратура с пари от МОН.

Процесът се бави и в Националната комерсиална гимназия, за която документите бе подадена за координиране в Министерството на културата. Същата е обстановката и в Професионалната гимназия по битова техника.

За две учебни заведения пък се наложи нова социална поръчка за реализатор. Едното е Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, за която имаше претендент, само че той завоюва състезанието и за друго школо и избра него. Процедурите бяха задействани отначало от МОН и за сопотската ПГ „ Владимир Заимов “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР