В половината от проверените обществени поръчки на Столична община за

...
В половината от проверените обществени поръчки на Столична община за
Коментари Харесай

АДФИ: Има съществени нарушения при обществени поръчки на Столична община

В половината от тестваните публични поръчки на Столична община за интервала от 1 януари 2018 до 31 декември 2021 година за ремонт на централната градска зона, има основни нарушавания , както и установени знаци за машинация , демонстрират резултатите от инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия /АДФИ/, предоставена от финансовия министър.

Процедурите и договорите се отнасят за Централна градска част на София – Зона 4, включваща създаване, възобновяване и възобновяване на следните обекти: пл. „ Народно заседание “, бул. „ Цар Освободител “, част от бул. „ Васил Левски “, пл. „ Васил Левски “, част от ул. „ Московска “, част от ул. „ Г. С. Раковски “, пл. „ Ал. Невски “, част от ул. „ Париж “, част от ул. „ Оборище, градините към храм-паметника „ Ал. Невски “, храм „ Св. София “, пред Синодалната палата и към паметника на Иван Вазов, региони „ Средец “ и „ Оборище “, Столична община.

Проверени са 6 процедури по реда на Закона за публичните поръчки, 7 контракта за възлагане, както и осъществяването на контракт за безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020.

Служителите на АДФИ са открили редица нарушавания в 3 от шестте тествани процедури . Например, в една от тях е основана методика за оценка, която не подсигурява действителна конкуренция и не дава опция да се оцени равнището на осъществяване , препоръчано във всяка оферта. По тази процедура е подписан контракт за строителство за съвсем 20 милиона лв. . При втората процедура, която е за избор на строителен контрол, комисията е отстранила трима участника , защото са предложили по-благоприятни от междинната стойност на препоръчаните цени на останалите участници, без да изложи всъщност претекстовете, с които отхвърля писмените пояснения на отстранените претенденти. В третата процедура, за избор на екип за ръководство и осъществяване на плана, е открито, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници , има оферти, които са аналогични на препоръчаните от единствения участник, позволен до оценка. Въпреки това комисията е приела, че е налице сходство, водещо до премахване от присъединяване. В активността на комисията АДФИ е открила знак за машинация .

Проверката на осъществяването на седемте контракта е открила нарушавания в 4 от тях. В три контракта на обща стойност близо 22 млн. лв. с Данък добавена стойност , не са били предпазени финансовите ползи на възложителя. В два от тях не е планувана гаранция , обезпечаваща предплатено преведените средства. При третия контракт е позволено възобновяване на дължимия задатък в размер на 2,5 млн. лв. по сметка на Столична община 4 месеца след приключване периода на годност на банковата гаранция за предплатено преведени средства и след преустановяване на контракта.

В един от тестваните контракти на стойност 21,5 млн. лв. също е бил открит знак за машинация , защото претекстовете за прекратяването му опонират на показаните в хода на финансовата ревизия документи. В същия контракт е открито, че от страна на Столична община, строителният контрол и външният съветник не е реализиран надзор .

При контракт, изпълняван в границите на план по стратегия „ Региони в напредък “, е било открито, че е налице веселба от страна на изпълнителя , за което според контрактуваното се дължи наказателна клауза . Към момента на осъществяване на инспекцията договорът е бил в развой на осъществяване, като дължимата наказателна клауза от изпълнителя, следва да бъде удържана при окончателното разплащане в контрактуваният размер и съгласно дните на веселба.

Повече информация по завършилата ревизия можете да намерите на интернет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР