В половината от проверените обществени поръчки на Столична община за

...
В половината от проверените обществени поръчки на Столична община за
Коментари Харесай

РЕМОНТИТЕ В СОФИЯ: Установени са съществени нарушения


В половината от тестваните публични поръчки на Столична община за интервала 01.01.2018 година - 31.12.2021 година, за ремонт на централната градска зона, има основни нарушавания,както и открити знаци за машинация. Това сочат данните от инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), предоставена от министъра на финансите.

Процедурите и договорите се отнасят за Централна градска част на град София - Зона 4, включваща създаване, възобновяване и възобновяване на следните обекти: пл. „ Народно събрание”, бул. „ Цар Освободител”, част от бул. „ Васил Левски”, пл. „ Васил Левски”, част от ул. „ Московска “, част от ул. „ Г. С. Раковски”, пл. „ Ал. Невски”, част от ул. „ Париж”, част от ул. „ Оборище, градините към храм-паметника „ Ал. Невски”, храм „ Св. София”, пред Синодалната палата и към паметника на Иван Вазов, региони ”Средец” и „ Оборище”, Столична община.

Проверени са шест процедури по реда на Закона за публичните поръчки, седем контракта за възлагане, както и осъществяването на контракт за безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020.

Органите на АДФИ откриват редица нарушавания в три от шестте тествани процедури. Например, в една от тях е основана методика за оценка, която не подсигурява действителна конкуренция и не дава опция да се оцени равнището на осъществяване, препоръчано във всяка оферта. По тази процедура е подписан контракт за строителство за съвсем 20 милиона лв.. При втората процедура, която е за избор на строителен контрол, комисията е отстранила трима участника, защото са предложили по-благоприятни от междинната стойност на препоръчаните цени на останалите участници, без да изложи всъщност претекстовете, с които отхвърля писмените пояснения на отстранените претенденти. В третата процедура, за избор на екип за ръководство и осъществяване на плана, е открито, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници, има оферти, които са аналогични на препоръчаните от единствения участник, позволен до оценка. Въпреки това комисията е приела, че е налице сходство, водещо до премахване от присъединяване. В активността на комисията АДФИ е открила знак за машинация.

Проверката на осъществяването на седемте контракта открива нарушавания в четири от тях. В три контракта на обща стойност близо 22 млн. лева с Данък добавена стойност, не са предпазени финансовите ползи на възложителя. В два от тях не е планувана гаранция, обезпечаваща предплатено преведените средства. При третия контракт е позволено възобновяване на дължимия задатък в размер на 2,5 млн. лв. по сметка на Столична община четири месеца след приключване периода на годност на банковата гаранция за предплатено преведени средства и след преустановяване на контракта.

В един от тестваните контракти на стойност 21,5 млн. лв. също е открит знак за машинация, защото претекстовете за прекратяването му опонират на показаните в хода на финансовата ревизия документи. В същия контракт е открито, че от страна на Столична община, строителният контрол и външният съветник не е реализиран надзор.

При контракт, изпълняван в границите на план по стратегия „ Региони в напредък “, е открито, че е налице веселба от страна на изпълнителя, за което според контрактуваното се дължи наказателна клауза. Към момента на осъществяване на инспекцията договорът е в развой на осъществяване, като дължимата наказателна клауза от изпълнителя, следва да бъде удържана при окончателното разплащане в контрактуваният размер и съгласно дните на веселба.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР