В политиката всичко е възможно, ако е в интереса на

...
В политиката всичко е възможно, ако е в интереса на
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: Борисов се страхува да управлява

В политиката всичко е допустимо, в случай че е в интереса на просперитета на България, счита депутатът от Движение за права и свободи

-Господин Аталай, по какъв начин ще коментирате ултиматумите, изискването, което „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ сложиха Изборния кодекс да бъде изтеглен?

– При естествена настояща народна власт това, което се случва в Народното събрание, не би направило огромно усещане на политическите обединения и на обществото. Но когато рецесиите, които си основал, се задълбочават и оферти за промени и допълнения в Изборния закон ти да дават съображение да заплашваш от трибуната на Народното събрание, че ще изкараш хората на улицата, и да напуснеш парламентарната зала, не мога да го сравня това с нищо друго с изключение на с безнаказаност. А за тяхната непросветеност към този момент цяла България разбра. Демократичен метод е излизането от залата на Народното събрание. Безотговорността със основаването на вълнения ни води до още по-голяма невъзможност, в която политическите партии са изпаднали.

– До какво ще докара това?

– До по-голяма рецесия. Ако тяхното предпочитание е да дестабилизират България, с цел да запазят властта непременно, може и да съумеят с тези дейности. Но те би трябвало да дават отговор за рецесиите, които сътвориха с плановете в Плана за възобновяване, свързани с енергетиката.

– Има ли късмет да излезем от тази невъзможност, има ли късмет за държавно управление?

– Движение за права и свободи от години приканва всички политически обединения към разговор. Дипломацията би трябвало да е на първа линия. Разговорите сред политическите обединения откакто завършиха изборите, трябваше да бъдат основата за създаване на ръководството на страната. В момента президентът чака вразумяване от политическите обединения, водейки диалози и договаряния за политики, да се оформи държавно управление, което ще изведе страната от рецесията. В създалата се обстановка към този момент ясно се обрисуват позициите – тези, които ще основат държавно управление, ще бъдат виновни за бъдещето на страната, а тези, които желаят да отидат на последващи избори, единствено ще влошат обстановката у нас.

– Как да се постъпи в такава обстановка?

– Убедени сме, че би трябвало да се направи всичко допустимо да се сформира устойчиво държавно управление – държавно управление на цели. държавно управление, основано на тактики. Ако сега виждаме усмиряване на енергийните пазари, то продоволствената рецесия ще се стовари доста по-тежко, доста по-жестоко. Затова към момента съм оптимист, че ще има държавно управление. Трябва всеки да поеме отговорността си и да изведем страната от тежката рецесия и да стабилизираме стопанската система.

-С кой мандат има най-големи шансове да се образува кабинет? Неофициално се приказва, че с третия мандат може да се образува кабинет.

– Ние сме с максимален опит в съставянето на държавно управление с третия мандат. Но с цел да се сформира държавно управление, се изисква да имаш съдружна просвета. Това значи, че политическите сили би трябвало да одобряват политиките въз основа на които могат да се обединят. Изисква се създаване на доверие. В политиката всичко е допустимо, в случай че задачата е просперитета на България.

– А третият мандат?

– По отношение на третия мандат аз персонално не знам да се водят диалози и слагане на масата на политиките, които ще се следват, с цел да има България постоянно държавно управление, с цел да има сигурност и непоклатимост. Щом гласоподавателят е изпратил в Народното събрание 8 политически обединения и не е дал доверие единствено на една политическа групировка, съгласно мен той е решил, че независима политическа групировка не извършва неговите упования. В една коалиция всяка партия може да има контролираща функционалност, с цел да има бистрота. Като погледнете предизборните платформи на политическите партии, доста малко разлики има в тях. Голямото разграничение е в „ Аз “-а на водачите. За страдание и водачите не са на това ниво, което чака обществото.

– Повече боязън или повече его в тази обстановка пречи на основаването на държавно управление?

– И двете. Според мен страхът да управляваш страната по време на рецесия, от което може да получиш повече негативи в сравнение с когато управляваш в естествена обстановка е реалност. Лидерът на ГЕРБ се опасява, а и водачите на другите политически обединения го следват. А във връзка с егото, съгласно мен егото им е безгранично. Имат повече предпочитание в сравнение с благоприятни условия. При ГЕРБ съществува страхът, че в спешна обстановка ще получат повече негативи, само че обществото не се интересува от това. Всяка политическа групировка е основана да се яви на избори и да се бори да влезе във властовите структури.

Ако си получил нужните гласове, с цел да влезеш в Народното събрание, и не намираш сили да управляваш, не се явявай повече на избори! Четири пъти да си водеща или втора политическа мощ и да не искаш да управляваш, да приканваш гласоподавателя още веднъж да те накаже, това към този момент е мазохизъм. Трябва да има държавно управление с явен небосвод. През това време да се основават нови други възможности, не политически планове еднодневки, а други възможности с идеологии, с цел да може да бъдем една естествена страна.

Всеки политически план еднодневка като от вида на „ ИТН “ се вижда, че интервалът от тяхното основаване до тяхното залязване са два избора. А главните политически обединения имаме към този момент доста избори зад тила си и самочувствието да отидем при гласоподавателя и по-късно да се опитаме да отстояваме неговия приоритет, а не персоналните ползи на водачите. „ Продължаваме промяната “ с изключение на интереса на Кирил Петков и Асен Василев различен приоритет нямат. Дори депутати от тяхната група се чудят какви са тези решения, които взимат техните водачи.

–  Да Ви разбирам ли, че към този момент има разлики в самата парламентарна група на „ Продължаваме промяната?

– В тази група има доста рационални и квалифицирани народни представители. Имам възприятието, че те поддържат решения, във взимането на които не са взели участие. Кирил Петков в предходното Народно заседание беше тръгнал да убеждава депутатите от други парламентарни групи да гласоподават по неговата съвест. Предстои да забележим какви процеси ще се развиват в тази политическа групировка.

– Трябва ли да се прекрои Планът за възобновяване съгласно Вас?

– Като че ли Народното събрание изпусна контрола върху окончателния текст, показан в Европейската комисия на Плана за възобновяване. Решенията,които са взети в последния миг от „ Продължаваме промяната “ в Плана за възобновяване не са в полза на България.

– Какво имате поради?

– Да вземеш решение за понижаване на нездравословните излъчвания с 40 % на база 2019 година, когато България е произвеждала минимум нездравословни излъчвания, и да поемеш ангажимент да закриваш въглищни централи до 2026 година, това за мен е изменничество. Предателство от позиция на това да защитиш някакъв частен интерес и да прокараш различен план, при който да усвоиш милиард и половина за акумулатори за предпазване на сила. Настояваме колкото се може по-скоро да се създадат действия за предоговаряне на изискванията за декарбонизация. От „ Продължаваме промяната “ споделят: Ние не затваряме централите, а те ще работят, когато има нужда. Това е цялостна непросветеност, обвързвана с технологията на работа на въглищните централи.

– Какви базови енергийни мощности са нужни на България?

– Дългосрочната енергийна тактика дава хоризонта на развиване на всяка страна. Стратегия с визия на развиване от 30 до 50 години. Когато се изготвя енергийна тактика на България да се дефинират нужните енергийни мощности. Базови- това са мощности, които работят на денонощен режим като се изключи времето за поправки,
като нуклеарни и термични централи. На България са нужни още 5 хиляди мегавата нови базови мощности, с цел да балансираме производството на електрическа енергия от възобновими източници. Трябва да се възнамерява какви мощности от зелена сила са нужни за произвеждане на зелен водород.

– Как да се постъпи в тази обстановка?

-Преди закриване на базови мощности би трябвало да се построят заместващи мощности. Спешно да се вземе решение дали ще се построят нови парогазови централи и какъв брой би трябвало да бъдат те. Ако затваряме въглищните централи, с какво ще ги сменяем? Дали ще увеличим парогазовите централи като преходна заместваща мощ …Въпреки че Движение за права и свободи е срещу нуклеарната енергетика, би трябвало да се реши какво ще се прави с новите нуклеарни блокове и по кое време ще се построят.

-Има проект за развиване на цялата електроенергийна мрежа, тъй като построяването на нови мощности от фотоволтаици, от вятър и нови базови централи, без развиване на мрежата, е непросветеност. През 2009 година, когато излизахме от властта, оставихме къс проект по кое време ще бъдат изведени избрани мощности от употреба и какъв брой и къде ще бъдат издигнати новите заместващи мощности. Оттогава до момента няма сериозна институция, която да се ангажира с дълготрайната енергийна тактика за развиване на енергетиката.

– Какво не е направено?

– Пропуснати са доста години за вложения в енергетиката. Защо да не се насочим към нови технологии?! А постоянно водим спор за фосилни горива. Защо публичните здания да не се отопляват на водород? Защо да не влагаме във водородни технологии в превоза? Защо да не сложим на напред във времето енергийната успеваемост?Производството на сила от въглищата е със затихващите функционалности.  Има излаз да се запазят въглищните централи, изключително когато на 300 километра от България се води война. Възможностите са доста повече.  Затова споделям, че Движение за права и свободи може да ръководи и ще изведем страната на положителни позиции.

– Ако не се откри излаз за въглищните централи, заплашва ли ни режим на тока в средносрочен проект?

– Като виновен политик би трябвало да Ви кажа следното: Режим на тока имаше когато България работеше в затворена енергийна система. Това, което произвеждаше, това ползваше. Сега към този момент сме свързани с европейската енергийна система. Затова и рецесията от Европа пристигна при нас. Ако се затворят въглищните централи, ние ще имаме електрическа енергия за вътрешно ползване. Опасявам се, че няма да има задоволителни мощности за балансиране на възобновими енергийни източници. Но приходите от износа на сила и опциите да се покрият потребностите за подкрепяне на бизнеса и хората в тази спешна обстановка, няма да са задоволителни. Режим на тока няма да има, само че ще има покачване на цената на електрическата енергия. В умозаключение бих се обърнал с апел: Нека не си мерим егото, а да се обединим и да изведем страната от рецесията.

източник: Епицентър
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР