В полите на Западните Родопи, на 13 км от Асеновград,

...
В полите на Западните Родопи, на 13 км от Асеновград,
Коментари Харесай

Възраждането на училището в село Горнослав – сбъдната детска мечта

В полите на Западните Родопи, на 13 км от Асеновград, се намира село Горнослав. Подобно на значително български села, и то влиза в статистиката на обезлюдяващите места в България – непрекъснатото население на Горнослав не надвишава 100 индивида. Но макар този отрицателен факт, през последните години се вижда и една друга наклонност – от ден на ден млади фамилии вземат решение да прекарват лятото на село, завръщайки се към природата и спокойствието на делника.
Училището в Горнослав действа като такова до 70-те години на предишния век, след което селото стартира да опустява, а понастоящем постройката му е кметство. Идеята за основаване на лятно учебно заведение се ражда тази година под надпис „ Добрата воля ”, а ентусиазмът на локалните деца и малчуганите-гости на селото способства за бързото ѝ преобразяване в идея – да върнем учебното заведение на децата.

И по този начин, през днешния ден лятното учебно заведение в село Горнослав към този момент е реалност. То стартира осъществяване на часове на 1 юли 2020 година, които ще продължат до 15 септември, като желанието на дребни и огромни е самодейността трайно да „ заживее ” в селото.
Сред непрекъснатите поданици на Горнослав са 10 деца на възраст сред 8 и 15 години, а дружно с новодошлите за лятото малчугани се образува един цялостен клас от над 20 дечица. Заниманията в Горнослав се случват в една от стаите на постройката на бившето селско учебно заведение, която към този момент е оборудвана с най-необходимите мебели и предмети за сполучливото осъществяване на занятията. Благодарение на дарителски акции в няколко платформи, класната стая разполага с чинове, столчета, шкафчета, дъска и всички нужни образователни принадлежности. Децата се събират при строго съблюдаване на всички противоепидемични условия и ограничения.

В учебното заведение ще организират занятия веднъж седмично от учители-доброволци. По време на часовете децата учат разнообразни предмети като български език, британски език, математика, биология, ръчен труд и даже предприемачество. Не липсват и занимателни занимания с интерактивни просветителни игри, които предизвикат логическото мислене на учениците.
В това лятно учебно заведение децата учат и се забавляват в една чудесна атмосфера, построяват другарства, развиват своите способности и построяват обич към знанията и книгите.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР