В подземно убежище от Втората световна война, където може да

...
В подземно убежище от Втората световна война, където може да
Коментари Харесай

От убежище за въздушни атаки в Лондон до подземна ферма от бъдещето

В подземно леговище от Втората международна война, където може да се чуе дрънкане на влакове на метрото в Лондон, ароматните листа от кориандър се накланят към розовото зарево на LED крушки - визия за това по какъв начин биха могли да наподобяват фермите в бъдеще, споделя Reuters.  Zero Carbon Farms отглежда билки и салати в Клафам, южен Лондон, гъсто обитаем регион, в който няма място за стандартно земеделие. Но на 30 метра подземен има километър тунели и технологиите са трансформирали земеделието там в действителност.   Седем години след първата си годишна продукция, компанията скоро ще удвои площите си, отговаряйки на мощното търсене на своите грахови филизи, рукола и кресон от огромни английски търговци на дребно като Marks & Spencer, Waitrose и Ocado, както и от локални заведения за хранене.   Купувачите харесват свежестта на продуктите - те могат да бъдат доставени на трапезата в границите на два часа след прибирането им.   " Бъдещето е доста ярко за тази промишленост, а това, което в действителност ще бъде главната опорна точка, е вярното използване на технологията ", сподели основният производител на фермата Томазо Върмиър.

Вертикалното земеделие е бързо разрастваща се промишленост с милиарди долари, ориентирани в планове по целия свят. То се преглежда като част от решението на предизвикването за продоволствената сигурност, подбудено от увеличението на популацията във време, когато изменението на климата и геополитиката заплашват доставките.
Отглеждането с изкуствена светлина обаче е по-енергийно интензивно от стандартното земеделие и високите индустриални разноски са предизвикателство за отвесните ферми по света.   В случая подземното разположение на фермата обезпечава вградена изолираност от студа. Компанията разполага с " виртуално частно окабеляване ", доставяйки сила от възобновими източници.   Цените на силата се покачиха тази година, само че Върмиър споделя, че съглашението с доставчика, бизнес подразделението на Octopus Energy, му дава по-добра цена, в сравнение с в случай че взема сила от мрежата като други клиенти.   Селското стопанство тук употребява 70-90% по-малко вода и 95% по-малко тор, в сравнение с елементарното земеделие. Отглеждането се прави целогодишно с по-бързи темпове.   Zero Carbon Farms счита, че има преимущество пред десетките други планове за отвесни ферми, изникващи във Англия, заради своите устойчиви качества и дългогодишния си опит, които се надява да трансформира в по-високи добиви от новото земеделско пространство.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР