В почти всяка диета са включени ябълки. Отделно от това

...
В почти всяка диета са включени ябълки. Отделно от това
Коментари Харесай

Какви витамини има в ябълките?

В съвсем всяка диета са включени ябълки. Отделно от това съвсем всеки диетолог, доктор и какъвто и да е експерт по храненето предлага техния всекидневен банкет. Най-хубавото е, че вкусният плод е наличен за всекиго, за разлика от постоянно промотираните като чудодейни екзотични плодове, които, в случай че бъдем почтени, не могат да стъпят и на дребния пръст на ябълките.

Само от една приблизително огромна ябълка организмът си набира 17 % от нужния дневен банкет фибри, както и редица значими витамини и минерали. Ето и кои са те.

Витамин А

Две ябълки на ден доставят нужния дневен банкет на витамин А. Както знаете, витамините от тази група усъвършенстват зрението, контролират генната експресия, интензивно вземат участие в производството на червени кръвни телца и подтикват имунната система да работи на цялостни обороти.

Витамин С

В една ябълка се съдържа приблизително към 15 % от нужния дневен банкет за може би най-важния за организма витамин. Наред с другите му потребни свойства витамин С играе съществена функционалност за синтеза на колагена в тялото, който е най-разпространеният протеин в организма.

 Ябълки

Витамин В9 (фолиева киселина)

Многобройни са изгодите от фолиевата киселина. Тя се съдържа главно в кората на ябълките. Както се досещате, е целесъобразно да хапвате вкусния плод добре почистен, само че не и обелен. Витамин В9 играе съществена роля за вярното разделяне на клетките. Необходимият дневен банкет от киселината е 400 мг за мъже и дами над 18 години. Още по-важна е фолиевата киселина за вярното развиване на плода при бременните дами. За тях дневният банкет би трябвало да е 600 мг.

Калций и калий

Важни съставки в ябълките, имащи директно отношение за здравето ни, са калият и калцият. Една ябълка обезпечава по 11 мг калций, имащ съществена роля за здравето на костите, мускулите и вярното действие на метаболизма. В един плод се съдържат и към 200 мг калий, който заздравява клетките, обезпечава салдото на клетките в организма и успокоява нервната система.

Фосфор и желязо

В една ябълка също по този начин се съдържа към 20 мг фосфор, осигуряващ здравината на костите и вярното разделяне на клетките. Един плод обезпечава и 22 мг желязо, играещо съществена роля за образуването на червени кръвни телца и разпределението на О2 в мускулните кафези.

Ползите от ябълките са безспорни, по тази причина ви предлагаме при опция да опитате от тези прелестни предписания с ябълки:

- пълнени ябълки;

- ябълков сладкиш;

- ябълков кекс;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР