В почти всички градове и села в областта ще бъде

...
В почти всички градове и села в областта ще бъде
Коментари Харесай

Хвърлят кръста в казани и шадравани

В съвсем всички градове и села в региона ще бъде спазена традицията за мятане на Богоявленския кръст на Йордановден в неделя. Празникът ще стартира с отслужването на литургия в локалните църкви. След това записалите се смелчаци ще скочат в ледените води на реките, там, където ги има наоколо, с цел да спасят кръста. В селата без естествени водоеми обаче разпятието ще бъде вадено от шадравани, купел за кръщавки и казани със светена вода.

В Кадиево ваденето на кръста ще стане от т.нар " водно огледало " на близкия мини Водноелектрическа централа. Мястото е в коритото на река Въча, под моста на селото. Литургията в локалния храм стартира в 9 часа, а в 11 ч. потегля шествието към реката за водосвет и ваденето на кръста, описа кметът на Кадиево Костадин Ангелов.

В Труд хвърлянето на разпятието ще бъде в фонтан покрай чешмата-паметник " Гергана ". " Той е четири на пет метра, пълним го към 1 метър и смелчаците се гмуркат в него за ваденето на кръста ", описа управникът на селото Красимир Минков. Той изясни, че досега са се записали 10 души. Смелчагата, извадил кръста, ще получи парична премия 50 лв., обезпечена от общината, читалището и църквата. Празникът ще продължи с забавление на площада, като за положителното въодушевление на присъстващите ще се погрижат самодейци и танцовият състав на локалното читалище " Светлина 1929 ". Кметът на селото ще раздаде гратис алено вино.

В 9,30 ч. стартира литургията за Йордановден в църквата в Катуница, по-късно шествието ще се насочи към близкия бряг на река Чая до моста на входа на селото. Спасяването на кръста ще бъде в 10,30 ч., като за ваденето му са се записали 10 младежи от селото.

В Ягодово няколко следващи години вадеха кръста от фонтан в селото, само че тази година кметството няма да го цялостни. Причината е, че оборудването се е запушило с пясък и би трябвало да бъде ремонтирано. Затова пък свещеникът на селото е решил в църквата в Ягодово да съблюдава традицията и да потопи кръста в купела за кръщавки, описа кметът на Ягодово Димитър Дишев.

В казани с осветена вода ще се пуска кръстът и в множеството храмове в Хасковско.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР