В Пловдив случаите на грип все още са малко в

...
В Пловдив случаите на грип все още са малко в
Коментари Харесай

Грипът вдига до 40 градуса температура

В Пловдив случаите на грип към момента са малко спрямо Пазарджик и Бургас, съобщи началникът на Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив доцент доктор Олиана Бойкинова.

“Впечатлението ми от сегашния, най-вече грип вид А е, че протича с класическата симптоматика, без съществени затруднения ”, споделя още доцент Бойкинова. И уточни, че острото респираторно заболяване визира горните и/или долните дихателни пътища. Причинено е от РНК грипни вируси и протича с изразена интоксикация (висок фебрилитет, главоболие, миалгия и адинамия), последвана от изострен трахеит (суха, продължителна кашлица), допустимо диариен синдром, както и податливост към затруднения.

В момента в Клиниката по инфекциозни заболявания има 8 приети в болница пациенти с грип със приблизително тежки клинични форми, от които 3-ма са възрастни и 5 деца.



Доц. Бойкинова изясни, че Ковид и грип, които са респираторни болести имат общи признаци: нараснала температура, засягане на горни дихателни пътища, нерядко повръщане и диариен синдром. Протичането е самостоятелно при всеки пациент и е обвързвано с редица фактори като възраст, съпътстващи болести, преморбиден терен и така нататък

Налице са обаче и някои специфики, които могат да ги разграничат. Например, Ковид признаците са с по - последователно начало и с по-умерен фебрилитет. Стартира нормално със признаци на ГДП /горни дихателни пътища/, бързо прогресира с развиване на ARDS /остър респираторен дистрес синдром/, нормално след диспнея /затруднено дишане/ и има муден оздравителен интервал.
Що се отнася до грипa, той има ненадейно начално с висока температура до 39-40 градуса, главоболие, болки в мускули и стави, разкършеност.

След първия ден се появява суха, дразнеща кашкица. Периодът на възобновяване е по-кратък, към 6-7 дни.
При подозрения за грип би трябвало да се потърси консултация с доктор, заради нуждата от точна диагноза и надлежно съответно лекуване, което се разграничава както при обособените респираторни болести, по този начин и при настъпили затруднения.

Клиниката по инфекциозни заболявания е в цялостна подготвеност да поеме тежките случаи, както на грип, по този начин и на Ковид, само че експертите припомнят на хората да вземат защитни ограничения: да не посещават места, където има скупчване на доста хора, а в случай че се постанова, да носят маски там. Да не посещават в сезона на вирусите без причина персоналните си лекари и лечебните заведения, където рискът да се заразят е сериозен. Спазването на обществена отдалеченост и постоянното миене на ръцете са значими условия за запазване от заболявания, припомниха още от клиниката.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР