В Пловдив отварят зала Тропик в Природонаучния музей. От няколко

...
В Пловдив отварят зала Тропик в Природонаучния музей. От няколко
Коментари Харесай

Отново работи залата с пеперудите в Природонаучния музей в Пловдив

В Пловдив отварят зала " Тропик " в Природонаучния музей. От няколко седмици има оживление на потока гости, което носи доходи и опция да се доставят тропически пеперуди.

Зала „ Тропик " се зарежда с какавиди от плантация в Англия. Средствата се отделят от приходите на музея, а залата е мястото, в което може да се наблюдава целия витален цикъл на пеперудите.

" Какавидите идват в специфични кутийки, в които са подредени, по-късно експертите, които работят в залата, ги прикрепят и пред погледа на посетителите от какавидата се излюпва една прелестна пеперуда ", изясни шефът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

За да се поддържат условия, близки до естествената среда на пеперудите, има и огромни разноски на ток. От музея се надяват задаващите се по-високите сметки да не доведат до ново затваряне.

" С настъпването на новата година токът ни се усили малко над 4 пъти и за момента към момента не знам по какъв начин ще се оправяме финансово. Кандидатствахме по фонд " Култура " където ни възвърнаха част от месечните суми, тъй че за към месец или два сме се подсигурили за началото на годината ", сподели Тодоров.

След това ще разчитат на финансова помощ от община Пловдив. За повторно зала " Тропик " е затворена заради проблеми с доставката на какавиди. Те се доставят от Англия, от една плантация в Стратфорд. Доставката минава през Холандия. Със въвеждането на зелените документи обаче, се посещаемостта на музея, в това число и на залата с пеперуди, понижава съществено

" Понеже доставката на пеперудите правим два пъти в месеца и това е много скъпа инвестиция тъкмо заради тази причина за известно време бяхме спрели зареждането на какавиди за залата заради това, че посещаемостта се дигна, започнахме да зареждаме още веднъж какавиди. Обикновено към 200 екземпляра от разнообразни 7-8-10 типа. Средно една доставка коства към 1000 лева всеки месец, с цел да може да поддържаме експозицията в непрестанен работен цикъл, зареждаме два пъти в месеца. Бюджетът на музея е главно от личните доходи, които ние използваме за зареждане на залата. Първото, което би трябвало да създадем, когато съберем месечните доходи, е да си платим сметките, оттова в случай че останат средства, заделяме в вложение в какавиди ", сподели шефът на Природонаучния музей.

Основните фактори които подвигат сметката за ток са залата с пеперудите и аквариумите, които също изискват огромно ползване.

" Ние сме се подсигурили с генератор, който в спешна обстановка стартира да работи. При сметка приблизително към 3500 лева за момента се чака, че сметката за ток ще доближи до 15-16 000 лв. ", изясни Тодоров.

Една пеперуда от типа горска русалка се е излюпила напълно скоро и крилата ѝ още не са напълно
разтворени. Проявява огромно любознание към микрофона, само че животът ѝ трае едвам към десетина дни.

Репортер: Таня Матева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР