В Пловдив, на предишните предсрочни парламентарни избори разликата между водещата

...
В Пловдив, на предишните предсрочни парламентарни избори разликата между водещата
Коментари Харесай

Преди изборите в Пловдив - един мандат в повече, сътресения в ГЕРБ и БСП - Политика

В Пловдив, на предходните предварителни парламентарни избори разликата сред водещата коалиция ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната “ беше незначителна – едвам 342 гласа. Пределно ясно е, че случилото се за идния избор обединяване ПП-ДБ, може да обърне тази класификация. Затова и борбата на терен за първото място ще е яростна, написа БНР в разбор за предизборната конюнктура в града под тепетата.

Доказателство за това е, че скоро водачът на ГЕРБ Бойко Борисов прибегна до невиждана акция в жанр „ спешно избавяне “ и изиска оставката на кмета Здравко Димитров. И въпреки на пръв взор задачата да е ясна – локалните избори наесен, множеството натрупали се проблеми в града несъмнено ще рефлектират в оценката на гласоподавателите и за парламентарния избор. Достатъчно е да споменем проблема с Международния панаир, който от Общинския съвет се придвижи в 48-то Народно събрание.

На последните три парламентарни вота обединението ГЕРБ-СДС събра поддръжката на малко под 30 000 гласа, или съвсем на половина под резултатите, постигани в годините обратно. Че има терзания в ГЕРБ дали няма да се задълбочи свиването на поддръжниците, блестящо показва водачът на партията Бойко Борисов като изиска оставката на кмета Здравко Димитров. Конкретният мотив беше създалото се напрежение към построяването на стадионите на клубовете „ Ботев “ и „ Локомотив “.

Оттегляйки се от партията, само че не и от кметския пост Здравко Димитров напомни, че още през цялото време парите за стадионите не са били задоволителни и че в действителност по този и по доста други въпроси не е срещал поддръжка от общинските съветници от ГЕРБ, които работили, по думите му, под давлението на градския водач и някогашен кмет на Пловдив Иван Тотев. Дали и по какъв начин този спор ще рефлектира върху настройките на гласоподавателите още на вота на 2 април, следва да разберем.

Съревнованието за победа на пловдивска територия с обединението ПП-ДБ несъмнено ще изиграе съществена роля и в подредбата на претендент депутатската листа на ГЕРБ-СДС, обичайно ръководена от самия Борисов, който този път дори направи поръчка, че ще бъде забелязан в идващия парламент.

Още се реди и листата на скоро обединените „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “. На предходните избори, когато листите бяха две, водачи в Пловдив бяха Никола Минчев и Христо Иванов, а излъчените от града депутати в 48-мия парламент надлежно – трима и един.

„ Целта е, несъмнено, дружно да получим повече мандати от механичния общ брой 4 “, уточни Никола Минчев.

В полето на Българска социалистическа партия: Това, което предизборно се случи на последния конгрес на партията, в действителност в Пловдив стана преди много време, когато Корнелия Нинова се зае с отстраняването на Георги Гергов от лидерската позиция на локално равнище. Разнобоят в редиците на социалистите в последна сметка сведе поддръжката на пловдивчани за партията до към 9 хиляди и 500 гласа на изборите през октомври. По всичко проличава, че тази наклонност ще продължи, изключително откакто предходната седмица гръмко напуснаха общинските съветници от " Автентична лява Българска социалистическа партия " и още 109 редови членове, наблягайки, че последният конгрес е унищожил партийната народна власт, а съгласно ръководителя на групата в локалния парламент Николай Радев, Корнелия Нинова и обкръжението й са трансформирали партията.

И от този продължаващ разнобой, който ще се ожесточава още повече с наближаването на локалните избори, взор към „ Възраждане “ и декларираното от там за вота на 2 април. Партията, която сигурно е лишила и част от левия електорат, реализира трето място в Пловдив на предходните избори. Водач на претендент депутатската листа отново ще е Ангел Георгиев.

Не може да се предвижда каква електорална поддръжка ще успее да активизира Движение за права и свободи, което по принцип реализира по-добри резултати в региона. На изборите през октомври гласувалите за придвижването бяха двойно повече, в сравнение с предходните, а листата в този момент още веднъж се чака да оглави Танер Али. Дали този път ще успее да премине 4%-ната преграда в Пловдив е мъчно предвидимо и за „ Български напредък “, чийто водач Стефан Янев беше лидер на листата в града, само че избра да влезе в 48-мото Народно събрание от Софийския 24 многомандатен изборен регион и по този начин пловдивският представител на партията беше Лилия Недева.

Стартът на предизборната акция следва за пети път в границите на две години. Борбата на политическите играчи в Пловдив е за 12 мандата в Народното събрание, вместо досегашните 11.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР