В Пловдив 100-годишна къща със статут на паметник на културата

...
В Пловдив 100-годишна къща със статут на паметник на културата
Коментари Харесай

Община Пловдив продава 100-годишна къща паметник на културата в Стария град

В Пловдив 100-годишна къща със статут на монумент на културата в Стария град ще бъде пусната за продажба. Сградата е със смесена благосъстоятелност – частна и общинска. Чрез търг локалната администрация има намерение да продаде своята част и земята върху, която се намира къщата.

Пловдив

Двуетажната къща се намира на улица " Стръмна " в Стария град. Сградата е наоколо до занаятчийската улица и на гърба на Етнографския музей. Окаяното ѝ положение демонстрира, че през годините не е била поддържана.
Доц. Ангел Янков – шеф на Етнографския музей в Пловдив: " Мухъл, влага. Малка е като повърхност. Ние преди години гледахме за фондохранилище дали не може да ни свърши работа, само че първо тя е съсобственост с частно лице. Не може да се употребява цялата. Второ – тя е в безусловно занемарено положение. "
Точно, тъй като локалната администрация не може да поддържа своята част от къщата поради смесената благосъстоятелност, общинският дял ще бъде продаден. Такава орис ще последва и други къщи в Стария град.
Иван Тотев – кмет на Пловдив: " Община Пловдив работи в постройките, които са 100% общинска благосъстоятелност. Тези, които имат смесена благосъстоятелност, е доста мъчно и те са главно постройките, които виждате в Стария град. Това са главно здания – 99% от тях са със смесена благосъстоятелност. "
Старинната къща е със статут на монумент на културата. Според Община Пловдив новият притежател би трябвало да я възвърне в достоверния ѝ тип. Общината ще управлява дали къщата ще бъде актуализирана по този начин, както е издигната преди 100 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР