В плевенската университетска болница Света Марина започват операции с последното,

...
В плевенската университетска болница Света Марина започват операции с последното,
Коментари Харесай

В Плевен започват операции с последно поколение робот "Да Винчи"

В плевенската университетска болница " Света Марина " стартират интервенции с последното, четвърто потомство роботи " Да Винчи " X. Във високотехнологичното здравно заведение означиха 20 години от неговото основаване, заяви БНР.

Новият робот " Да Винчи " е четвърто потомство и в работата на пионерите на роботизираната хирургия акад. Григор Горчев и проф. Славчо Томов, които направиха първата интервенция с робот.

Днес в лечебни заведения в страната има общо 11 роботизирани системи " Да Винчи ". От тях 4 са в Плевен като 2 са в УМБАЛ " Света Марина ".

За 20 години от основаването на университетската болница " Света Марина " са осъществени над 80 000 интервенции. От тях 60 000 са мини инвазивни, направени са също по този начин лапароскопски, роботизирани и " хай фу " интервенции.

Ние сме мисионери във връзка с качественото лекуване на пациентите, безапелационен е акад. Горчев и още:

" Ти държиш ръцете си живота на пациента и една неверна мисъл... Аз виждам на хирургията метафизичен, а не да заучават механични придвижвания и тази механика да ги докара до някакъв тип професионализъм, който за мен е, бих споделил, псевзопрофесионализъм... Аз имам моя доктрина за това и ще я натрапвам във връзка с образованието ".

През 2008 година акад. Григор Горчев извърши първата интервенция у нас с " Да Винчи ".

Тогава в екипа е и проф. Славчо Томов, който ще оперира към този момент с четвърто потомство робот. Той е ръководител на Българската асоциация по минимална инвазивна и роботизирана хирургия.

Погледът на учените е насочен и към изкуствения разсъдък в медицината.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР