В Плевен започна повторен оглед и преброяване на недействителните бюлетини

...
В Плевен започна повторен оглед и преброяване на недействителните бюлетини
Коментари Харесай

Започна повторно преброяване на недействителните бюлетини от избора за съветници в Плевен

В Плевен стартира още един оглед и броене на недействителните бюлетини от избора за общински съветници.

Вещо лице, назначено по дело в Административния съд в града, формирано по общо 19 тъжби на партии, обединения и претенденти против решение на Общинската изборна комисия (ОИК), ще огледа, реши и преброи всичките 6582 недействителни бюлетини.
 Българска телеграфна агенция
Целият развой ще се състои в Актовата зала на Община Плевен в наличието на заинтригуваните страни по делото , в случай че те имат интерес. Началото на инспекцията на недействителните бюлетини бе обещано в 14:00 часа, като пред публицисти вещото лице Вержиния Върбанова отвори първия чувал с изборни документи и сподели пакета с недействителните бюлетини. 

Делото е формирано вследствие на тъжби против решение номер 226-МИ, с което е разгласен поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от претендентите, взели участие в изборите.

От постъпилите в Административен съд-Плевен, 19 тъжби, 14 са от претенденти за общински съветници, а останалите пет - от партии и обединения. Това сподели Даниела Дилова, ръководител на съда. Всички те са обединени в едно дело за взаимно разглеждане и постановяване на общо решение по тях.
 Българска телеграфна агенция
" Оплакванията по жалбите се свеждат до погрешно отчитане от секционните изборни комисии на недействителните и действителните гласове по кандидатски листи и погрешно отчитане на преференциите, неточности и ремонти в протоколите, които са дали отражение върху крайния резултат при отчитане на изборите за общински съветници ", уточни арбитър Дилова. 

Оспорва се също по този начин истинността на протоколите на ОИК и на всички секционни изборни комисии (СИК) по отношение на тяхното наличие, желае се оглед, наново броене на всички бюлетини и назначение на съдебно-математическа експертиза, която да даде умозаключение за разпределението на мандатите и подреждането на претендентите съгласно преференциите.

В някои от жалбите са направени и претенции за разпит на очевидци за определяне на условия по отношение на метода на гласоподаване и за приобщаване като доказателство на файловете от видеозаснемането на броенето на бюлетините след края на изборния ден. 

" Съдът не е почел настояването за разпит на очевидци заради това, че според Гражданско-процесуалния кодекс със свидетелски показания не може да се опровергава наличието на формален документ, каквито са протоколите на СИК и ОИК, също така има и отбрана на тайната на вота ", разясни арбитър Дилова.
 Българска телеграфна агенция
Предвид недоволството в жалбите, че погрешно не са били зачетени действителните гласове за партиите, обединенията или преференциите за претендентите и тези гласове неправилно са били признати за недействителни, а и поради забележителния брой недействителни гласове - 6582, съдът е счел, че следва да се допусне още един оглед, преценка и броене на всички недействителни бюлетини, което да се разпореди на експерт.

Следващото съвещание по делото е планувано за 30 ноември, когато се чака вещото лице да показа резултатите от назначената инспекция на недействителните бюлетини. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР