В планините има значителна лавинна опасност заради затоплянето на времето.

...
В планините има значителна лавинна опасност заради затоплянето на времето.
Коментари Харесай

Във всички наши планини е повишена лавинната опасност

В планините има забележителна лавинна заплаха поради стоплянето на времето. Ски зоната над Банско е цялостна с туристи, а специалистите предизвестяват всички скиори и сноубордисти да се въздържат от каране отвън пистите, заяви Нова телевизия.

Снегът от последните няколко дни, в композиция със мощния вятър, е основал подли условия в подветрените скатове в подножието на билата.

Скиорите, застигнати от лавина в Рила, се измъкнали сами.

От Българската лавинна асоциация прецизират, че част от скатовете са издухани съвсем до твърди, заледени сектори, което също е рисково.

" Хората би трябвало да се пазят освен от лавините. Преценката и за другите неща също би трябвало да е съответна. След северозападния вятър на противоположните скатове с южно-югоизточно изложение е допустимо да има акумулации и то изключително под планинските била, директно под тях ", сподели Анди Балевски от Българската лавинна асоциация.

Въпреки че лавинната заплаха не е от най-висока степен, специалистите предизвестяват, че свличания на снежни маси са вероятни на всички места отвън пистите.

" Инциденти стават и при втора и при трета степен. Много е значимо да не се не помнят разпоредбите за сигурност. Има опция на някои скатове или зимни направления, където не е преминавано този сезон да се получат проблеми с лавините ", сподели още Балевски.

Условията на пистите сега са съвършени, което не е било от доста години, твърди той.

" Пистите са съвършени. Обозначаването също е доста значимо. Коридорът е изработен доста хубаво и е ясно от кое място до каква степен е ски зоната. Хората би трябвало да са наясно къде е границата. Местата където има лавинна интензивност са обозначени със специфични знаци. Тази организация е доста значима. В тази ски зона имаме усъвършенстване всяка година ", уточни Анди Балевски.

Знаците за рискови сектори и лавини са сложени на границите на ски зоната и не би трябвало да бъдат подценявани, поучават опитните планинари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР