В писмо до президента Румен Радев, АИКБ, БСК и БТПП

...
В писмо до президента Румен Радев, АИКБ, БСК и БТПП
Коментари Харесай

Работодатели искат президентско вето на Закона за частната охранителна дейност

В писмо до президента Румен Радев, АИКБ, БСК и БТПП показват тяхното цялостно противоречие със Закона за частната охранителна активност - ЗЧОД, признат от Народно събрание на 18 януари 2018 година и желаят да бъде наложено несъгласие върхо по този начин признатия закон.

Те смятат, че законопроектът е признат при основни нарушавания на законодателната процедура и несъгласия с правото на Европейския съюз. Според тях не дава отговор и на упованията на бранша, заради въвеждането на несъразмерни и ненужни регулаторни ограничения, а в този му тип не отразява актуалните социално-икономически и правни положения, както на национално равнище, по този начин и в европейски подтекст.

По отношение на законодателна процедура, съгласно тях е видно от изнесените претекстове към законопроекта, че не е минал годно публично разискване според условията на Закона за нормативните актове (ЗНА).

Работодателите изясняват също, че в нарушаване на Закон за нормативните актове е неналичието на оценка на въздействието и сходство с правото на Европейски Съюз , защото са налични законодателни актове на Съюза и интернационалните многостранни съглашения, по които България е страна, и които директно се ползват в реализирането на активността на частните охранителни компании, включително: Договор за действие на ЕС; Конвенция № 87 на Международната организация на труда, Директивата за услугите, както и съответстващото законодателство, обвързвано с комерсиалните сдружения и връзки на територията на Европейски Съюз.

Във връзка с въвеждането на по-голяма регулаторна тежест, работодателите прибавят, че законът е в прорез с европейското и национално законодателство в региона на конкуренцията , на общата възбрана за дискриминация и въвеждането на дискриминационни ограничения във вътрешния пазар на Европейски Съюз и Европейска общност, както и на заявените от страна на Правителството планове за понижаване на административната тежест върху стопанската активност.

" Новият закон постанова свръхрегулация на бранша, в контраст на наклонността за намаляването на регулаторните режими в България и Европейски Съюз. По създание, новият закон стъпва на кардинални положения от остарелия, като вкарва спомагателна административна тежест, вменявайки представянето на спомагателни документи, удостоверяващи избрани в закона условия, нова подзаконова нормативна уредба и други ", изясняват те.

АИКБ, БСК и БТПП допълват, че заложените правни постановки в закона водят до отпадане на опцията за отразяване на измененията, налагащи се от темповете на развиване на бранша на частните услуги за сигурност. Ще се наруши правилото за равнопоставеност сред частните охранителни компании и звената за самоохрана в бюджетни предприятия , защото едните ще разчитат напълно на лично финансиране, а другите - на републиканския бюджет. Това би могло да докара до държавно подкрепян дъмпинг, включително може да бъде възприето като нерегламентирана държавна помощ.

По отношение правото на Европейски Съюз, работодателите разказват, че липсва връзка, както с националното законодателство, по този начин и с европейската процедура , касаеща бранша, в качеството му на " бизнес услуги ". Според европейското законодателство, " организациите в региона на частната охранителна активност правят по принцип действия по защита или по запазване на движими и недвижими движимости, търсения и следствия за сметка на частноправни субекти ".

В контраст на това, новият ЗЧОД вкарва опцията частни охранителни компании да обезпечават запазване на имуществото и популацията и на публичния ред в урбанизираните територии, което е съществена функционалност на обществените управляващи и правоохранителните органи, смятат работодателските организации.

В умозаключение АИКБ, БСК и БТПП разясняват, че нужните промени в нормативната уредба в регулациите на частните услуги за сигурност следва да ги направи по-гъвкави, като осъвременят и отчетат превръщането на частната охранителна активност в професионален бранш " Частни услуги за сигурност ". Важно е законът да бъде направен въз основата на изчерпателен разбор на бранша и условията на националните и европейските правни актове и тактики, да основава по-добри предпоставки за развиване на бизнеса и неговата конкурентоспособност , и да регистрира позициите на всички заинтригувани страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР