В писмо до медиите от Сметната палата посочват, че със

...
В писмо до медиите от Сметната палата посочват, че със
Коментари Харесай

Сметната палата: Цветан Цветков е посетител, затова не е допуснат до сградата

В писмо до медиите от Сметната палата показват, че със свое решение от 7 юли, включващо и последствията от решение на Конституционния съд. Народното събрание е определило заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да извършва пълномощията на ръководител до избора на нов.

От институцията допълват, че за да не се позволява вероятно нарушение на естествения темп на работа, е издадена заповед за краткотрайно ограничение достъпа на гости в постройката.

Г-н Цветан Цветков не е настоящ ръководител на Сметната палата, а клиент. Затова не беше позволен в постройката, прецизират от институцията.

 

Ето какво пишат още от институцията: 

 

По мотив днешния опит на някогашния предсдедател на Сметната палата Цветан Цветков да влезе в постройката на Сметната палата, припомняме:

 

Със свое решение от 7 юли 2023 година, включващо и споразумяване на последствията от решение номер 5 на Конституционния съд от 22 юни 2023 година, Народното събрание дефинира заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да извършва пълномощията на ръководител до избора на нов. Това решение бе гласувано от 161 депутати, при присъстващи в залата 168, т.е. съвсем единомислещо. 

България е парламентарна република и актовете на Народното събрание би трябвало да бъдат изпълнявани.  Ето за какво Горица Грънчарова-Кожарева е длъжна да реализира пълномощията на ръководител, изпълнявайки решението от 7 юли 2023 г. 

 

В тази връзка е и наредбата на член 22, алинея 4 от Закона за Конституционния съд, по отношение на член 22, ал.2 от същия закон, съгласно която „ зародилите правни последствия от акта по алинея 2, се уреждат от органа, който го е постановил. Това значи, че в тази ситуация Народното събрание е в правото си да уреди последствията от анулираното от Конституционния съд решение от 20 януари 2023 година

 

В изказване пред медиите някогашният ръководител Цветан Цветков съобщи, че решението на Народното събрание от 7 юли 2023 година е противоконституционно и макар него той ще се върне на работа като ръководител. 

 

С цел да се основат условия за естествена работна конюнктура, запазване на сигурността на чиновниците и посетителите и на съображение член 2 от Инструкция за защитата и пропусквателния режим в административната постройка на Сметната палата, както и въз основа на две докладни мемоари от шефа на дирекция „ Сигурност “, в които се показват опасения, че е допустимо да настъпят условия, пречещи на естествения темп на работа, е издадена заповед за краткотрайно ограничение достъпа на гости в постройката. 

 

Господин Цветан Цветков, по отношение на цитираното решение на Народното събрание от 7 юли 2023 година, не е настоящ ръководител на Сметната палата, а клиент.  Затова не беше позволен в постройката. 

 

Във връзка с медийните изяви на Цветан Цветков, изпълняващият пълномощията на ръководител Горица Грънчарова-Кожарева съобщи:

 

„ Сметната палата има над 140-годишна история с безупречна известност. И нито един някогашен ръководител, с изключение на Цветан Цветков, не си е посволил да употребява институцията като разменна монета за личното си кариерно оцеляване. Още по-нелепо е, че след 8 години като ръководител, на тротоара пред постройката той направи поръчки за доклад за работата си и внушения за сензационни разкрития “, сподели още госпожа Грънчарова. 

 

Прилагаме на вашето винмание решението на Народното събрание от 7 юли 2023 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР