В писмо до европейските лидери и институции президентът Румен Радев

...
В писмо до европейските лидери и институции президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Радев с писмо до европейските лидери за еврочленството на РСМ, призова да се игнорират лобистки политики

В писмо до европейските водачи и институции президентът Румен Радев приканва присъединението на РСМ към ЕС да се гради на осъществяването на критериите за участие, а не на лобистка политика, оповестиха от пресцентъра на президентството.
Прочетете още
" Страните членки от Европейски Съюз могат с общи старания да подкрепят интеграционните процеси на РСМ, които да се концентрират върху спазването на правата на индивида и правилата на добросъседството ", декларира в позиция президентът.

В писмото Радев акцентира, че постоянно е изразявал и отстоявал кардиналната позиция на България за поредна поддръжка на европейската интеграция на Северна Македония – близка за нас страна, с която ни свързва обща история, обичаи, културно завещание.

В същото време българската страна постоянно е подчертавала главните правила, на които се основава процесът на разширението на Европейски Съюз – тези на личните заслуги и осъществяването на критериите за участие посредством всеобхватни обществено-политически промени. 

Намиране на допустим компромис

Радев декларира, че събитията, които следим през днешния ден, демонстрират осезаемо оттегляне от трасирания път. Според президента намирането на допустим за двете страни компромис, реализиран от Европейския съвет през юли 2022 година досега не е довело до решение на проблемите.

„ Вместо да работи за осъществяването на изискванията, Скопие залага още веднъж на интензивно лобиране, с цел да прикрие неналичието на политическа воля за реализиране на критериите за участие. Изострят се нападките и езикът на омразата против България, вкарват се „ черни описи “ за възбрана на български жители да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общественост – зачестяват случаите на физическо принуждение, на административен и правосъден тормоз над хората с българско съзнание, на палежи и стрелби против културните им клубове, на непрестанна опасност за работните им места единствено тъй като са българи. Тази атмосфера мощно затруднява развиването на търговски, стопански и културни връзки сред двете страни “, се споделя в писмото.

Радев показва на немския Бундестаг като образец за налагане на главния разказ на политическите среди и медии в РСМ за връзките с България, в който господства тезата, че страната ни не приема актуалната еднаквост на Северна Македония

„ България в никакъв случай не е оспорвала правото на жителите на РСМ “

„ Факт е обаче, че България в никакъв случай не е оспорвала правото на жителите на Северна Македония да дефинират своята модерна еднаквост и да назовават формалния си език както желаят. България реагира само на опитите за създаване на еднаквост на страната на антибългарска основа и посредством заграбване на българската история, сходно на обособеността на Скопие към античния интервал до подписването на контракта с Гърция през 2018 година “, показва Радев.

Същевременно, резолюцията приканва България да не слага спомагателни условия за присъединението на РСМ към Европейски Съюз. Във връзка с това президентът акцентира, че вписването на българите в конституцията на страната е единствено авансово изискване за започване на договарянията за участие. То обаче не изчерпва изискванията, които Северна Македония следва да извърши.

Във връзка с това, в писмото се отбелязва, че в Заключенията по разширението от юли 2022 година Европейският съвет е припомнил значимото значение на постигането на осезаеми резултати и добросъвестното осъществяване на двустранните съглашения с Гърция и България, включително на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България от 2017 година, както и на протоколите от взаимните съвещания на междуправителствената комисия по член 12 от този контракт.

В двата подписани до момента протокола са залегнали значими съответни задължения, като отвод на РСМ от приложимост на език на омразата към България, смяна на наличието на учебниците в общообразователната система, преустановяване на дискриминирането към жителите, самоопределящи се като българи, разсекретяване на архивите на югославските секрети служби, свързани с погромите над българското население в Северна Македония. За страдание, от страна на Скопие до момента не е направено нищо по тези въпроси.

Доклад на Екологичен потенциал

От президентството показват, че е индикативен е и казусът с подготвяния отчет на Европейския парламент по отношение на отчета на Европейска комисия за РСМ за 2022 година В свое изявление от 23 май външният министър на РСМ обществено декларира, че е провел контакти с евродепутати от Комисията на Европейския парламент по външна политика и е повлиял на текста на плана на отчета, непосредствено включвайки се в процеса на правене на плана с писмени оферти.

„ Никога до момента страна претендент за участие не е била допускана да има такова въздействие върху работата на европейските институции. Още един образец за лобистката политика на Скопие е оповестеното от външния министър на страната, че и други страни членки имат желание да излязат с заявления, сходни на резолюцията на немския Бундестаг “, казва  президентът.

Следването на подобен метод не е в интерес на европейската вероятност на РСМ, е позицията на президента. В писмото си българският държавен глава показва убеденост, че България и останалите страни членки от Европейски Съюз могат с общи старания да подкрепят интеграционните процеси на Република Северна Македония, които да се концентрират върху постигането на критериите за участие, с необикновен акцент върху правата на индивида и правилата на добросъседството.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР