В петък следобед енергийният министър заяви, че правителството ще предложи

...
В петък следобед енергийният министър заяви, че правителството ще предложи
Коментари Харесай

36 часа, които спасиха домакинствата от скъп ток

В петък следобяд енергийният министър съобщи, че държавното управление ще предложи 800 квтч през зимата и 300 през лятото да са на ниски цени, по-късно да се заплаща по пазарни
В неделя преди обед концепцията отпадна, откакто президентът, финансовото министерство и ГЕРБ се оповестиха срещу това хората да купуват ток от борсата

Само 36 часа откакто разгласи концепцията за две цени за тока, държавното управление се отхвърли от нея.

800 киловатчаса да е прагът за евтината цена на тока на месец през зимата, за лятото - до 300 киловатчаса. С тези думи в петък към 16 часа следобяд енергийният министър Росен Христов разгласи желанията за служебното държавно управление за законови промени. Според министъра в това ползване се вмествали 90% от семействата.

Който надвиши избраните тавани, ще заплаща по междинната цена на свободния пазар за съответния месец. Целим консуматори с огромни парцели, отопление на ток на басейни и сауни да не бъдат обезщетени, с цел да има повече средства за останалите, обоснова се Христов.

Близо 36 часа по-късно - в неделя преди обед, държавното управление се отхвърли от концепцията си.

В момента няма потребност от две цени на тока за семействата. Доставките на газ са нормализирани, по този начин е и откъм цена. За ноември тя е на половина, в сравнение с през септември. Това ни дава убеденост, че нашите ограничения работят и дружно с европейските имаме положително очакване. Ако това се задържи, цените на парното също не биха се трансформирали. Така че в последна сметка няма незабавна потребност от мярката за две цени, съобщи отново Росен Христов.

И изясни, че предлагането за тях било като буфер при вероятно утежняване на обстановката с цени на газ и други енергийни източници. Това по никакъв метод не представлявало форма на либерализация на пазара. Позицията на служебното държавно управление била семействата да са на контролиран пазар оптимално дълго.

Може би избързахме с неговото оповестяване, не чакахме такава политизация на въпроса и сега този план, вместо да оказва помощ на популацията, основава стрес. Ние нямаме потребност от това нещо и оставяме самодейността на политическите партии, които ще го синхронизират и с бюджета, добави Христов.

Той разясни, че няма да дават препоръки на депутатите, а ще им дават огромни разбори и симулации, които са правени - по какъв начин би реагирал пазарът на редица разновидности, какъв би бил резултатът върху бюджета, най-различни ограничения за обезщетения както за бизнеса, по този начин и за семействата.

Какво се е случило в тези 36 часа - дали е имало диалози и разисквания, или служебното държавно управление единствено е стигнало до извода, че предлагането на две цени в този момент не е уместно, по този начин и не бе изяснено от изявлението на Христов.

“24 часа ” обаче научи от близки до държавното управление източници, че е имало предизвестия от специалисти от КЕВР, че сметките на хората ще се увеличат, ако се приемат тарифите с двата тавана.

Още преди изказването на Христов - в петък по обяд от Брюксел президентът Румен Радев пък насочи непосредствено обръщение с думите: В тази дълбока рецесия служебното държавно управление изрично няма да повдига тематиката и да работи за това българските жители - битови консуматори, да отидат на свободния пазар на електрическа сила. Надявам се идващото постоянно държавно управление също да работи в тази посока.

Че не всички в правителството подкрепят идеята за две тарифи и семействата да купуват от свободния пазар, стана ясно в неделя сутринта, преди енергийният министър да отегли концепцията. По Българска национална телевизия Любомир Каримански - консултант на финансовата министърка, съобщи, че предлагането за двете цени не е било обсъждано с министерството му, и изрази подозрение, че то ще бъде признато. Това е политика, присъща на постоянно ръководство. Тук пазя позиция, която е в интерес на предстоящ кабинет - дали да диференцира, дали да поставя таван, както реши. Това, което мога да съветвам финансовия министър и премиера, е, че не е работа на служебния кабинет да разделя тези две цени, ние имаме задоволително механизми, с цел да можем да овладеем обстановката и с по-евтин газ, уточни Каримански.

Горе-долу по същото време се включи и омбудсманът Диана Ковачева, която съобщи, че е надълбоко обезпокоена от оповестените ограничения за справяне с високите енергийни цени. Тя била писала на премиера за двете цени със мнение, че този миханизъм не е работещ за понижаване на цената за семействата.

Ковачева уточни, че до този миг обществото не било осведомено по какъв начин са избрани посочените прагове евтини киловатчаси. Омбудсманката пита и дали са осъществени нужните калкулации, от които да стане ясно какъв е приблизителният месечен разход на семействата, изключително за тези, които употребяват електричество за отопление.

До Ковачева към този момент имало тъжби, в които хората показват, че месечният им разход на електрическа енергия за отопление, дори при спестовно прилагане многократно многократно надвишава предвидените прагове от 300 и 800 киловатчаса.

Притесненията на хората се засилвали още повече от това, че част от тях са вложили в термопомпи и климатици поради повишаването на дървата, пелетите и природния газ, а в този момент щели да заплащат висока цена и за тока. Обръщам внимание, че в тази ситуация не става въпрос за разхищаване на сила, а за облекчаване на съществена потребност от отопление, показва Ковачева. И прави излисления, че цената за битовите клиенти сега е 81,90 лева за мегаватчас, а борсовите цени на свободния пазар са над 400 лева за мегаватчас.

Категорично е мнението ми, че българските семейства не трябва да бъдат принуждавани да заплащат за основаването на тези свръхпечалби в енергийния бранш, декларира Ковачева.

В залпа против двете цени се включиха и от ГЕРБ, като оповестиха, че ще внесат в Народното събрание смяна в закона, с която семействата да останат на контролирания пазар най-малко до 1 януари 2026 година

Много комплицирано е обяснението на служебния министър на енергетиката Росен Христов за въвеждане на две цени за тока - зимна и лятна. С тази концепция се прикрива истината истината за предстоящото излизане на домакинствата на свободния пазар на ток.

Иска се до 800 киловатчаса през зимата да се заплащат колкото е в този момент, а над това ползване цената ще нарастне трагично. Почти всички семейства ще надвишават този предел, посочи Делян Добрев от ГЕРБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР