В петък президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще подкрепят

...
В петък президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще подкрепят
Коментари Харесай

F-16 за Украйна: Киев не трябва да прекрачва границите

В петък президентът Джо Байдън съобщи, че Съединени американски щати ще поддържат даването на Украйна на съвременни изтребители, в това число F-16, дни откакто Англия и Нидерландия дадоха обещание „ интернационална коалиция “, която да изпрати на Киев изтребители американско произвеждане, за които той от дълго време упорства. Това разяснява „ Франс24 “.

Анализаторите обаче предизвестяват, че това ще бъде голямо логистично предизвикателство – от обезпечаването на оръжия за Украйна, които да се транспортират със самолетите, до гарантирането, че доставката им няма да докара до ескалация на спора отвън границите на Украйна.

След месеци на украински претенции за F-16, защото Киев възнамерява контранастъпление против Русия, Съединени американски щати най-сетне дадоха зелена светлина, до момента в който Байдън присъстваше на срещата на върха на Г-7 в Япония – ход, който президентът Володимир Зеленски приветства като „ историческо решение “.

Байдън съобщи, че Съединени американски щати „ ще поддържат взаимните старания с нашите съдружници и сътрудници за образование на украински водачи на изтребители от четвърто потомство, в това число F-16, за по-нататъшно подсилване и възстановяване на качествата на украинските военновъздушни сили “, съобщи за Агенция Франс Прес почитан чиновник на Белия дом.

Това е значителен поврат спрямо досегашните отводи на Вашингтон да даде на Украйна самолети F-16.

Администрацията на Байдън се притесняваше, че Киев би могъл да употребява самолетите, с цел да нанася удари по цели на съветска територия, като по този метод рисково изостря спора си със страната, разполагаща с най-големия боеприпас от нуклеарни оръжия в света.

Украйна обаче не стопира да лобира за F-16, като твърди, че се нуждае от тях както за отбранителни, по този начин и за нападателни качества – изключително когато става въпрос за надзор на въздушното ѝ пространство за отбрана на цивилното население от съветски удари.

„ Предоставянето на F-16 на Украйна ще възпре Русия, и няма да я предизвика “, написа в „ Туитър “ през април украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Динамиката се промени във вторник, когато английският министър-председател Риши Сунак и холандският му сътрудник Марк Рюте се срещнаха в Лондон и се договориха да „ работят за построяването на (международна) коалиция, която да даде на Украйна бойни въздушни качества, като поддържа с всичко – от образование до закупуване на самолети F-16 “, както се изрази „ Даунинг стрийт “ 10.

Англия има опит в даването на съвременни оръжия на Украйна, което накара Съединени американски щати да последват образеца ѝ. След месеци на украински претенции за западни танкове, през януари Лондон разгласи, че ще изпрати Challenger-и на Украйна, което предвещава поврат във Вашингтон, защото администрацията на Байдън промени мнението си и се съгласи да изпрати танкове „ Ейбрамс “.

Същия месец, когато западните съдружници смениха посоката на доставките на танкове, производителят на F-16, американската отбранителна компания „ Локхийд Мартин “, допусна, че рестриктивните мерки в доставките няма да бъдат проблем, когато става въпрос за изтребителите, заявявайки, че е подготвена да отговори на нарасналото търсене.

Но Съединени американски щати постоянно са се стремели да балансират сред цялостната поддръжка за Украйна и предпазливостта във връзка с ескалацията – и е малко евентуално опасенията за рисковете да изчезнат след обрата на Байдън.

„ Проблемът се върти към пресичането на съветската граница. Предназначението на бойните самолети е да водят битка с врага. Тук обаче има политическа спънка “, сподели консултантът по защита Марк Шасилан.

В същото време задържането на F-16 в границите на Украйна би било много огромно ограничаване, продължава Шасилан.

Украинските сили „ биха употребявали този тип оръжие доста лимитирано, [ако] не пресичат границата с Русия. Да летим с F-16 единствено в границите на украинското въздушно пространство би било все едно да сложим птици в клетка “, сподели той.

Преди да бъде оповестена смяната в политиката на Вашингтон, в сряда The New York Times заяви, че съгласно английския мозъчен концерн Международен институт за стратегически проучвания четири страни членки на НАТО – Нидерландия, Дания, Белгия и Норвегия – са подготвени да доставят на Киев най-малко 125 боеспособни F-16.

Междувременно други западни съдружници като Франция и Обединеното кралство са предложили да оказват помощ за образованието на украински водачи.

Създаден през 70-те години на предишния век от General Dynamics, F-16 Fighting Falcon е най-широко употребяваният изтребител в света. Произведени са към 4500 броя и той остава един от най-изнасяните модели през последните години. Понастоящем е на въоръжение в 25 страни.

Най-продаваният едномоторен аероплан, обичан на съдружниците на Съединени американски щати заради своята експедитивност и еластичност, е дълъг 15 метра и има обсег на крилата съвсем 10 метра.

Въпреки това през годините F-16 претърпява няколко промени в структурата си, откогато е основан за първи път. Първоначално основан за въздушни боеве, в този момент изтребителят е кадърен да извършва съвсем всичко – от отбрана на въздушното пространство до тактически бомбардировки.

„ С течение на времето той става все по-универсален, като се стигне до най-модерните версии като Block-52, който неотдавна беше продаден на Полша. Въпреки това, когато F-16 бъдат доставени на Украйна, те сигурно няма да бъдат най-новите версии, а по-скоро по-стари версии от белгийските, холандските, датските или норвежките военни запаси “, сподели Шасилан.

Досега украинските военновъздушни сили разчитаха на дребен брой остарели изтребители от руската ера, а точно МиГ-29 и Су-27.

По данни на уеб страницата за военни разбори Global Firepower украинските сили сега разполагат със 187 самолета, от които 41 са изтребители – 10 пъти по-малко от Русия.

Киев може и да няма цялостен надзор над въздушното пространство на Украйна, само че разполага с многочислени системи за противовъздушна защита, които възпират съветските изтребители да организират интервенции отвън фронтовата линия.

Но Украйна бързо изразходва запасите си от противовъздушни оръжия, уточни Шасилан.

„ Запасите от противовъздушни ракети стартират рисково да се изчерпват, тъй като Украйна употребява толкоз доста от тях. В избран миг F-16 може да поеме ръководството, с цел да компенсира краткотрайния или локалния дефицит. Това е аероплан, който е изцяло кадърен да смъкна крилата ракета “, сподели Шасилан.

Това обаче насочва към друго предизвикателство, което Украйна и нейните съдружници ще би трябвало да преодолеят – изчерпването на запасите от западни оръжия.

„ Има цяла гама от съоръжение, което се доставя със самолета – и при настоящето състояние няма гаранция, че то ще бъде налично “, сподели Шасилан.

Освен скъпоструващата логистика ще би трябвало да се образова и наземният личен състав, както и водачите.

„ Съществува и казусът с оръжията, които тези самолети ще носят. Дали западните съдружници разполагат с задоволително бомби, ракети и снаряди за оръжията? Сегашните ресурси не са доста високи. F-16 няма да имат безусловно никаква стойност, в случай че не разполагат с тези оръжия на борда “, сподели Шасилан.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР