В петък петролните цени опитват да стабилизират, следвайки силното възходящо

...
В петък петролните цени опитват да стабилизират, следвайки силното възходящо
Коментари Харесай

Опит за стабилизация на петролните цени с оглед на започналото съкращаване на производството

В петък петролните цени пробват да стабилизират, следвайки мощното възходящо придвижване от предходните дни на търговия, откакто главните производители започнаха да редуцират производството, с цел да компенсират спада в търсенето, провокиран от коронавирусната пандемия.

Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI с доставка през юни се намаляват с 0,7% към $18,75 за барел, откакто при започване на днешната търговия нарастнаха към $20,48 за барел.

В четвъртък фючърсите на WTI набъбнаха с цели 25%, реагирайки на информации, че някои от огромните производители в Съединени американски щати са почнали непринудено да лимитират добивите си на недопечен нефт. По този метод американският лек недопечен нефт съумя да компенсира огромна част от бруталното поевтиняване по-рано през април, приключвайки месеца с поевтиняване от едвам 8 на 100, отбелязва БНР.

Петролните и газови компании могат да изгубят до 1 трилион $ доходи тази година

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни пък завършиха април с повишаване от 12% към $25,40 за барел, нараствайки в границите на миналия месец с 11 на 100. Падежът на тези фючърси беше в края на вчерашната сесия на търговия и от през днешния ден (1 май) най-активно към този момент се търгуват фючърсите с доставка през юли.

В четвъртък юлските фючърси на петрола брент нарастнаха с 9,3% до $26,48 за барел, като при започване на днешната търговия те набъбнаха в допълнение към $27,88 за барел. Последва обаче париране на това ново възходящо придвижване и юлските фючърси на брент към този момент поевтиняват с към 1,5% към $26,00 за барел.

Въпреки сигналите за стабилизация на петролните пазари през последните дни на април, през първите четири месеца на актуалната година цената на американския лек недопечен нефт се срина със 70%, а на петрола брент - с към 60%.

Подкрепа за ценовия отскок на петрола в края на април оказва и започващото от през днешния ден (1-ви май) контрактувано в границите на "ОПЕК + " редуциране на петролното произвеждане с близо 10 млн. барела дневно, като има очаквания, че топ производителите, измежду които са Саудитска Арабия и Русия, ще обмислят още по-агресивно стесняване на добивите в опит да допринесат за известна стабилизация на цените.

Норвегия пък разгласи първото си редуциране на производството от 18 години, откакто стана ясно, че страната ще понижи производството с 250 000 барела дневно през юни и със 134 000 барела дневно през втората половина на годината.

Петролът продължава мощно да поевтинява

Трябва да се има поради, че редица анализатори правят оценка съществуването на остатък сред петролното предложение и търсене от към 30 млн. барела дневно на фона на съвсем изпиралото се ползване предвид на пандемията от ковид, която принуди огромна част от популацията по света да остане под някаква форма в икономическа и обществена карантина.

Според консултантската компания Rystad Energy, съкращаването на добивите от "ОПЕК + " и от други водещи производители ще докара до стесняване на този световен дисбаланс сред предложение и търсене на нефт на половина към 13,6 млн. барела дневно през месец май и в допълнение до 6,1 млн. барела на ден през юни.

"Въпреки че това може да наподобява фрапантно усъвършенстване по отношение на април, пазарът на нефт не е вълшебен закрепен ", уточни пред Ройтерс анализаторът на петролните пазар Луис Диксън от Rystad Energy. "Проблемът със съхранението на недопечен нефт към момента е огромен ", означи тя, базирайки се на намаляващия свободен капаците на складовите складове по целия свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР