В петък петролните фючърси поскъпват с над 1,5% с оглед

...
В петък петролните фючърси поскъпват с над 1,5% с оглед
Коментари Харесай

Петролът поскъпна с над 1,5%

В петък петролните фючърси нарастват с над 1,5% предвид на очаквания, че на идната на 6-и декември среща на ОПЕК във Виена ще се стигне до съглашение за ограничение на производството. Въпреки това се чака те да отбележат загуби за шеста поредна сесия на търговия на фона на засилените напоследък терзания, свързани със свръхпредлагането на значимата енергийна суровина.

Спекулациите, че в скоро време ОПЕК ще понижи добивите с до 1,4 млн. барела на ден, което се равнява на към 1,5% от световните доставки, способства за отскок на петролните фючърси за трета поредна сесия на търговия от дъната, достигнати по-рано през седмицата, осведоми БНР.

Фючърсите на петрола вид брент с доставка през януари следващата година нарастват в края на работната седмица с 1,85% назад към равнището от 68 $ за барел, откакто във вторник те се сринаха до 8-месечно дъно малко под 65 $ за барел. В същото време фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през декември нарастват с 1,72% към 57,45 $ за барел, пробвайки да отскочат от тяхното едногодишно дъно малко под 55 $ за барел, достигнато по-рано през актуалната седмица (най-ниско ценово равнище от ноември 2017-а година).

Въпреки опитите за стабилизация през последните няколко сесии на търговия, петролните фючърси се чакат да приключат със загуби за шеста поредна седмица. Фючърсите на петрола вид брент са на път да отбележат седмично намаляване с към 4%, до момента в който фючърсите на американския лек недопечен нефт - с близо 5 на 100.

Очакванията за идно редуциране на добивите на недопечен нефт в границите на ОПЕК, към момента доста слаби добиви във Венецуела и несигурността по отношение на петролното произвеждане в Либия могат да оказват помощ за продължение на отскока на цените на черното златото в кратковременен проект. На този стадий обаче към момента не е ясно, дали Русия ще се причисли към възможното ново понижаване на индустриалните квоти в границите на ОПЕК.

В същото време добивите на недопечен нефт в Съединени американски щати не престават да нараства, като през предходната седмица те доближиха следващ рекорден връх от 11,7 млн. барела дневно, съгласно данни на Енергийната осведомителна администрация (EIA). EIA показа и данни, съгласно които складовите ресурси на недопечен нефт в Съединени американски щати през седмицата до 9-и ноември са нарастнали с цели 10,3 млн. барела, увеличавайки се за осма предна седмица, като от средата на септември насам те към този момент се покачиха с 48 млн. барела.

Остават в действие и инвеститорските терзания, че предстоящото закъснение на международния стопански напредък през идната година ще докара и до по-слабо покачване на потреблението на нефт.

Всичко това като че ли допуска, че настоящото повишаване на петролните фючърси наподобява лимитирано.

В тази връзка анализатори на Bank of America Merrill Lynch написаха на техни клиенти: "Биковете на петролните пазари, включващи и нас (инвеститорите, залагащи на растящи цени), към този момент капитулираха и ние повече не чакаме повишаване на петрола към 95 $ за барел през идната година ".

Британската банка Barclays пък понижи своите прогнози за петролните цени за последното тримесечие на актуалната година, въпреки и запазвайки непроменени упованията си за последователно намаление на осредните цени през идната година. От Barclays към този момент чакат междинна цена на петрола вид брент през настоящото тримесечие към 75 $ за барел (под предходна прогноза за 77 долара), опазване на тази цена при започване на идната година, намаляване към Щатски долар 71 през второто тримесечие и към Щатски долар 70 през третото тримесечие, преди в края на 2019- а година да се покачат към Щатски долар 73 за барел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР