В петък Общинският съвет на Варна повторно ще решава дали

...
В петък Общинският съвет на Варна повторно ще решава дали
Коментари Харесай

Ще продължи ли скрита приватизация на Пловдивския панаир?

В петък Общинският съвет на Варна наново ще взема решение дали да апортира подарените му от кабинета " Борисов " акции от Пловдивския панаир в сдружение на Георги Гергов.

За страната това е скрита приватизация на Пловдивския панаир, сподели министър председателят Стефан Янев. За община Варна това е опция да получава дивиденти, съгласно предлагането на някогашния водач на пловдивските социалисти Георги Гергов, който е в спор с Корнелия Нинова.

Адвокатът поддръжник на община Варна Деяна Стефанова в мнение до съветниците твърди, че в този случай не може да се приказва за приватизация, тъй като нищо не се продава и купува, а договорката става посредством апортна вноска. За юристите на Министерството на стопанската система това е скрита приватизация. И двете страни в разногласието сочат в своя отбрана правосъдна процедура досега.

„ Това, което вършим, е вероятното в границите на закона сега “, сподели министър председателят Стефан Янев в отговор на въпрос от Иво Мирчев от " Демократична България " допустимо ли е Министерството на стопанската система да си върне акциите и какво може да направи Министерският съвет, с цел да избави Пловдивския панаир.

Скритата приватизация на панаира в Пловдив

Сагата с „ Межднароден панаир Пловдив “ АД се точи от времето на тройната коалиция , откакто следеното от Георги Гергов сдружение „ Пълдин туринвест “ съумя да придобие още веднъж посредством скрита приватизация съвсем без пари 50.36% от капитала на панаира в Пловдив.

Десетина години по-късно – през 2017 година вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на страната в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

Това беше несъмнено от депутата от ГЕРБ и покровител на Бойко Борисов Спас Гърневски като „ обира на века “ за Пловдив . Премиерът размишления и подреди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, само че община Варна не помни, макар взетото решение на Общинския съвет от май 2017 година

Странното решение на второто държавно управление на Борисов най-вероятно беше обвързвано със договорката за така наречен варненска " Дупка ", която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави изнесена панаирна палата и във Варна.

Сега обаче се оказва, че откогато Гергов е отпред на „ Международен панаир Пловдив “ сдружението натрупа загуби, които възлизат на над 26 млн. лева Колкото и да е необичайно загубата на панаира е по-голяма, когато работи, в сравнение с като не работи, излиза наяве от оповестените документи по импортираната точка в Общинския съвет на Варна.

Така община Варна не е взела нито лев дял до този миг. Сега Гергов още веднъж дава обещание, че в случай че община Варна даде тези акции на „ Пълдинт туринвест “ към този момент ще получава дивиденти, тъй като сдружението е на облага. За предходната година тя е малко над 1.2 млн. лева

Предложението на Георги Гергов е импортирано за разглеждане в община Варна в края на август 2021 година Кметът Иван Портних го утвърждава и го внася през октомври за разглеждане от съветниците. Стопанската комисия към Общинския съвет го поддържа в края на същия месец.

До гласоподаване в зала не се стига след писмо на министъра на стопанската система Даниела Везиева, че в тази ситуация става въпрос за скрита приватизация. Тя предизвестява съветниците, че в случай че разрешат договорката ще дадат опция на Георги Гергов еднолично да се разпорежда с капитала на „ Международен панаир Пловдив “, тъй като към този момент ще има над две трети от капитала. Това му е належащо, тъй като по устава на сдружението решенията на Общото заседание се вземат с болшинство от двете трети от капитала.

След писмото на Везиева съветниците отсрочват взимането на решението. В началото на декември е импортирано мнение на юриста поддръжник на община Варна Деяна Стефанова, която опровергава изказванието на Везиева за скрита приватизация. Аргументът ѝ е, че тук не става въпрос за продажба, а за апорт и имало такава правосъдна процедура.

Днес служебният министър председател Стефан Янев сподели, че има второ писмо на министъра на стопанската система до кмета на община Варна и на Общинския съвет , в което се упорства да се извърши решението на Общинския съвет от 2017 година

Оттук нататък пътищата за затвърждаване на позицията на страната в това сдружение са или по правосъден ред, или благодарение на Народното събрание - по преценка кои закони по какъв начин би трябвало да се трансформират, тъй че да не се дава опция локалната власт по подобен метод да обезсилва централната, разяснява служебният министър председател Стефан Янев.

Защо на Гергов му е необходим надзор на панаира?

Международни панаир в Пловдив е скъп с активите си. Той е ситуиран на терен от над 348 декара край крайбрежията на река Марица.

През последните години недвижимите парцели във втория по-големи град бележат огромен напредък. Гергов може да разпродаде парцела на дребни имоти за жилищни или бизнес парцели и да завоюва милиони, откакто получи съвсем без пари панаира от страната със съдействието на държавната и локалната власт.

Намеренията му прозират в предлагането до община Варна за апорта на каузи ѝ. В него той показва, че времето на панаирите и ревютата към този момент е в историята, поради новите технологии.

Освен в Пловдив в активите на „ Международен панаир Пловдив “ е и 4-звезден хотел в смолянското село Гела, апартамент и магазини на столичната улица „ Лавале “ 10 - 12.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР