В петък няма да се състои размяна на затворници между

...
В петък няма да се състои размяна на затворници между
Коментари Харесай

Днес няма да бъде размяната на затворници между Русия и Украйна

В петък няма да се състои замяна на пандизчии сред Москва и Киев, заяви прессекретарят на украинската работа за сигурност Елена Гитлянска, представена от организация "Новости ". По думите й за размяната няма дефинитивна дата, само че всичко върви по проект, съобщи БНР.

По-рано от кабинета на украинския президент оповестиха, че е в ход замяна на пандизчии сред Русия и Украйна, а украински прокурор даже съобщи, че измежду пандизчиите, които ще бъдат разменени, е режисьорът Олег Сенцов и 24-мата украински моряци, които бяха арестувани предходната година в Керченския пролив.

Нямаше обаче удостоверение за размяната от страна на Русия.

Роднини на някои от пандизчиите се събраха на летището в Киев. Слухове за идната затворническа замяна се разпространиха през последните дни, откакто Сенцов беше трансфериран в Москва от далечен затвор в Арктика. Режисьорът беше задържан по време на митинг против анексирането на Крим от Русия през 2014 година и беше приет за отговорен за скрит план за терористични актове. Той отхвърли обвиняванията, а неговият развой беше наказан от Съединени американски щати, Европейски Съюз и други като политически стимулиран.

Моряците бяха арестувани дружно с три военни кораба при опит да преминат през Керченския пролив. През май интернационален арбитражен съд подреди на Русия да освободи съдовете и моряците.

Руски юрист съобщи за организация ТАСС, че няколко съветски жители са подготвяни за замяна. Сред тях са руснаци, наказани за скрит план за набези в Украйна.

Новият украински президент Володимир Зеленски съобщи при поемането на поста по-рано тази година, че негов главен приоритет ще бъде привършване на спора с подкрепяните от Русия бунтовници на изток.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР