В петък на извънредно заседание правителството се очаква да одобри

...
В петък на извънредно заседание правителството се очаква да одобри
Коментари Харесай

С прекроения бюджет ще бъдат обявени и проектите, които ще се финансират

В петък на изключително съвещание държавното управление се чака да утвърди прекроения по искане на ГЕРБ план на бюджет, препоръчан от Министерството на финансите. Очаква се да бъдат оповестени обществено и плановете, които ще се финансират със заложените съвсем 10 милиарда лева за финансови разноски.

Първоначално бяха заложени 12 милиарда лева, само че след закани от страна на ГЕРБ за рухване на кабинета от приходите бяха извадени малко над 2 милиарда лева и с тях бе контрактувано да се ореже и финансовата стратегия. Намалението е с размера на предстоящите приходи от таксата, наложена на " Газпром " за прилагане на трасето, част от " Турски поток ".

Проектите на държавния бюджет, на държавното публично обезпечаване и на здравната каса бяха разисквани в границите на съвета за тристранно съдействие. След него финансовият министър Асен Василев разгласи, че финансовата стратегия, разграничена на две елементи, " ще бъде оповестена и забележима ".

Сред упоменатите от него са тези за автомагистралите " Хемус ", " Европа " и " Струма ", както и за скоростния път Видин - Ботевград.

Досега практиката в никакъв случай не е била да се афишират съответните планове и сумите, заделени за тях.

Синдикатът " Подкрепа " не е склонен с проектобюджета на държавното публично обезпечаване поради неналичието на 600 млн. лева, с които да се покачат заплатите. В първичния вид бяха разчетени такива средства, които разрешават учителските заплати да запазят равнището от 125% от междинната заплата за страната. " Финансовият министър не е вълшебник, с цел да се намерят средства, те би трябвало да се вземат от другаде ", разяснява той в отговор на въпрос. За растежа на минималната заплата, с която не е склонен всекидневно, бизнесът разгласи, че макар него - до 933 лева за 2024 година, тя остава най-ниската в района, като се базира на данни от Евростат.

Коментира, че това се дължи на най-ниското съответствие на капитал:работник - в България на един служащ се падат по-малко машини и инфраструктура, а това е главен фактор за повишение на продуктивността на труда.

Така стимулира и проекта финансовите вложения да бъдат оповестени обществено по планове и по министерства, с цел да е ясно, в случай че не се извършва, кои елементи не се извършват.

Пътят за по-високи приходи минава през по-високи вложения.

Разчетът въпреки всичко е за 11% растеж на заплатите, в това число в частния бранш. С толкоз ще се добавят и пенсиите от лятото по т.нар. швейцарско предписание.

Предвиденият недостиг в държавния бюджет е 3%, което дава отговор на Маастрихтските критерии, което разрешава на България да се впише в критериите, нужни за влизане в еврозоната, сподели Василев.

Заложената междинна безработица е към 4%, а към края на годината - 3.9%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР