В петък, на 22 март британската принцеса Катрин, съпругата на

...
В петък, на 22 март британската принцеса Катрин, съпругата на
Коментари Харесай

Кейт и общественото мнение

В петък, на 22 март английската принцеса Катрин, брачната половинка на престолонаследника принц Уилям, показа във видеоизявление, че има оннкологично заболяване. С това тя постави завършек на траялите два месеца спекулации в медиите и в обществените мрежи по отношение на нейното здраве и по отношение на положението на брака ѝ с Уилям.

В изказването си принцеса Катрин споделяше, че е в начален стадий на превантивна химиотерапия. С помощта на специалисти Франс прес и Ройтерс, на които се базира Българска телеграфна агенция, обобщават какво съставлява тази терапия.

Превантивната химиотерапия се ползва след интервенция за премахване на израстък, с цел да се понижи рискът от повторната поява и разпространяването на рака в организма на пациента посредством разпръскване на раковите кафези в кръвта, изяснява Лоурънс Йънг, професор по онкология от университета в Уоруик във Англия.

Дори и след сполучлива интервенция за премахване на израстък, както е била интервенцията на принцеса Катрин, микроскопични ракови кафези могат да останат скрити в организма, добавя специалистът.

Химиотерапиите са предопределени да убиват раковите кафези, само че без да вършат разлика сред тях и здравите и потребни за организма кафези, като белите кръвни телца. Което води до вторични резултати, отбелязва Франс прес. Тези резултати варират според от естеството на рака и профила за засегнатия от него човек, само че нормално вторичните резултати са гадене, загуба на вкус, диария, засилен риск от инфекции поради намаляването на белите кръвни кафези. Някои по-редки резултати могат да провокират лезии на жизненоважни органи или сепсис, показва Франс прес.

Продължителността на лекуването варира също според от естеството на туморите. Но обичайният режим на химиотерапията е неведнъж в четири или шест цикъла, разяснява Боб Филипс, професор по педиатрична онкология в университета в Йорк, представен от Ройтерс. Един цикъл може да продължи 21 дни и да се състои от един или от няколко дни на химиотерапия, след което следва време за възобновяване на организма, споделя специалистът. В други случаи химиотерапията може да се ползва всекидневно или на всеки две, или четири седмици, добавя Филипс.

Превантивната химиотерапия може да продължи от три до шест месеца. Понякога са нужни седмици, даже и месеци, с цел да се възвърне организмът след нея.

Дали възрастта на пациента е от голяма важност за появяването на раковите болести? 

Андрю Бегс, колоректален хирург и специалист в Бирмингамския университет, споделя пред Франс прес, че управлява клиника за онкоболни в доста ранен етап и вижда от ден на ден и повече хора на към 40 години, наранени от рак.

„ Младите хора понасят по-добре по-високи дози от химиотерапия “, добавя той, представен и от Ройтерс.

Според Шиван Сивакумар, специалист по онкология в Бирмингамския университет, има понастоящем зараза от ракови болести при хора под 50 години.

„ Не знаем повода, само че виждаме от ден на ден пациенти, наранени от рак в коремната област “, споделя той.

Изследвания, оповестени предходната седмица в профилираното издание „ Бритиш джърнъл ъв медисин “ разкриват, че случаите на рак при британците от възрастовата група 35-69 години са нарастнали през последния четвърт век, отбелязва Франс прес. Но същите проучвания демонстрират, че броят на смъртните случаи, дължащи се на рак, са намалели доста. По-младите хора имат също по този начин повече шансове да оцелеят от рак, се установи в проучването, представено от Франс прес.

„ Случайното разкриване на рак по време на хирургическа намеса поради друга патология е неведнъж асоциирано с ранното разкриване на тумора и химиотерапията, която следва е доста по-ефикасна “, споделя професор Йънг.

Днес онколозите гледат на рака като на набор от заболявания, всяка една от които изисква  специфичен проект за лекуване с палитра от лечения, включително и интравенозни вливания, хапчета или облъчване, отбелязва Ройтерс.

„ Има доста огромен брой медикаменти за химиотерапия даже за един единствен рак “, споделя Мангеш Торат, гръден хирург от университетската болница Хоумъртън.

В случая с принцеса Катрин, както и в тази ситуация с крал Чарлз Трети, точното им раково заболяване не беше разкрито. Но самото откриване от авторитетни и известни фигури на обстоятелството, че страдат от рак, способства за увеличение на осведомеността за този тип болест, показват Пи Ей Мидия и ДПА. Това не е някакво заболяване, което е необичайност. Всеки може да се разболее от рак, демонстрират случаите с Чарлз Трети и с принцеса Катрин.

Йън Уокър, изпълнителен шеф на английската организацията „ Кенсър рисърч “, споделя, че се регистрира увеличение на трафика към уеб страницата ѝ, откогато Кейт Мидълтън, а преди този момент ѝ свекърът ѝ,  Чарлз Трети, споделиха намерено, че страдат от рак.

" Виждаме доста повишаване на броя на хората, които търсят здравна информация ", споделя специалистът. " Мисля, че това, че човек приказва намерено за диагнозата си, може да има позитивен резултат върху другите и предизвиква хората да мислят повече за личното си здраве. Информираността е значима, тъй като ранното разкриване на болестта е жизненоважно. За доста типове рак е годно това, че ранното диагностициране дава по-добри благоприятни условия за лекуване и в последна сметка въздейства върху цялостния резултат и оцеляването ", отбелязва Уокър, представен от Пи Ей Мидия и ДПА.

Експертът предизвестява, че заболеваемостта от рак нараства. Здравната организация „ Кенсър рисърч " чака към половин милион нови случая на онкологични болести годишно във Англия до 2040 година Но в същото време през последните 50 години има удвояване на преживяемостта при рак в страната, добавя Уокър. Причината е напредъкът на научните проучвания и появяването на нови технологии, нови лечения и медикаменти, прибавя той.
Конспирациите към изчезването на Кейт
Изявлението на принцеса Катрин трогна британците и в същото време породи и размишления освен за здравето на хората, само че и за здравето на публицистиката в епохата на обществените мрежи, на подправените вести, на дезинформацията, на търсенето на бърза сензация, на навлизането на изкуствения разсъдък в медиите.

Въпреки че от английския кралски двор споделиха, че принцеса Катрин е възнамерявала да последва образеца на свекъра си и да показа намерено с обществеността за болестта си, факт е, че изказването ѝ дойде след седмици на медийна  и социалномрежова дисхармония за здравето на младата жена, отбелязва Би Би Си. През тези седмици се появиха изказвания за разнородни болести на принцесата, за нейното изпадане в кома след интервенцията, която тя претърпя в средата на януари, за това, че тя продължавала да е в кома. Появиха се даже и изказвания, че Катрин е умряла и на нейно място е застанала двойничка, напомня „ Нюзуик “.

Според редица тайни теории, тиражирани напоследък, принцесата даже не била болна, а била жертва на условията на Бъкингамския замък да наподобява напълно, т.е. да се подложи на разкрасителна пластична интервенция, от която се възстановявала. Някои медии даже спекулираха, че тази разкрасителна процедура била не изключително сполучлива. Според някои версии принцесата е опитала с нова прическа, която не се оказала изключително удачна.

Не малко версии имаше и в друга посока – за връзките сред принцеса Катрин и брачна половинка ѝ, принц Уилям. Според една от тези теории Катрин и Уилям били разграничени поради невярност на принца и по тази причина Катрин изчезнала от полезрението на обществото. В медиите даже се подмятна името на Роуз Ханбъри, маркизата на Чъмли, която едно време е била близка с принца, само че през днешния ден е омъжена и е майка на три деца. Според слуховете Роуз и Уилям имали връзка от времето на третата бременност на Катрин, която в този момент довела до раздялата на Уилям с Катрин. Наложи се юристи на Роуз да отрекат публично от нейно име тази догадка и да я нарекат подправена, пишат „ Бизнес инсайдър “ и „ Глоубъл нюз “. Не дребна част от слуховете пристигнаха от обстоятелството, че фамилията на Роуз от години е свързвано с английското кралско семейство, показва „ Глоубъл нюз “. Роуз и съпругът  ѝ са в листата на наложителните посетители на кралски събития, тяхното имение е в съседство с имението на Катрин и Уилям  в Сандрингам. Бабата на Роуз по майчина линия е била една от шаферките на кралица Елизабет Втора на сватбата ѝ през 1947 година с принц Филип. Едно от децата на Роуз пък е било измежду пажовете на Чарлз Трети по време на коронацията му предходната година.
 
Освен версията за невярност на Уилям, поради която Катрин се криела от обществото, друга версия, която се тиражираше, беше тази, че тя е станала и жертва на физическо принуждение от страна на половинката си. Като в този случай хипотезата се базираше на изказвания за холеричния темперамент на принца, оповестени в книгата на брат му Хари „ Резервен “.
 
Всички тези хипотези, които медии и обществени мрежи подхвърляха с лека ръка от два месеца бяха опровергани по допустимо най-неприятния начин на 22 март, с изказването на Катрин за горчивата истина. Това изказване завоюва съпричастност на принцесата, на нейното семейство, на целия английски кралски двор и породи рецензии към медиите, тиражирали непроверени информации.
Вълненията към фотографията
Разказът на Катрин за болестта ѝ дойде и след медийния линч, на който тя беше подложена малко по-рано този месец, когато в Деня на майката, от Двореца Кенсингтън (канцеларията на Уилям и Катрин) разпространиха фотография на принцесата и трите ѝ деца, за която беше пояснено, че е първата, направена след коремната интервенция на Катрин. Редица медии, измежду които и международни организации, разгласиха фотографията, а след това я изтеглиха поради подозрения, че тя е била манипулирана. Това принуди принцесата да се извинява в обществените мрежи за това, че като всеки дилетант фотограф и тя редактирала някои фотоси. Случаят ускори тайните теории за принцесата и насочи и дебатите в друга посока – тази за манипулирането на снимково наличие, появяващо се в медиите, и в по-общ проект за манипулиране на медийно наличие и даже за навлизането на изкуствения разсъдък, посредством който се правят сходни операции.
 
Конкретно в тази ситуация с манипулираната фотография на Катрин и  трите й деца медиите не се стопираха единствено до този кадър, само че се захванаха и с разбор и на други фотоси, направени от нея в опит да я изловят като медиен измамник. Веднъж заподозрели принцесата и целия кралски двор във фалшив нюз, редица медии заподозряха, че новината от предходната седмица, че Катрин е била видяна със брачна половинка си на фермерски пазар в Уиндзор също е подправена и че на мястото на принцесата там е била друга жена – Хейди Аган, която си изкарва парите като дубльорка на Катрин. Пред „ Мирър “ Хейди отхвърли това и прикани тези, които тиражират тайни теории за принцесата, да престанат.
 
Броени дни преди Катрин да опише във видеоизявление, че страда от рак, в. „ Мирър “ заяви, че е почнало и следствие за опит за кражба на нейното здравно досие от клиниката, в която тя беше призната през януари. А в редица италиански медии, като „ Месаджеро “ и „ Матино “, по това време се появи изказванието за илеостомия, на която е била подложена Катрин и бяха дадени уточнения в какво се показва тази намеса и по кое време тъкмо се ползва тя.
 
След прочувственото видео на Катрин от 22 март английски политици, непознати водачи и канцеларии, като и редица звезди, а също и елементарни британци пожелаха скорошно възобновяване на принцесата. Но някои британци изпитаха й яд към медиите поради издевателството и натиска, на който те са подложили Катрин напоследък, когато за нея са били едни от най-трудните моменти в живота й, означават английски медии като Би Би си и „ Сън “. През тези два месеца беше тежката коремна интервенция на принцесата, след това, като излиза наяве, са пристигнали и резултатите от хистологията, посочили, че тя има рак, последвани от началото на превантивната химиотерапия и шерването по подобаващ метод на новината за заболяването на принцесата с трите й дребни деца.
 
Бившият редактор на „ Сън “ Стюарт Хигинс, който също е онкоболен, приветства големия кураж на Катрин в този сложен интервал да се изправи пред камерата и сама да опише за заболяването си вместо да остави кралския двор за разгласява документално изказване. „ Да разкриеш, че си диагностициран с рак е едно доста персонално решение и единствено Катрин и нейните най-близки хора са взели това решение да приказва тя обществено за заболяването си “, споделя Хигинс и изключва разновидността Катрин да е била заставена да направи изказването поради медийните конспирации и медийния линч, на който беше подложена напоследък. „ Мисля, че ние всички би трябвало да й пожелаем всичко най-хубаво и да се надяваме да я забележим още веднъж, когато тя в действителност се усеща подготвена да ни се покаже “, прибавя Хигинс.
 
Самата Катрин сподели в края на видеоизявлението си, че колкото и да обича кралските си отговорности и да желае да се върне към тях, в този момент тя би трябвало да се концентрира върху цялостното си възобновяване. „ Мисля в този миг и за всички, наранени от рака. За всички, които се борят с тази болест под каквато и да е форма и желая да им кажа: „ Не губете кураж, нито вяра. Вие не сте сами “, съобщи Катрин в края на видеоизявлението си.
 
В изказването си също по този начин обаче принцеса Катрин прикани по грациозен метод медиите да я оставят да се лекува и възвръща на мира. Този апел не е инцидентен. Според онкоспециалистите хората понасят друго химиотерапията, колкото и мощни да са.
 
За тези, които желаят да научат повече в тази тенденция, има доста оповестени книги, само че две от тях от първо лице само число остават емблематични – „ Думата с Р “ на Лиса Линч и „ Момичето с деветте перуки “ на Софи ван дер Стап. Първата книга е оповестена у нас от издателство „ Enthusiast “ в превод на Илияна Бенова и е написана от английската журналистка и блогърка Лиса Линч. В нея тя документира битката си с рака на гърдата и разказва в елементи химиотерапията, на която е подложена. Няколко години след публикуването на книгата Лиса Линч е диагностицирана с второстепенен рак на костите и мозъка и умира през 2013 година едвам на 33 години. По книгата на Лиса е основан и филм, излъчен по Би Би Си. Втората книга е дело на нидерландската писателка и създателка на образно наличие Софи ван дер Стап. Днес тя е на 40 години, само че когато е на 21 години е диагностицирана с рак. Докато се бори с заболяването, тя си измисля девет разнообразни самоличности за всяка една от деветте перуки, които тя носи по време на химиотерапията и това са Стела, Сю, Дейзи, Блонди, Платина, Ума, Пам, Лидия и Бебе. Това оказва помощ на Софи да пребори заболяването. По книгата й, разказваща за битката й с рака, която е преведена на 25 езика, е сниман преди 10 години немски филм.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР