В петък хърватският парламент одобри правителство, доминирано от консервативната проевропейска

...
В петък хърватският парламент одобри правителство, доминирано от консервативната проевропейска
Коментари Харесай

Пленкович застава начело на Хърватия за трети мандат

В петък хърватският парламент утвърди държавно управление, доминирано от консервативната проевропейска партия HDZ, отпред с министър-председателя Андрей Пленкович, който започва своятретимандат. Изборите в страната се организираха преди месец.

Дълго управлявалият HDZ (Хърватски либерален съюз)доведе страната до присъединението към НАТО, към Шенгенското пространствои към еврозоната предходната година. Партиятасега образува коалиция с крайнодясното Отечествено придвижване.Тоще има трима министри в 18-членното държавно управление.

HDZ завоюва най-вече гласове на изборите на 17 април,но не задоволително, с цел да ръководи самичък. Сравнително едва болшинство за новото съдружно държавно управление може да сложи началото на интервал на политическа неустойчивост след дългогодишната доминация на HDZ.

В речта сиПленкович сподели, че новото му държавно управление ще се концентрира върху по-нататъшния стопански напредък и модернизацията, като сподели, че до момента " жителите са признали нашите старания ".

Интересен акцент след вота предишния месец е, че за първи път от години държавното управление на Хърватияне включва партия, представляваща етническото сръбско малцинство в Хърватия, откакто Отечественото придвижване се опълчи на това.

Пленкович даде обещание, че " ще се грижиза правата на националните малцинства, ще ги почитаме, ще пазиме постигнатите права и ще се погрижим всеки в Хърватия, всеки наш жител, да се усеща добре ".

Отечественото движениекоето завоюва 14 места, се обрисува като „ спечелилият “ след вота, на който HDZ завоюва 61 места в 151-местния парламент, което е много повече от 42-те места, извоювани от главната опозиционна Социалдемократическа партия (SDP) и нейните съдружници, само че по-малко от 76-те места, нужни за обезпечаване на парламентарно болшинство.

Партиите от малцинствата, които преди този момент бяха съдружници на HDZ, поддържаха държавното управление, като се изключи партията на сръбското малцинство, за която Отечественото движениенастояваше да бъде изключена от всяко бъдещо държавно управление.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР