В петък Европейският съюз заплаши технологичния милиардер Илон Мъск със

...
В петък Европейският съюз заплаши технологичния милиардер Илон Мъск със
Коментари Харесай

ЕС заплаши със санкции Илон Мъск заради спрени акаунти в Twitter

В петък Европейският съюз заплаши софтуерния милиардер Илон Мъск със наказания, откакто закупената от него обществена медия Twitter блокира профилите на няколко публицисти, които отразяват компанията и новият ѝ притежател, оповестява БНР.

Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия за полезности и бистрота, написа в " Туитър ", че новината за " случайното премахване на публицисти от обществената медия е тревожна “, оповестява CNBC.

Късно в четвъртък Twitter ненадейно в профил от своята интернет платформа няколко високопоставени публицисти, които отразяват компанията, в това число кореспондента на CNN Дони О’Съливан и Райън Мак, кореспондент в The New York Times.

Това идва, откакто акаунтът @ElonJet, който наблюдава местоположението на частния аероплан на Мъск, употребявайки обществено налични данни за полета, също беше спрян от Twitter.

" Законът за цифровите услуги на Европейски Съюз изисква ценене на свободата на медиите и главните права. Това е подсилено от нашия MediaFreedomAct. Илон Мъск би трябвало да е наясно с това ", уточни Йоурова.

" Има червени линии. И скорошни наказания ", означи тя. Йоурова не добави повече детайлности за глобите.

Съгласно Закона за цифровите услуги на Европейски Съюз (Digital Services Act, DSA) фирмите могат да бъдат санкционирани поради нарушавания до 6% от световните им годишни доходи.

DSA, който влезе в действие на 16 ноември, изисква огромните платформи да понижат онлайн вредите, да ползват отбрана на правата на потребителите и да издават отчети за бистрота.

Големите софтуерни платформи са задължени да рапортуват до февруари 2023 година на Европейската комисия броя на дейните крайни консуматори, които имат. След това те имат период до четири месеца, откакто блокът приключи прегледите на данните, с цел да се съобразят с разпоредбите.

От октомври Мъск е основен изпълнителен шеф на Twitter, откакто закупи компанията за 44 милиарда $.

Шефът на Tesla и SpaceX, самоопределящ се като " абсолютист на свободата на словото ", тормози политици и деятели за цивилен свободи със стъпки за възобновяване на сметки на неразрешени консуматори, в това число na някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, като в същото време от Twitter бяха уволняване хиляди чиновници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР