В петък - броени часове преди началото на местните избори

...
В петък - броени часове преди началото на местните избори
Коментари Харесай

Заради купуване на избиратели Молдова изключи проруска партия часове преди избори

В петък - броени часове преди началото на локалните избори в неделя - управляващите в Молдова не разрешиха на проруска партия да взе участие във вота на съображение, че заплашва националната сигурност, написа.

Премиерът Дорин Речан разгласи възбраната за претенденти от партията " Шанс ", обвързвана с укриващия се бизнес магнат Илан Шор - наказан задочно по-рано тази година по обвинявания в огромни измами. Изборите са възприемани като тест за известността на акцията на президента Мая Санду да причисли страната към Европейския съюз.

Забраната беше наложена часове откакто службата за национална сигурност на Молдова упрекна Шор, че е оказал помощ за разпределянето на 1 милиард леи (50 милиона евро) в страната за образуване на антиправителствени митинги по време на войната в Украйна и за " пазаруване " на гласоподаватели на изборите в неделя.

Речан сподели на брифинг, че Комисията за изключителни обстановки на Молдова е въвела възбраната " от съображения за национална сигурност " заради " хибридна война ", водена против Молдова от Русия, която съгласно молдовското държавно управление финансира и поддържа Шор.

" Русия не може да нахлуе в Молдова с танкове като в Украйна, вместо това тя нахлува благодарение на незаконни групи ", сподели министър председателят.

По-рано в петък Александру Мустята, началник на организацията за сигурност и информация на Молдова, упрекна Шор, че канализира съветски пари към страната, с цел да повлияе на гласовете на хората. " Хибридната война, водена от Русия и трансграничните незаконни групи, се ускори през 2022 година ", сподели той, изброявайки намесата в изборите, подхранването на сепаратистки настроения в южната част на Молдова и " деформирането на демократичните процеси ".

" И създателите на този сюжет, непосредствено в Молдова, са открити - те са представители на незаконна група, ръководена от Илан Шор... Групата работи под прикритието на доста политически планове ", сподели той пред кореспонденти.

Шор отхвърли средствата да са свързани с Русия, като сподели, че са генерирани от негови бизнес планове в разнообразни страни. Във видео, оповестено във Фейсбук, той сподели, че изпраща парите в Молдова, с цел да помогне на пенсионерите и да финансира обществени инфраструктурни планове.

Шор беше наказан задочно на 15 години затвор през април за ролята си в абсурда за източване от страната на 1 милиард $ през няколко банки. Партия, носеща неговото име, беше неразрешена от Конституционния съд през юни и партията " Шанс " беше основана, с цел да заобиколи решението.

Около 600 претенденти на изборите в неделя ще бъдат наранени от възбраната. Гласоподавателите ще изберат 12 хил локални чиновници, в това число кмета на столицата Кишинев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР