В Перник четвърти ден продължава издирването на 12-годишния Александър. Случаят

...
В Перник четвърти ден продължава издирването на 12-годишния Александър. Случаят
Коментари Харесай

Децата с аутизъм: Как да постъпим, ако забележим Сашко?

В Перник четвърти ден продължава издирването на 12-годишния Александър. Случаят породи доста въпроси за това по какъв начин би трябвало да се работи с децата аутисти и с какво те са по-специални от останалите.
" Децата са доста разнообразни и всяко едно друго нещо може да го предизвика - дали е ария, дали е тон, дали нещо друго ", сподели майката на дете с аутизъм Христина Бабалова.

Според детския психиатър доктор Дора Симеонова от Клиниката по детско-юношеска психиатрия към " Александровска болница ", по-често би трябвало да приказваме за казуса, а освен когато се случи такова тежко събитие като изгубването на дете. Тя счита че в тази обстановка е извънредно значимо да бъде подкрепено фамилията, с цел да може да даде оптимално доста информация на търсещите детето.
Тези, които го познават най-добре, биха дали най-вече информация за това какво харесва детето, по какъв начин реагира в разнообразни обстановки, какво би го привлякло, стана ясно от думите ѝ

" Ако предположим, че детето е някъде на открито единствено, гладно и жадно, в по-тежки атмосферни условия, всякаква помощ е добра ", добави доктор Симеонова пред Bulgaria ON AIR.

" Понякога и ние не разбираме сами децата си, само че нещата са доста комплицирани при тях и би трябвало от ранна възраст тези деца да се образоват под профилирани стратегии, с цел да може да заучават, даже и неговорейки, с картинки или с нещо друго да демонстрират какво желаят, дали нещо ги боли ", акцентира Христина Бабалова.

По думите на доктор Симеонова децата с аутизъм по-трудно преценят рискови обстановки и по тази причина родителите им повече внимават и е извънредно значимо от ранна възраст да се упражняват техните умения за автономия, тъй като, когато детето има недостиг в развиването си, родителите обгрижват детето доста по-интензивно, в сравнение с детето с всекидневно развиване.

" Има риск детето да не може да разпознае рискова обстановка и има риск в рискова обстановка за него, детето да не може да избере верния ход ", означи тя.

Христина Бабалова изясни, че децата от време на време изгубването го одобряват като игра като криеницата. Тя също е губила сина си преди време и означи, че това се случва на доста родители на деца с аутизъм.

" Трябва да има профилирани занимания с тези деца, те би трябвало да продължат и в учебна възраст. Трябва да има крила към учебни заведения, които да са профилирани за тези деца и да ги образоват на всевъзможен вид неща от всекидневието за справяне във всички обстановки. Все още в България няма стратегии за работа с тези деца. Децата от аутистичния набор са в пъти повече от всички останали диагнози и положения ", безапелационна е Христина Бабалова.

Д-р Симеонова посочи, че има статистика за честотата на това разстройство в международен мащаб и тя пораства. От своя страна, Христина Бабалова акцентира, че един от огромните проблеми е, че нямаме готови фрагменти за работа с тези деца. След това те дадоха препоръки по какъв начин да постъпим, в случай че видим изчезналия Александър.

" Най-доброто е да не го изпускат от очи и да алармират, че са видели детето. Децата с аутизъм заради компликациите си в общуването и в тази обстановка, в която той няколко дни не е у дома, не е несъмнено дали би се отзовал на повикване по име, или по различен метод ", разясни доктор Симеонова.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР