В периода на грипна епидемия хората, които са преболедували неприятния

...
В периода на грипна епидемия хората, които са преболедували неприятния
Коментари Харесай

Лекар предупреди за нова страшна зараза след коварния грип

В интервала на грипна зараза хората, които са преболедували неприятния вирус, към този момент са със снижен имунитет и застрашени от заразяване с конюнктивит. В региона не липсват такива случаи, само че е пресилено да се приказва за всеобщо възпаление, осведоми офталмологът доктор Емил Николов, който преглежда пациенти във Велико Търново и Горна Оряховица, оповестява "Борба ".

Специалистът е безапелационен, че това заболяване не трябва да се подценява и постоянно съществуването му е признак за друга болест.

„ При чувство за непознато тяло в очите, парене, глождене, когато очите са леко зачервени, а клепачите – леко слепнали при ставане от сън и отекли, най-вероятно това е конюнктивит. Има много типове конюнктивити. Когато заболяването не е признак на друго заболяване, е породена от бактерии.

Този тип конюнктивит няма инкубационен интервал и може да се хване на всички места – в градския превоз, на работа, у дома, в случай че пипнете очите си с мръсни ръце. Обикновено заболяването стартира от едното око, след това се предава на другото “, разясни доктор Николов.

През сегашния интервал върлува вирусният конюнктивит. Той протича по-тежко и може да стане продължителен. Заболяването провокира кръвоизливи по конюнктивата, леплив секрет, а клепачите стават подути. Невинаги е наранено и второто око.

Офталмологът изясни, че вирусният конюнктивит е мощно инфектиран, предава се по битов път, а инкубационният му интервал е 7 – 10 дни.

„ Най-чести причинители на вирусния конюнктивит са аденовирусите, херпес симлекс и зостер вирусите, ентеровирусите, както и коксаки вирус. Няма данни към този момент коронавирусите изборно да предизвикват конюнктивит “, разясни експертът.

Той, обаче, е безапелационен, че и най-лекият конюктивит може да стане гноясал, в случай че не се лекува и в случай че не се отбягват причинителите му – бактерии или вируси.

При гнойния секретът от очите към този момент е жълто-зеленикав и това е симптом за съществуването и на… гонорея. Получава се или при допиране с ръка на очите след досег с генитален секрет, или по кръвен път – инфекцията се качва от гениталиите към очите.

В този случай общото положение на пациента е неприятно и има висока температура. Може да се стигне до пробив на роговицата и вътреочна гнойна зараза.

„ При конюнктивит, при който има секреции, парене, чувство за непознато тяло, би трябвало да се мисли и за хламидия. Често това може и да е единственият признак на тази болест, макар че тя се предава по сексуален път “, посочи очният доктор.

Д-р Николов добави, че единственият метод за предотвратяване от конюнктивит е изрядната хигиена. Призова очите да не се пипат никога, в случай че хората не са сигурни, че ръцете им са изцяло чисти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР