В периода 6–24 февруари инспектори от Главна дирекция Надзор на

...
В периода 6–24 февруари инспектори от Главна дирекция Надзор на
Коментари Харесай

ДАМТН извърши проверки на детски играчки в търговски обекти в цялата страна

В интервала 6–24 февруари инспектори от Главна дирекция „ Надзор на пазара “ при Държавна организация за метрологичен и механически контрол /ДАМТН/ направиха планова инспекция на артикули детски антистрес играчки – попит, скуишита и желета за игра , в търговски обекти в цялата страна, оповестиха от ведомството.

Служителите на ГДНП ревизираха 453 броя детски играчки . От тях 223 са съответстващи. При останалите 230 са установени следните несъответствия – 200 продукта са без название и адрес на производител и вносител, 127 са без съществуване на наложителна маркировка за сходство /CE/, с която производителят е задължен да удостовери оцененото сходство и осъществяването на европейските правила за сигурност на продуктите, a при 169 продукта липсва идентификация на продукта /в това число марка, модел, артикулен номер/.

При огромна част от играчките е открито, че характерните предизвестия за тяхната приложимост, според Наредбата за значителните условия и оценяване сходството на играчките /НСИОСИ, обнародван Дъждовни води бр. 99/2010 година, посл. изм. и доп. Дъждовни води. бр.3 от 10 Януари 2023г./ не са посочени на български език или напълно липсват.

За откритите нарушавания, според настоящото законодателство са подхванати административно наказателни дейности към виновните стопански оператори. За продуктите без нанесена „ CE “ маркировка за сходство са издадени заповеди за прекъсване разпространяването им .

ДАМТН ще продължи да прави инспекции в границите на своите пълномощия, за недопускане предлагането на пазара на артикули, които не подхождат на българското законодателство.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР